Při zpracování dřeva vzniká užitečný odpad. Bylo by škoda ho vyhodit!

13. 09. 2023

Při zpracování dřeva vzniká užitečný odpad. Bylo by škoda ho vyhodit!

Ať už doma řežete dřevo řetězovou pilou nebo cirkulárkou, vždy pod pilou najdete hromadu pilin. Jestliže si navíc zpracováváte i větve, vždy se nahromadí spousta tenkých větviček, které nejsou pro topení vhodné. I ty se však dají zpracovat na cennou surovinu. 

Co s pilinami? Topit se s nimi nedá, přesto se jedná o cennou surovinu, pro kterou je v zahradě využití. Samozřejmě se však nesmí jednat o piliny z lakovaného nebo jinak chemicky ošetřeného dřeva. 

Nyní na podzim je lze využít jako mulč, kterým lze některým rostlinám ulehčit přezimování. Stačí nasypat silnější vrstvu pod rostlinu. Vrstva pilin bude bránit promrzání půdy a bude v půdě zadržovat vláhu. Následující rok v teplejších měsících budou piliny naopak chránit půdu před nadměrným prohříváním. Zároveň s tím jak budou piliny postupně tlít, změní se v kvalitní hnojivo, které voda přenese do půdy ke kořenům rostliny. 

Piliny je možné i kompostovat. Jejich rozklad sice může trvat i několik měsíců, ale výrazně zlepší strukturu i kvalitu kompostu. 

Nyní na podzim se nemusíte obávat ani piliny zarýt kultivátorem přímo do záhonů. I když se do jara nerozloží, zlehčí půdu a zlepší její propustnost. V půdě se mohou rozkládat i více než rok, a tak budou postupně uvolňovat živiny. 

A co s drobnými větvemi? Bylo by škoda je bez užitku spálit. V zahradním drtiči se snadno přeměníte drť, se kterou lze nakládat podobně jako s pilinami. Tedy využít je jako mulč nebo ke kompostování. Ostatně drtič větví se vyplatí v každé zahradě, kde jsou keře a stromy, které je nutné každý rok pořezávat a střihat. Podrcené větve, které využijete jako mulč ušetří spoustu nákladů za nákup mulčovací kůry, a tak se drtič rychle zaplatí. 

Bylo by škoda zbavovat se i popela ze spáleného dřeva. I ten můžete zarýt do záhonů. Do půdy tak zdarma doplníte draslík, vápník, hořčík a další stopové prvky. Ovšem nesmí se to přehánět, protože popel může zvýšit pH půdy, což nemusí některým rostlinám vyhovovat. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.