Jakých chyb se dopouštíme při krmení psa?

29. 03. 2022

Jakých chyb se dopouštíme při krmení psa?

Pro svého pejska zpravidla chceme jen to nejlepší. Nezřídka je vnímám podobně jako dítě a tak jej hýčkáme a rozmazlujeme různými pamlsky. Pověstným „psím očím“ lze odolat jen těžko.

Nadbytek nevhodných pamlsků, nebo přilepšování od stolu však povede k výchovným i zdravotním problémům. Pamlsek by měl být v omezeném množství využíván jen jako odměna, pejsek by si jej tedy měl spojit s tím, že jej dostane pouze v případě, že dobře splní naše povely. Jestliže jej například naučíte, že pamlsek dostává kdykoli loudí v kuchyni nebo u stolu, je to špatně.

Pes rodinu chápe stejně jako smečku, ve které má každý jedinec na žebříčku své místo. Pokud má být pes poslušný, musí vědět, že v rodině je jeho místo na konci žebříčku. Mimo jiné jako takový žere jako poslední.  Od začátku je tedy nutné pejska důrazně naučit, že louděním u stolu nic nezíská.  Je to nejen součástí správného výcviku, zároveň je důležité pochopit, že lidské jídlo je pro psa nevhodné a může mu způsobit řadu zažívacích i jiných zdravotních problémů. Dobře vycvičený pes pak nebude u stolu obtěžovat ani návštěvy.

Lidské jídlo je zpravidla solené a kořeněné, aby mělo výraznou chuť. Velké množství soli a pepře psovi škodí, zatěžuje například jeho ledviny.  Navíc pokud jej navykneme na slaná a kořeněná jídla, je pravděpodobné, že mu pak nebudou psí granule a konzervy chutnat a bude je odmítat.

Zažitým mýtem je, že psovi prospívají kosti. Pokud není kost tepelně upravena a jedná se například o vepřovou nebo hovězí kost, je to pravda. Pes se kousáním kosti zabaví, posiluje zuby a získá i něco vápníku.  Naopak pečené kosti mohou být pro psa dokonce nebezpečné. Zejména drůbeží nebo králičí kosti se štípou na ostré kusy, které mohou psovi poranit zažívací trakt.

 

Kdy tedy dávat psovi žrát?

Často se setkáváme s názorem, že pes by měl žrát jen jednou denně.  To však platí spíše pro malá plemena, která přes den nevydávají tolik energie. Pokud je pes zvyklý žrát dvakrát denně a dáváte mu přiměřené dávky, není to na škodu. Je to vhodnější především pro velká plemena, která přes den vydávání hodně energie. Pes si jídlo více vychutná a tolik nehltá, protože není tolik vyhladovělý.  Žrádlo psovi dávejte denně v pravidelný čas. Pes bude vědět, kdy je doba krmení a bude to prospívat i trávení. Tím, že psovi budete dávat jídlo teprve poté, co se sami najíte, jasně mu ukazujete, jaké je jeho postavení ve smečce.

Pokud pes celou dávku nedojí a od misky odejde, zbytek žrádla odstraňte.  Není vhodné, aby pes chodil v průběhu dne z misky postupně ujídat. Tím nejhorším, co můžete udělat je, že když pejsek žrádlo nesní, přilepšíte mu něčím chutnějším z vlastního stolu. Vytvoříte mu tak nezdravý návyk, jehož následkem budou jen zdravotní potíže.

Pes by měl po jídle podobně jako člověk nějakou dobu odpočívat. Je to čas důležitý pro správné trávení a předejdete tak i nebezpečné torzi žaludku. Klid by měl mít ale i chvíli před krmením. Proto není vhodné dát psovi žrát třeba ihned po tom, co se vrátíte z procházky.

Denní dávka by měla odpovídat hmotnosti a kondici psa. Na většině krmiv naleznete zpravidla dávkovací tabulku, je však nutné přihlédnout i k tomu, zda se jedná o aktivního psa, který tráví hodně času v pohybu, nebo například staršího psa, který po většinu dne odpočívá. Pokud si nejste zcela jistí, raději se poraďte s veterinářem.

Častější krmení, i 4x až 6x  denně, vyžadují samozřejmě štěňata. Následně je nutné podle velikosti plemene počet dávek s věkem snižovat a pejska postupně naučit na pravidelný režim.

Krmné dávky důsledně dodržujte, nedejte se obměkčit tím, že pes během dne chodí misku vylizovat a loudí další jídlo. Pejsek je přeborníkem v žebrání a odolat může být těžké. Je však v jeho zájmu, abyste zůstali důslední. Pes je schopen přežírat se kdykoli a čímkoli, což vede k obezitě a s tím spojenými zdravotními problémy. Stejně jako člověk se pak pes dostane do začarovaného kruhu, kdy mu obezita brání v pohybu a snížený výdej energie vede k dalšímu tloustnutí. Proto je lepší obezitě předcházet.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.