Jak chránit psa před klíšťaty

15. 07. 2021

Jak chránit psa před klíšťaty

Teplé a vlhké počasí jaké je v posledních dnech, dokonale vyhovuje klíšťatům. Sedí ve vlhké vysoké trávě nebo vyšší vegetaci a trpělivě čeká, až se o ně otře hostitel, aby se na něho mohlo přichytit. Klíště neumí aktivně vyhledat hostitele, jako například komár. Je však vybaveno senzory, které jej včas upozorní na blížící se oběť, aby nepromarnilo svou šanci přichytit se. Vždy ovšem musí dojít ke kontaktu.  Není tedy pravdou, že klíště na svou oběť skáče ze stromů, jak si někteří myslí.

V zahradě je proto základní prevencí pravidelné sečení trávy, pravidelná údržba dřevin a další postupy, které byly uvedeny ve článku ZDE.

Při procházkách zejména v době vysoké aktivity klíšťat nenechávejte svého mazlíčka zbytečně běhat ve vysoké trávě a prolézat neudržované křoviny. Pejska pravidelně prohlížejte, i když pravděpodobnost, že v husté srsti najdete klíště dřív, než se přisaje, napije a zmohutní je prakticky nulová. Proto je více než vhodné učinit i některé další kroky, jak riziko přisátí klíštěte zmírnit na minimum.

Mezi nejoblíbenější způsoby, jak pejska chránit patři tzv. pipetky nebo antiparazitní obojky. V prvním případě pomocí pipetky kápnete psovi do srsti mezi lopatky roztok, který spolehlivě odpudí klíšťata i blechy. Účinnost roztoku je asi 1 měsíc. Antiparazitní obojek rovněž obsahuje účinnou látku, která se z něho postupně uvolňuje do srsti asi po dobu půl roku. Pak je nutné obojek vyměnit.  Oba prostředky je možné běžně zakoupit v prodejnách s chovatelskými potřebami, k dostání bývají i v některých lékárnách nebo u veterináře. 

S veterinářem se případně můžete i poradit o vhodnosti použití speciálních tablet, které se psovi dávají spolknout. Jejich výhodou je, že spolehlivě hubí klíšťata i blechy, ale pokud si se psem hrají děti, nepřijdou do kontaktu s chemikálií v srsti tak, jako u jiných prostředků.

Za úvahu jistě také stojí různé spreje, jejichž účinnost je sice kratší, ale lze je aplikovat jednorázově, například před výletem do lesa.

Méně oblíbené jsou pak antiparazitní šampóny. Jedná se sice o levnou metodu, účinnost ovšem nemusí být vždy 100%. Šampóny proto najdou využití spíše v případě, že váš mazlíček například chytne blechy od jiného psa. Navíc ne každý pes pravidelnou koupel dobře snáší.

 

Proč je klíště tolik nebezpečné?

Klíště za svůj životní cyklus prochází vývojovými stádii od vajíčka, přes larvu, nymfu, po dospělce. Larva, která se vylíhne z vajíčka, se často přisaje na hlodavce. Po nasátí odpadne a metamorfuje na nymfu. Ta se již přisává na větší zvířata nebo na člověka. Napitá nymfa opět odpadne a projde poslední proměnou na dospělce. Samice dospělce se opět přisaje na větší zvířata nebo člověka. Celý tento cyklus může trvat 2 – 3 roky a klíště v sobě po celou dobu může uchovávat a přenášet nákazu z krve od předchozího hostitele.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.