Máte kamna s výměníkem? Co když nepůjde proud?

15. 09. 2022

Máte kamna s výměníkem? Co když nepůjde proud?

Kamna s tepelným výměníkem jsou skvělou alternativou pro různé typy koltů v případě, že chcete vytápět celý dům. Zejména v současnosti při stoupajících cenách energií dávají možnost, jak snížit výdaje za teplo. Jenže když vypadne elektřina, bude mít většina kamen i kotlů na tuhá paliva problém.

Oběh vody zpravidla obstarává oběhové čerpadlo, které zajišťuje, aby horká voda z výměníku putovala do radiátorů a zpět do výměníku se vracela ochlazená voda. Jestliže se oběh zastaví, voda ve výměníku se může začít vařit a stoupající tlak je nutné někde uvolnit. Pokud je v systému správně fungující pojistný ventil, budete mít v lepším případě doma jen potopu. Když ale ventil selže, tlak si najde jinou cestu. Nejčastěji praskne litinový výměník, roztrhnout se ale může kterákoli část celého systému, od trubek až po radiátory. U kamen to může znamenat nutnost jejich kompletní výměny, horší variantou snad může být jen trubka prasklá ve zdi nebo v podlaze, znamenající bourání a stavební úpravy.

Ideální by bylo mít tzv. samotížný systém, ve které horká voda obíhá sama, díky svým fyzikálním vlastnostem a její oběh není závislý na elektřině. Ne vždy je však možné kamna takovýmto způsobem zapojit. Systémů je proto vybavena zmiňovaným oběhovým čerpadlem a jestliže vypadne elektřina, je nutné okamžitě jednat. Jestliže nemáte žádný záložní systém elektřiny, nezbývá nic jiného než kamna uhasit. Trvá-li výpadek jen pár minut nebo hodin, dá se to asi vydržet, jenže když nastane kalamita, kdy například námraza poškodí elektrické vedení, výpadek může trvat i několik dní.

V takovém případě je třeba mít k dispozici záložní zdroj, který zajistí chod oběhového čerpadla. Na první pohled by se mohlo zdát, že ideální bude akumulátorová zdroj, který je možné zapojit tak, že se v případě výpadku sám aktivuje a začne čerpadlo napájet. Jenže baterie mají omezenou kapacitu a čerpadlo mohou napájet nanejvýš několik hodin.

Elektrická centrála má oproti tomu výhodu, že může nepřetržitě běžet i několik dní, stačí jen doplňovat palivo. Jenže běžně dostupné centrály neumí automaticky nastartovat při výpadku proudu, vyžadují ruční obsluhu. Jste-li pří výpadku elektřiny doma, není to problém.  V době, kdy nejste doma pravděpodobně v kamnech nikdo netopí a k temperování využíváte jen elektřinu, což také nebude zásadní potíž, jen bude doma zima. Máte-li ale například kotel na pelety, ten bez elektřiny nevydrží.

Nejlepším řešením je akumulátorový záložní zdroj v kombinaci s elektrickou centrálou. Baterie mohou kamna nebo kotel udržet v chodu po těch pár hodin, kdy nejste doma a následně můžete centrálou napájet jak čerpadlo, tak dobíjet baterie.

Jakou centrálu ale zvolit? Zejména je nutné zohlednit přiměřený výkon. Ten musí odpovídat tomu, zda chcete napájet pouze systém topení, nebo chcete část výkonu centrály využít i pro napájení dalších spotřebičů. Dále je důležité vybrat centrálu s vhodným typem regulace výstupního napětí. Právě regulace napětí zajistí, aby v zásuvce na centrále bylo stabilně 230 V stejně, jako je to u běžné elektrické zásuvky.


Centrály s AVR regulací jsou výkonné, hodí se například i pro použití na stavbách

Centrály s AVR regulací jsou sice zpravidla citelně levnější a mývají vyšší výkon než invertorové centrály. AVR totiž poměrně jednoduchá technologie regulace napětí, jejíž zásadní nevýhodou je, že tyt centrály mívají lehce vyšší spotřebu paliva než invertorové centrály, navíc nemusí napětí za všech okolností udržet přesně, s čímž mohou mít problém zejména některé citlivější spotřebiče. K zakolísání napětí může dojít například ve chvíli, kdy sepne čerpadlo připojené k centrále.


Invertorové centrály mohou napájet i citlivou elektroniku. Některé jsou velice kompaktní, proto najdou využití nejen jako záložní zdroj, ale hodí se i na cestování

Invertorová centrála má na výstupu nezřídka lepší průběh napětí, než jaký je i v klasické zásuvce v běžné elektrické síti. Většina invertorů také řídí otáčky motoru a tím i spotřebu paliva podle toho, kolik je z ní aktuálně odebíráno energie. V tomto ohledu tedy pracuje efektivněji než AVR centrála. Nemusíte se bát k ní připojit ani citlivější elektroniku.  Malé invertorové centrály jsou konstruovány také ve velikosti kufru, proto je můžete používat nejen jako záložní zdroj doma, využijete je i pro napájení karavanu, obytného auta, poskytne energii i na lodi, hausbótu a kdekoli jinde, kde je třeba.

Autor: PST

Související kategorie:

 Kamna

Generátory elektřiny


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.