Přichází čas chystat záhony na jaro

22. 01. 2021

Přichází čas chystat záhony na jaro

Na mnoha místech ještě leží sníh a dost možná se ještě nějakého sněhu dočkáme. Přesto je již v únoru čas pro přípravu záhonů na jaro. Záhony v únoru zavápníme a tající sníh se srážkami nám pomůže vápno dostat do půdy. Tam, kde nechystáme brzký jarní výsev, můžeme koncem února použít i dusíkaté vápno. Pomůže nám zbavit se plevelů a zároveň půdu prohnojí. S jeho množstvím to ale nepřeháníme, aby nám nespálilo osivo a sadbu.

Jakmile sleze poslední sníh a půda dostatečně proschne, je čas začít s úpravou záhonů. Půdu je třeba pořádně prokypřit, rozrušit hroudy a zároveň můžeme do záhonů vpravit hnojivo.


Majitelé větších záhonů a políček jistě zapojí do práce zahradní techniku – kultivátory. Tyto šikovné stroje zvládnou za pár minut práci, která by s motykou a rýčem trvala hodiny, možná i dny.
Obděláváte-li jen pár menších záhonů, i zde vám může výrazně pomoci malý elektrický nebo malý akumulátorový kultivátor.  Možná mávnete rukou s tím, že těch pár metrů čtverečních hravě zvládnete s motykou, rýčem a hráběmi. Pravdou ovšem je, že i ten nejmenší kultivátor během chvilky dokáže půdu rozmělnit na jemná zrnka takovým způsobem, jak to s pomocí motyky dokážete jen velice obtížně. Kultivátor navíc zároveň dokáže do půdy rovnoměrně vmíchat hnojivo, substrát, rašelinu, písek a vlastně cokoli, co do ní potřebujete zapravit.

S akumulátorovým kultivátorem HECHT 7025 je záhon dokonale prokypřený za pár minut.


Do takto připravených záhonů můžete postupně začít vysévat a vysazovat otužilou zeleninu. Před jarními mrazíky můžete záhony ochránit bílou netkanou textilií. Optimální dobu výsevu a výsadby není možné určit nějakým pevným termínem. Zde musíte uplatnit vlastní zkušenost na základě místa, kde se vaše záhony nacházejí. Zatímco se někde bude sklízet první úroda ředkviček, jinde bude ještě odtávat poslední sníh.

 

Skleník zatím můžeme ještě chvíli nechat odpočívat. Nezapomínejte ale ze skleníku odklízet sníh, především moderní skleníky z polykarbonátu nemají dostatečnou nosnost, aby unesly silnou vrstvu těžkého sněhu.

Zrytý by měl skleník být již od podzimu, stejně tak vymytý. Zeminu ale můžeme již nyní prosypat dusíkatým vápnem. Hned z jara nezapomeňte skleník vysířit například sirným knotem. Tím jej dokonale vydesinfikujete, vyhubíte škůdce a spory hub a plísní. Pokud byla loňská úroda napadena houbovými chorobami, je vysíření nezbytné. Před sadbou a setím nezapomeňte důkladně očistit skla. Odměnou vám bude dobrá úroda.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.