Nečekejte na kalamitu: Pojistěte se záložním zdrojem elektřiny

05. 12. 2023

Nečekejte na kalamitu: Pojistěte se záložním zdrojem elektřiny

Pokud je většina zařízení domu napájena elektřinou, může být několikahodinový výpadek skutečným problémem. Zejména v zimě mohou stromy obtěžkané mokrým sněhem potrhat elektrické vedení a v případě že se jedná o kalamitu, může se obnova dodávky elektřiny protáhnout i desítky hodin.

Běžný dům se dnes bez elektřiny neobejde, často si to však uvědomíme až ve chvíli, když její dodávka vypadne na delší dobu. Udělat si doma večer při svíčkách může být romantické, jenže bez elektřiny se dnes neobejdou moderní kotle, krbové vložky a kamna s výměníkem, u kterých je nutná elektřina pro provoz oběhového čerpadla. Jakmile se čerpadlo zastaví, nelze v nich topit, protože by došlo k jejich poškození. Jestliže máte v kuchyni jen elektrickou varnou desku, neohřejete si ani jídlo, neuvaříte si čaj. Jste-li odkázáni na vodu z vrtu, čerpadlo bez elektřiny nespustíte.

Jako krátkodobou zálohu lze využít různé akumulátorové záložní zdroje. Jejich výhodou je, že neprodukují žádný hluk ani emise, rozhodující však může být doba provozu omezená kapacitou baterií. Jestliže se baterie vybijí, bez elektřiny je nelze nabít. V tomto ohledu je tedy rozhodně lepší generátor se spalovacím motorem, protože palivo můžete kdykoli doplnit, proto vás nezaskočí ani několikadenní výpadek.

Před pořízením generátoru elektřiny zvažte, kam jej umístíte. Bydlíte-li v zástavbě rodinných domů, hluk motoru generátoru by mohl obtěžovat sousedy. Zároveň jej kvůli výfukovým zplodinám nelze provozovat v uzavřených prostorách. Dobrým řešením tak může být pro generátor vybudovat odhlučněný a zároveň dobře větraný přístřešek, který jej ochrání před deštěm a sněhem.

Co vše je možné generátorem napájet?

Teoreticky je možné generátorem elektřiny napájet jakýkoli elektrický spotřebič. V praxi je to však poněkud složitější. Při výběru vhodné elektrocentrály je důležité zvážit mimo jiné především tři nejdůležitější faktory:

Výkon elektrocentrály
Výkon centrály určuje maximální možný odběr všech současně připojených spotřebičů. Potřebný výkon centrály tedy určíte tak, že sečtete příkon všech spotřebičů, které budete současně k elektrocentrále připojovat. Ovšem nestačí sečíst pouze příkon, který je u spotřebičů udáván na štítku, protože u některých spotřebičů je nutné pamatovat na to, že při spuštění mohou mít krátkodobě i několikanásobně vyšší příkon, než je udávaný provozní příkon. Zpravidla se jedná o spotřebiče obsahující elektromotor, mezi něž patří například čerpadla, kompresory v lednicích apod. V těch může mít motor při rozběhu krátkodobě i 10x vyšší příkon.

Typ centrály: Jednofázový nebo třífázový generátor?
Třífázový generátor je vhodný jen pro napájení třífázových spotřebičů. Je totiž důležité pochopit, že celkový výkon je rozdělen do tří fází. To znamená, že například třífázovou centrálou s výkonem 6500 W můžete napájet jeden třífázový spotřebič s příkonem 6500 W, ale pokud chcete připojit jednofázový spotřebič, může mít příkon maximálně 2160 W. Pokud byste měli stejně výkonnou centrálu jednofázovou, bez potíží k ní připojíte jednofázový spotřebič s příkonem 3600 W.

Typ reguleace: AVR regulace nebo invertorový generátor?
Běžné domácí spotřebiče jsou napájené střídavým napětím 230 V. Tomu samozřejmě musí být přizpůsobeny elektrocentrály. AVR regulace se tedy stará o to, aby výstupní napětí bylo právě 230 V. AVR regulace ale není vhodná pro napájení citlivých elektronických spotřebičů, protože výstupní napětí může zejména při změně zatížení centrály zakolísat. V některých případech toto zakolísání výstupního napětí může být i v desítkách voltů, což může citlivější spotřebiče poškodit.

Oproti tomu invertorové centrály drží výstupní napětí poměrně přesně, často je výstup kvalitnější, než je v běžné elektrické zásuvce ze sítě. Invertorové centrály totiž pro řízení výstupního napětí používají poměrně pokročilou elektroniku, která generuje takřka dokonalý sinusový výstup o frekvenci 50 Hz a napětí 230 V. O správnou frekvenci na výstupu tedy stará elektronika bez ohledu na otáčky motoru generátoru. To umožňuje výkon motoru dynamicky přizpůsobovat aktuálnímu zatížení centrály, a tak lépe optimalizovat i spotřebu paliva.

Generátory elektřiny poskytují spolehlivý zdroj energie pro zajištění klíčových funkcí domácnosti. Jejich schopnost dobíjet akumulátory a poskytovat nouzový zdroj energie pro různá zařízení, od čerpadel ve studních, oběhových čerpadel topných systémů, zajištění provozu automatických kotlů, dobíjení baterií záložních zdrojů, dobíjení telefonů, automobilových akumulátorů, a dalších důležitých zařízení z nich dělá nenahraditelný prvek pro zabezpečení v nečekaných situacích.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.