Jak se vypořádat s náledím?

03. 12. 2019

Jak se vypořádat s náledím?

Přestože na počátku zimy padá teplota pod bod mrazu především v noci, právě v této době hrozí riziko náledí nejvíc. Rozbředlý sníh nebo mrznoucí déšť do rána na cestách a chodnících vytvoří klouzačku, ze které se mají radost pouze děti při ranní cestě do školy. Nám dospělým led přináší spíš více starostí. Videa s lidmi klouzajícími po chodníku sdílená na internetu bývají sice zábavná, zpravidla však pobaví pouze pozorovatele, samotný aktér už tak nadšený není. A pokud dojde k úrazu, zábava už to není ani pro pozorovatele.

Náledí nás může zaskočit kdykoli. Nespoléhejte, že cesty a chodníky budou vždy uklizené. Zákon sice ukládá majiteli pozemku, na kterém se komunikace nachází, povinnost chodník udržovat, ovšem například v případě kalamity zákon počítá i s tím, že ne vždy je reálné tuto povinnost dodržet. Je lepší uklouznutí předejít než s končetinou v sádře rozjímat nad tím, zda vám někdo újmu nahradí.

 

Buďte sami připraveni

Někteří z nás už „nesmeky“ znají. Skutečnost, že pomáhají předcházet úrazu, je celkem zřejmá. Pokud se podíváme do statistik, bez nadsázky se dá tvrdit, že dokonce mohou zachránit i život. Přitom se jedná o jednoduché gumové návleky na boty, které jsou na podrážce opatřené ostrými ocelovými hroty. Lehce se vejdou i do kabelky, neměly by chybět ani v autě. Na botu je nasadíte během pár vteřin, stejně rychle je sejmete před vstupem do budovy. Riziko uklouznutí na ledě nebo uklouzaném sněhu nesmeky snižují na minimum. Tam, kde ostatní doslova "probalancují", s nesmeky projdete jistým krokem.

Jsou skvělým pomocníkem při odklízení sněhu, až již s hrablem, nebo frézou.

 

Bojujte efektivně s náledím

Led z chodníku lze odstranit buď mechanicky, nebo chemicky.

Mechanické odstranění je sice namáhavé a nevyhnete se například riziku poškození dlažby, ovšem je účinné i při velice nízkých teplotách a po odklizení ledu zůstane čistý chodník. Led je nutné rozbít a odsekat škrabkou na led, následně jej odklidíte hrablem.

Ocelová škrabka na led HECHT 180 GT


Při výběru hrabla se ale vyhněte těm nejlevnějším, často nabízeným v supermarketech, které mají hranu lopaty plastovou, nebo jen přebalenou tenkým, přehnutým plechem. Taková hrana se totiž rychle obrousí o chodník. Zároveň se při sebemenší zátěži ohne a už ji nikdy nesrovnáte tak, aby k chodníku přiléhala po celé šířce.

Chemické odstranění dá nejméně práce. Nejběžněji se používá posypová sůl, což je vlastně obyčejný chlorid sodný, tedy prakticky stejná sůl, jakou používáte v kuchyni. Nevýhodou je, že běžná posypová sůl je účinná maximálně do -21 °C. Při nižších teplotách již není schopna led rozpustit. Paradoxně tak může vzniknout situace, že v pozdních hodinách posolíte sníh na chodníku, který se sice zpočátku roztaje. V noci ovšem při poklesu teploty opět zamrzne. Výsledkem je pak hladký ledový povrch, který je mnohem nebezpečnější než ušlapaný sníh.

Při použití soli asi zbystří ekologové. O tom, že sůl rostlinám neprospívá, asi diskutovat nemusíme. Ovšem nakolik škodí například koncentrace posypové soli na silnicích, se vedou odborné diskuse už roky. Prozatím však poslední výzkumy prokazují, že většina soli se při oblevách s vodou vsákne hluboko pod zem, kde rostlinám nevadí. Nakonec tomuto tvrzení odpovídá i stav trávy a ostatní zeleně ve škarpách okolo silnic, která často bují víc, než by si řidiči i silničáři přáli...

Aby se dopad na přírodu minimalizoval, posypová sůl by měla být aplikována rovnoměrně. K tomu je však nutné použít rozmetač nebo posypový vozík.
Pro ošetření krátkých chodníků a menších ploch vystačíte s ručním rozmetačem, u kterého točíte kličkou, a rotující talíř rozmetá sůl do okolí. Pro větší plochy pak lze využít ruční rozmetací vozík. Pokud například spravujete delší příjezdovou cestu, vhodnou volbou může být tažený rozmetací vozík v kombinaci se čtyřkolkou nebo zahradním traktorem.

Poslední možností je posyp drtěmi nebo pískem. Zde je ovšem účinek pouze dočasný. Písek se po čase dostane pod povrch ledu, a posyp je proto nutné pravidelně opakovat.

 

Autor: PST

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.