Lenošení u bazénu: Radost i potenciální nebezpečí

16. 08. 2023

Lenošení u bazénu: Radost i potenciální nebezpečí

Letní měsíce přinášejí spoustu radostí. Tato období lákají mnoho z nás k odpočinku u bazénu, kde můžeme relaxovat, osvěžit se a užít si příjemné chvíle s rodinou a přáteli. Vysoké teploty ale také nesou mnohá rizika, na které často zapomínáme.

Není divu, že nás letní horko láká k lenošení u bazénu. Ve vodě se můžeme ochladit a uvolnit napětí. Nicméně, déletrvající vystavování se slunci bez odpovídající ochrany může vést k vážným problémům.

Základ je prevence

U bazénu bychom v nejteplejších částech dne nikdy neměli být sami, ještě lepší je se slunění v době od 10 do 16 hodin raději úplně vyhnout.  Vysoké teploty jsou únavné a není problém na slunci usnout a přivodit si úžeh nebo úpal. Zapomínat byste neměli ani na dostatek nápojů, ovšem nealkoholických. Alkoholu a kávě se v horkých dnech raději vyhněte, napomáhají totiž dehydrataci. 

Úžeh a úpal: Co to znamená a jak se projevují?

Úžeh má na svědomí sluneční záření.  Je to stav, kdy tělo nedokáže účinně regulovat svoji teplotu a teplota těla stoupá na nebezpečně vysokou úroveň. Může se projevit i několik hodin po opalování. Přehřátí organismu na slunci může vést k nevolnosti, zmatenosti, zrychlenému dýchání a zrychlenému srdečnímu tepu. Některé příznaky mohou zahrnovat zrudnutí kůže, silné pocení nebo naopak suchou a horkou kůži.

Úpal si můžeme uhnat i bez slunce. Často stačí i delší pobyt v prostředí, kde je teplota vyšší než 35 °C.  Příznaky mohou být podobné jako při úžehu, stav ale může být mnohem vážnější. Někdy tělesná teplota postiženého stoupá nad 40 °C, což může vést k selhání orgánů až po ztrátu vědomí. Příznaky úpalu zahrnují silnou bolest hlavy, nevolnost, zvracení, závratě a v extrémních případech i křeče.

První pomoc:

  1. Přemístění do chladného místa: Postiženého s úžehem nebo úpalem, okamžitě přesuňte do chladného a stinného místa.
  2. Volný přístup vzduchu: Uvolněte postiženému oblečení, aby byla pokožka volná a mohla lépe dýchat.
  3. Zajištění hydratace: Pokud je osoba při vědomí, nabídněte jí vodu k pití, aby se hydratovala. Nápoj by ale neměl být ledový, lepší je mírně vlažný. Můžete také použít iontové nápoje s elektrolyty.
  4. Chlazení: Použijte mokré ručníky nebo hadříky a přikládejte je na čelo, krk, zápěstí a kotníky postižené osoby. Pokud máte možnost, využijte i klimatizaci nebo větrák.
  5. Odborná lékařská pomoc: Pokud příznaky neustoupí nebo se zhoršují, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc

Pokud se sluníte u bazénu, velkým rizikem může být, když rozehřátí skočíte do studené vody. Mohou se vám totiž prudce stáhnout cévy, což může vést ke ztrátě vědomí. Pokud se tak stane v bazénu, je to samozřejmě velice nebezpečné. Proto byste neměli být u bazénu nikdy sami. Rozehřátí do vody nikdy neskákejte, je důležité postupovat pomalu a opatrně se osvěžovat.

Letní vedra a bazény mohou být skvělou zábavou, ale nesmíme zapomínat na bezpečnost. Dodržování jednoduchých pravidel pro ochranu před sluncem a hydrataci těla může zachránit zdraví a životy. Vždy mějte na paměti, že prevence je klíčem k bezpečnému a radostnému prožití letních dní. 

 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.