Zazimujte zahradní techniku správně

14. 11. 2022

Zazimujte zahradní techniku správně

Letošní zahradní sezóna se chýlí ke konci a stroje, které nám po celý rok tak dobře sloužily, budou odpočívat garážích a kůlnách.  Mají-li však stejně spolehlivě sloužit i příští rok, je třeba provézt alespoň základní údržbu. Část údržby lze jistě odložit až na jaro. Ideálně například výměnu motorového oleje, který díky tomu bude na jaře čerstvý a přes zimu do sebe zbytečně nenatáhne vlhkost. Ovšem některé kroky údržby nikdy neodkládejte.

Nejčastější chybou, která na jaře nadělá mnoho starostí je ponechání paliva v nádrži. I když toto pravidlo opakujeme stále dokola již několik let, stále je to nejpodceňovanější úkon a palivo přes zimu hodně lidí nechává v nádrži. Nezřídka pak slýcháme povzdechy, že stará pila nebo sekačka vydržela prakticky bez údržby dlouhé roky a ta nová nešla nastartovat už po první zimě. Skutečně je to způsobeno nekvalitní konstrukcí nových strojů?

V dobách, kdy byl benzín benzínem, bylo běžné, že v nádrži zazimované motorky, sekačky nebo jiného motorového stroje přečkal zimu a na jaře motor bez potíží naskočil na první „cuknutí“.  Moderní palivo ale obsahuje biologickou příměs – ethanol. Ten má bohužel několik špatných vlastností.

Benzín se poměrně rychle odpařuje, ethanol na sebe naopak velice dobře váže vzdušnou vlhkost. Copak se děje v karburátoru, ve kterém je ponechán benzín s ethanem po několik týdnů? Benzín se začne odpařovat a ethanol s vodou naopak začne vytvářet sliz, který postupně ztuhne v usazeninu, která ulpí na stěnách palivových kanálů. Z počátku pravděpodobně jen sníží průtok paliva a motor bude mít nižší výkon, budou kolísat otáčky, bude špatně startovat a samovolně zhasínat. Po nějaké době ale karburátor zacpe tak, že už motor nenastartujete. Vyčištění takového karburátoru je složité, někdy dokonce nemožné a nezbývá nic jiného než karburátor kompletně vyměnit.

Ethanol z plastů rozpouští změkčovadla. To způsobuje všemožné problémy se zkřehlými a praskajícími palivovými hadičkami, největší potíže to však působí u vysokootáčkových dvoutaktních motorů s membránovými karburátory. Aby karburátor mohl fungovat, musí si membrána zachovat svou pružnost. Když ovšem membrána vlivem biolihu ztvrdne a zkřehne, při prvním pokusu o nastartování se doslova rozsype.

Ale abychom neházeli vše jen na biosložku, obdobné problémy často působí i agresívní aditiva, která někteří výrobci přidávají do měně kvalitních paliv. I ty umějí naleptat palivové hadičky, těsnění nebo membrány.

Nejjednodušším způsobem, jak zbytečně nezkracovat životnost karburátorů, je vypuštění paliva z nádrže a nastartování motoru. Motor nechte běžet, dokud sám nezhasne nedostatkem paliva. Jen tak vyčerpá všechno palivo, které zůstalo v karburátoru. U karburátorů s plovákem pomocí výpustního šroubu nechte vytéct poslední zbytky, membránové karburátory profoukněte vzduchem.

Možná se setkáte s názory, že suchá membrána rychle ztrácí pružnost. Nejsem si tím ale úplně jistý. Jednak membrány jsou běžně ve skladech jako náhradní díl skladovány i několik let, aniž by jim to nějak škodilo. Navíc sucho jim bude rozhodně škodit mnohem méně, než biolíh nebo agresívní aditiva.

V neposlední řadě je třeba také myslet na omezenou životnost smíchaného oleje s benzínem pro dvoutaktní motory.  Není žádným tajemstvím, že olej v benzínu postupně ztrácí svou schopnost mazat, a proto se delší uskladnění namíchané palivové směsi nedoporučuje. Biosložka proces ztráty mrazivosti oleje ještě urychluje. Vždy by se proto mělo namíchat jen tolik směsi, kolik spotřebujete a benzín s olejem skladujte odděleně.

Když se však chystáte stroj uložit na zimní období a benzín byste v kanystru skladovali po několik měsíců, raději je ihned spotřebujte například v autě a na jaře kupte benzín čerstvý.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.