Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

21. 09. 2021

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

Konec léta a začátek podzimu je období, kdy se sklízejí poslední zbytky úrody a záhony je nutné připravit na další sezónu. Záhony je nyní nutné pořádně zrýt. Někteří začínající a nezkušení pěstitelé tuto činnost nezřídka odkládají až na jaro. Práce s rýčem jde pomalu, je značně namáhavá a sychravé počasí často také chuti k zahradničení nepřidá.

Chcete-li se ale napřesrok dočkat uspokojivé úrody, bez rytí se záhony neobejdou. Záda si ale u rýče dávno lámat nemusíte. Na trhu jsou dnes dostupné kultivátory a rotavátory všemožných typů, které práci udělají prakticky bez námahy za zlomek času v porovnání s dřinou s rýčem. Dostupné jsou jak malé elektrické kultivátory pro malé záhonky, tak silné motorové stroje, které si poradí i na menším poli.

Rytí rozruší půdu, čímž v první řadě podstatně omezí bujení plevelů. Tím, že se do půdy dostává vzduch, podpoříte užitečné mikroorganismy, které v půdě žijí a pomáhají rozkládat biologickou hmotu. Proto je dobré při podzimním rytí do půdy zapravit kompost nebo hnůj. Kompost by ovšem měl být alespoň 2 roky starý, abyste si do záhonu nezanesli semena plevelů. Hnůj je významným zdrojem dusíku a dalších živin. To ocení zejména na živiny náročnější rostliny. Hnůj ovšem nikdy nepoužívejte tam, kde budete pěstovat česnek.

Rytí půdy je velice důležité rovněž v těžkých a jílovitých půdách. Ty mají tendenci rychle slehávat a na povrchu vytvářejí neprostupnou vrstvu, kterou nepronikne vzduch ani voda. Těžké půdy ovšem nejsou všeobecně vhodné pro pěstování a pokud chcete kvalitní úrodu, nejlepší cestou je půdu v záhonech úplně vyměnit. Ne vždy je to ale možné. V takovém případě je nutné těžkou půdu kultivovat velice důkladně a průběžně ji zlehčovat přidáváním kompostu. Kompostem nešetřete, těžké půdy mají tendenci živiny na sebe vázat a pro rostliny je špatně uvolňují.

V posledních letech se stále častěji mluví o tzv. zeleném hnojení. Tato technika spočívá v tom, že po sklizni zasejete na záhon rychle rostoucí rostliny, které do podzimu stačí vytvořit větší množství zelené hmoty. Rostliny pak pomocí kultivátoru rozsekáte na drobné kousky a zaryjete do země. Mikroorganismy tuto biomasu v půdě rozloží na tolik potřebné živiny. Letos už je sice na zelené hnojení asi pozdě, ale zkusit to můžete příští rok.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.