Přehřívá se vám skleník?

16. 06. 2022

Přehřívá se vám skleník?

Skleník poskytuje možnost pěstovat rostliny už v době, kdy by to venkovní teploty ještě neumožnily.  Jenže s nástupem léta často vnitřní teploty ve skleníku dosahují hodnot, které rostlinám nemusí prospívat.

Základem je větrání. Jenže nechat celý den otevřená okna u skleníku i v době svojí nepřítomnosti může být rizikem. Pokud by přišla například bouřka se silnými nárazy větru, otevřená okna a dveře budou slabým místem, které povede s největší pravděpodobností ke zničení skleníku. Řešení při tom může být jednoduché. Stačí použít samočinné otevírání oken. Funguje na principu tepelné roztaživosti náplně. Když je horko, samočinně otevře okno a když se ochladí, okno zavře.

Ovšem v některých případech jen ventilace nestačí. Ostré letní slunce může skleník rozehřát tak, že slunce popálí listy rostlin a zvýšená vlhkost způsobená odpařováním vody bude navyšovat riziko plísňových onemocnění. Citlivější rostliny pak nemusí takový stres vůbec přežít.

Někdy je proto lepší skleník zastínit. Tím nejjednodušším způsobem je použití stínící fólie, kterou přetáhnete zvenčí přes skleník a pomocí kotvících držáků připevníte k zemi. Vše bývá dostupné v zahradních centrech.  Výhodou je, že lze kdykoli snadno odstranit.

Dalším způsobem je použití rákosové, nebo bambusové rohože. Ty bambusové sice bývají zpravidla o něco dražší, jsou ale trvanlivější.

Další možností je ochranný nátěr stínící barvou. Ta je však rozpustná vodou a tak ji zpravidla déšť po nějaké době smyje. V té době však již slunce nemusí mít takovou sílu a také vzrostlejší rostliny jsou více odolné.

V profesionálních sklenících s odolnou konstrukcí jsou často využívány i vnitřní systémy zastínění, které je možné podle potřeby zatahovat. Do malého zahradního skleníku jsou ale nevhodné, protože by zabíraly místo na již tak mezeném prostoru.

Výhodou zastínění je také skutečnost, že ve skleníku nebude docházet k tak vysokému odpařování vody a proto nebude nutné rostliny tak často zalévat.

 

Autor: PST

Související kategorie:

Skleník - HECHT RANCHER II

Skleníky a pařeniště


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.