Komáři: Proč je naše zahrada jejich rájem a jak to změnit

13. 07. 2023

Komáři: Proč je naše zahrada jejich rájem a jak to změnit

Pištění komára je jeden z nejotravnějších zvuků, které vás snadno připraví o klidný spánek. Jejich nálety znepříjemňují večerní posezení na zahradě, a i když máte v oknech sítě proti hmyzu, vždy se záhadným způsoben dokážou dostat do domu, aby vás nenechali vyspat. Často jim ale sami na zahradě nevědomky vytváříme ideální podmínky pro rozmnožování. 

Komáři ke svému rozmnožování potřebují stojatou vodu, do které samičky kladou vajíčka. V přírodě k tomu zpravidla využívají kaluže a tůně. Jenže v našich zahradách jim nezřídka vytváříme k rozmnožování prostředí lepší, než by jim poskytla sama příroda. 

Zkuste projít svou zahradu a podívejte se, kde všude stojí dešťová voda, která je pro komáry rájem, protože v ní nejsou žádní predátoři, kteří by jejich larvy přirozeně likvidovali. Nejčastěji asi narazíte na různé nádrže na dešťovou vodu. Možná při této hře na schovávanou přehlédnete například plachty, kterými máte zakrytý nějaký materiál, v jejichž záhybech se drží voda. Možná najdete i nějaké odložené nádoby na květiny, do kterých napršelo. Plachty stačí srovnat a vyrovnat záhyby. Nádoby na květiny stačí otočit dnem vzhůru, ale co s nádržemi na zachytávání dešťové vody?

Ideální řešení je zakrytí víkem. Jestliže však do nádrže zachytáváte vodu z okapu, muselo by se najít řešení, jak okap do nádrže připojit tak, aby se do nádrže nedostaly samičky komárů a zároveň zůstala možnost víko snadno snímat. 

Jednodušším řešením může být zakrytí nádrže sítí proti hmyzu. Komáři se přes ní nedostanou, voda sítí proteče a přidanou hodnotou je, že síť zachytí i listí a nečistoty.

Jenže co dělat, když už ve vodě najdete komáří larvy? Vylít vodu by byla škoda. Řešení je přitom velice jednoduché. Komáří larvy dýchají kyslík ze vzduchu. Na zadečku mají trubičku, kterou vystrčí nad hladinu, aby se mohly nadechnout. Proto stačí na hladinu nalít trochu jedlého kuchyňského oleje, který vytvoří plovoucí tenký film. Nemusíte to přehánět, opravdu stačí velice tenká vrstva. Larvy se díky ní utopí. Jedlý olej je při tom zdravotně nezávadný, proto je možné vodu použít bez obav na zalévání, v půdě se přirozeně rozloží. 

Likvidací komářích líhní sice nezajistíte, že vás nebudou žádní komáři obtěžovat, ale docela jistě jich bude méně. Ty už můžete odpudit třeba vůní levandule, citronely, rozmarýnu nebo použitím repelentu. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…