Když zahradní hadice říká dost: Co dělat, když hadice praskne?

02. 08. 2023

Když zahradní hadice říká dost: Co dělat, když hadice praskne?

Zahradní hadici asi najdeme u každého domu. Nemusí nutně sloužit jen k zalévání, bez hadice nemůžete použít tlakovou myčku, s hadicí opláchnete třeba zablácené jízdní kolo, terasu, v létě s ní napustíte bazén, stejně dobře poslouží v horných i k osvěžení a dovádění.

Jenže nic netrvá věčně, a i obyčejná hadice má omezenou životnost. A tak i u té nejkvalitnější hadice jednou přijde čas, kdy ji bude třeba vyměnit. Jenže když se na hadici objeví první prasklina, není nutné hned spěchat pro novou. 

Někoho by možná napadlo hadici omotat páskou a doufal by, že tím problém vyřeší. Kdo to někdy zkusil dobře ví, že běžná páska tlak vody nezadrží a pokud ano, je to řešení dočasné, protože voda velice brzy začne opět protékat. Jak tedy hadici opravit? 

Jsou vlastně dvě možnosti. Tou první je opravná spojka. Hadici prostě přeříznete a odstraníte poškozenou část. Vzniklé konce hadice pak zasunete do opravné spojky a zajistíte zašroubováním koncovek, které hadici pevně sevřou na spojce.

 

Druhou možností je na vzniklé konce nasadit rychlospojky stejné, jakými hadici připojujete na nástavec na kohoutku. Pro spojení hadic pak použijete dvoucestnou spojku. Výhodou tohoto řešení je, že můžete hadici kdykoli rozpojit a použít jen její část. Voda v hadici totiž postupně ztrácí tlak, tak že čím delší hadici máte, tím menší tlak vody bude na jejím konci. Celou délkou opravené hadice pak můžete používat pro zalévání na druhém konci zahrady. Když však budete potřebovat například opláchnout zablácené jízdní kolo, hadici rozpojíte a využijete jen její část. Tlak vody bude vyšší a bláto půjde omýt snadněji. 

Stejně jako hadice, mají i různé spojky a nástavce omezenou životnost. Po nějaké době může začít voda ve spojích prosakovat. Není nic příjemného, když okolo spojky připojené kropící pistole prosakuje tolik vody, že jí máte víc na kalhotách a v botách než v samotném záhonu. Ani v tomto případě však často není nutné hned spojky měnit. Většinou stačí za pár korun zakoupit sadu těsnících kroužků a na spojkách je vyměnit. 

Obyčejná zahradní hadice je v zahradě často opomíjeným příslušenstvím, kterému věnujeme pozornost až ve chvíli, kdy selže. Životnost hadice však můžete prodloužit o celé roky tím, že se o ni správně postaráte, nenecháte ji ležet venku v mrazech a na zimu ji uklidíte třeba do garáže nebo sklepa, kde nemrzne. 

Při správné péči a občasné údržbě vám bude hadice i s příslušenstvím spolehlivě sloužit dlouhou řadu let. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…