Jak změřit a upravit pH půdy v záhonech domácími prostředky

25. 08. 2023

Jak změřit a upravit pH půdy v záhonech domácími prostředky

Nikoho asi nepřekvapí, že typ a kvalita půdy podstatně ovlivní zdraví rostlin a výnosy úrody. Většina lidí proto své záhony pravidelně přihnojuje, přidává různé nerostné živiny, ryje, zalévá, a přesto se rostlinám v moc nedaří. Na vině přitom může být i nevhodné pH půdy.

Co je pH? Hodnota pH ukazuje, zda je půda kyselá nebo zásaditá. Neutrální půda má hodnotu pH okolo 7. Čím nižší pH, tím je půda kyselejší, a čím je pH vyšší, tím je půda zásaditější. 

Kyselou půdu s pH v rozmezí 4–6 preferují například rododendrony, azalky, borůvky, brusinky nebo vřes. Většina rostlin má raději neutrální půdu s pH 6,5 až 7,5. Naopak zásaditou půdu s hodnotou pH nad 7,5 budou milovat slunečnice, lilie nebo některé traviny. 

pH půdy nejsnadněji změříte pH metrem, které se dnes dají pořídit za cenu o něco vyšší než 100 Kč. Orientačně si můžete doma pH odhadnout i s pomocí obyčejného octa a jedlé sody. Stačí k tomu vzorek půdy, dvě malé misky, destilovaná voda a zmíněný ocet a soda. 

Do každé misky dejte malý vzorek půdy a zalijte jej trochou destilované vody. V nouzi můžete použít i vodu obyčejnou, ale ta může ovlivnit pH vzorku.  Do první misky přilijte trochu octa, co druhé dejte polévkovou lžíci sody. 

Pokud začne šumět vzorek s octem, je vaše půda zásaditá. Šumí-li vzorek se sodou, je vaše půda kyselá. Nešumí-li vzorek žádný, nebo oba jen nepatrně a stejně, je pH vaší půdy neutrální. 

Je však nutné chápat, že tento test je velice hrubý a orientační. 

 

Jak upravit pH půdy?

Máte-li půdu kyselou (s nízkým pH) můžete její kyselost snížit vápněním. Spotřeba vápna nebo dolomitové mouky se může podle kyselosti pohybovat podle kyselosti půdy od 0,5 kg do 1,5 kg na 1 metr čtvereční. 

Potřebujete-li naopak u zásadité půdy kyselost zvýšit, přidejte do záhonu rašelinu. 

Jak upravit jílovitou půdu? 

Jílovitá půda je pro pěstování problematická. Zpravidla bývá poměrně zásaditá (pH 8-10), špatně propouští vodu a je těžká. V první řadě je nutné ji zlehčit přidáním písku, aby byla propustnější. Snížení pH dosáhnete přidáním rašeliny a organické hmoty. Půdu je potřeba s pískem a rašelinou pořádně promísit. Toho budete s rýčem dosahovat jen velice těžce proto je lepší použít kultivátor. Jakým způsobem kultivátor půdu zpracuje můžete vidět na obrázku níže:

Ostatně kultivátor využijete i k rytí záhonů nebo k zarývání hnojiva na podzim i na jaře každý rok. Pokud si pod pojmem kultivátor představujete jen velké motorové stroje vhodné pro rozlehlé záhony a malá políčka, možná neznáte malé elektrické a akumulátorové kultivátory, které jsou určené i pro ty nejmenší záhonky. Někdo jim také říká motorová motyka. Záhon s nimi zryjete s minimální námahou za zlomek času, který by trvala práce s rýčem a výsledek je nesrovnatelný. Investice do kultivátoru se proto jistě vyplatí. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.