JAK SPRÁVNĚ VĚTRAT SKLENÍK?

05. 05. 2021

JAK SPRÁVNĚ VĚTRAT SKLENÍK?

Již při budování skleníku je důležité pamatovat na to, že rostliny v něm pěstované musí mít neustále zajištěno vhodné a dostatečné větrání. To totiž zabraňuje příliš vysokým teplotám (většina rostlin při teplotách přes 30 °C pozastavuje svůj růst). A také nebezpečně vysoké vlhkosti vzduchu, která může některým rostlinám škodit. Navíc: kombinace velmi horkého a zároveň velmi vlhkého mikroklimatu ve skleníku může zapříčinit šíření chorob, zejména houbových. Jak ale skleník správně větrat, když se teploty často i přes den výrazně mění, obzvláště teď na jaře?

Obecně sice platí, že skleníku prospívá značný přísun čerstvého vzduchu – samozřejmě kromě studených či chladných nocí a rán, kdy je nezbytné mít skleník úplně uzavřený. Ale s takhle jednoduchým pravidlem si nevystačíme. Tedy detailněji: Proudění čerstvého vzduchu do skleníku by mělo být zajištěno a regulováno pomocí co největšího množství větracích otvorů, jako jsou například větrací klapky na střeše, boční okénka a vstupní, případně i boční dveře. Množství a variabilita větracích otvorů nám totiž umožní regulovat jednak intenzitu větrání (podle venkovní teploty) a jednak reagovat na aktuální proudění vzduchu (doporučujeme vždy otevírat spíše ty větrací otvory, které nejsou přímo vystavené proudění větru). Při horkém letním počasí se neobávejte částečně větrat skleník už od cca osmé hodiny ranní. A při slunném letním dopoledni a odpoledni otevřete všechny větrací otvory – otevřená větraná plocha by v tu dobu měla činit alespoň 20 % celkové plochy skleníku.Závěrem je důležité zdůraznit, že různé druhy rostlin mají pro svůj zdravý vývin a růst ve skleníků svá specifická teplotní minima a maxima, například rajčatům ? nesvědčí teploty nižší než 10 °C a při intenzivním slunečním záření vyšší než 29 °C. Je tedy dobré, vždy přesně zohlednit teplotní podmínky pěstování té které konkrétní rostliny.

 

Autor: HP


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.