JAK SPRÁVNĚ VĚTRAT SKLENÍK?

05. 05. 2021

JAK SPRÁVNĚ VĚTRAT SKLENÍK?

Již při budování skleníku je důležité pamatovat na to, že rostliny v něm pěstované musí mít neustále zajištěno vhodné a dostatečné větrání. To totiž zabraňuje příliš vysokým teplotám (většina rostlin při teplotách přes 30 °C pozastavuje svůj růst). A také nebezpečně vysoké vlhkosti vzduchu, která může některým rostlinám škodit. Navíc: kombinace velmi horkého a zároveň velmi vlhkého mikroklimatu ve skleníku může zapříčinit šíření chorob, zejména houbových. Jak ale skleník správně větrat, když se teploty často i přes den výrazně mění, obzvláště teď na jaře?

Obecně sice platí, že skleníku prospívá značný přísun čerstvého vzduchu – samozřejmě kromě studených či chladných nocí a rán, kdy je nezbytné mít skleník úplně uzavřený. Ale s takhle jednoduchým pravidlem si nevystačíme. Tedy detailněji: Proudění čerstvého vzduchu do skleníku by mělo být zajištěno a regulováno pomocí co největšího množství větracích otvorů, jako jsou například větrací klapky na střeše, boční okénka a vstupní, případně i boční dveře. Množství a variabilita větracích otvorů nám totiž umožní regulovat jednak intenzitu větrání (podle venkovní teploty) a jednak reagovat na aktuální proudění vzduchu (doporučujeme vždy otevírat spíše ty větrací otvory, které nejsou přímo vystavené proudění větru). Při horkém letním počasí se neobávejte částečně větrat skleník už od cca osmé hodiny ranní. A při slunném letním dopoledni a odpoledni otevřete všechny větrací otvory – otevřená větraná plocha by v tu dobu měla činit alespoň 20 % celkové plochy skleníku.Závěrem je důležité zdůraznit, že různé druhy rostlin mají pro svůj zdravý vývin a růst ve skleníků svá specifická teplotní minima a maxima, například rajčatům ? nesvědčí teploty nižší než 10 °C a při intenzivním slunečním záření vyšší než 29 °C. Je tedy dobré, vždy přesně zohlednit teplotní podmínky pěstování té které konkrétní rostliny.

 

Autor: HP


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

21. 09. 2021

Konec léta a začátek podzimu je období, kdy se sklízejí poslední zbytky úrody, a záhony je nutné připravit na další…

Na jakém dřevě udit?

Na jakém dřevě udit?

16. 09. 2021

Nedávno jsme vám popsali konstrukci udírny a vysvětlili jsme úplně nejzákladnější postupy pro nakládání masa před…

Postavte si udírnu!

Postavte si udírnu!

15. 09. 2021

Kdysi bylo uzení jediným způsobem, jak na delší dobu zakonzervovat a uskladnit některé potraviny. Dnes ovšem udíme…