Bambus v zahradě: Jak předcházet nekontrolovatelnému šíření výhonů

19. 06. 2023

Bambus v zahradě: Jak předcházet nekontrolovatelnému šíření výhonů

Bambus je fascinující rostlina, která nabízí možnost vytvářet nádherné živé ploty a poutavé trsy do okrasné zahrady. Bambusové ploty jsou obzvláště populární díky svému exotickému vzhledu a schopnosti poskytnout soukromí a ochranu před vnějším světem. Než jej však v zahradě zasadíte, je velice důležité věnovat se důkladné přípravě. Bambusové keře mají schopnost množit se pomocí výhonů od mateční rostliny, což může být jak přínosné, tak i problémové.

Bambusové rostliny jsou známy svou schopností rychle růst a rozšiřovat se do okolí. Některé druhy bambusu mají agresivní kořenový systém, který vytváří podzemní výhony. Tyto výhony se šíří pod zemí a vytvářejí nové výhonky, které se mohou objevit i dál než jeden metr od mateční rostliny. Jejich rozšiřování může být velmi rychlé a nepředvídatelné. Výhony mohou například proniknout do trhlin a mezer v dlažbě, což může vést k narušení její stability. Silný tlak výhonů může zvedat chodníky a způsobovat praskliny.

Problém s bambusem spočívá v i jeho schopnosti rychle zaplevelit celou zahradu. Pokud není bambus pečlivě ohraničen, může se šířit do sousedních pozemků a způsobit konflikty mezi sousedy.

Jednou z účinných metod je použití kořenové zábrany. Kořenová zábrana je plastová bariéra, která se zakopává do země kolem bambusu a má za úkol zastavit šíření kořenů do nežádoucích oblastí. Doporučuje se zakopat zábranu do hloubky až 70 cm, avšak správnou hloubku je vhodné zvolit v závislosti na druhu bambusu. Na kořenové zábraně nešetřete, vybírejte odolné materiály s dlouhou životností. Bambus se běžně dožívá mnoha desítek let, kořenová zábrana proto musí v zemi náporu výhonů odolávat opravdu dlouho.

Pokud chcete využít bambus jako živý plot, je důležité vybrat si vhodný druh, který bude mít nižší sklon k nekontrolovanému šíření. Existuje mnoho druhů bambusu, které jsou ideální pro tvorbu živých plotů. Důležité je vybírat odrůdy bambusu, které jsou speciálně vyšlechtěny pro chladnější klima a dobře snáší naše zimy.

  • Fargesia sp. (Japonec): Tento druh bambusu je nejrozšířenější v ČR. Jedná se o nenáročný druh, který dobře snáší naše podnebí. Má kompaktní růst a je ideální pro vytváření živých plotů.

  • Phyllostachys aureosulcata (Zlatý pruhovaný bambus): Tento druh je oblíbený pro své zlatavé pruhy na stoncích. Je poměrně odolný a vyžaduje slunečné stanoviště.

  • Phyllostachys nigra (Černý bambus): Tento druh bambusu je také vhodný pro pěstování v ČR. Má atraktivní černé stonky a snáší mírné mrazy.

  • Phyllostachys bissetii: Další druh, který je v ČR hojně pěstován. Má hustý růst a snáší dobře nízké teploty.

  • Sasa veitchii (Sasa bambus): Tento druh bambusu je menšího vzrůstu a dobře se adaptuje na české klimatické podmínky. Má elegantní listy a je oblíbený pro výsadbu ve stinných částech zahrady.

Pamatujte však také na to, že bambus je stálezelená, a tak vyžaduje zalévání i v zimě. V zimě je lepší zalévat rostliny během teplých dnů, kdy je teplota mírně vyšší. To umožňuje, aby rostliny využily vodu efektivněji a snížilo riziko zamrzání kořenů.

S dostatečnou péčí a plánováním může být bambus skvělou volbou pro živé ploty a okrasné zahrady, které vám poskytnou soukromí a jedinečný vzhled.




Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…