Zezelenala vám po dešti voda v bazénu? Víme proč!

12. 06. 2023

Zezelenala vám po dešti voda v bazénu? Víme proč!

Máte po vydatných deštích vodu v bazénu zelenou a běžné prostředky neúčinkují? Je pravděpodobné, že déšť ovlivnil hodnotu pH vody ve vašem bazénu.

pH je měřítko, které vyjadřuje míru kyselosti nebo alkality vody a jeho správná hodnota má významný vliv na mnoho aspektů kvality bazénové vody. Bohužel hodnota pH vody je poměrně často podceňována a majitelé bazénů marně bojují se zakalenou nebo zelenou vodou tím, že zbytečně přidávají do bazénu další a další dezinfekční prostředky.

pH vody v bazénu může být ovlivněno různými faktory. Například déšť může snížit pH vody, protože přirozeně obsahuje kyseliny. Dešťová voda je obvykle kyselá a její přidání do bazénu může snížit pH. To znamená, že po deštivém období je nutné pravidelně kontrolovat a případně upravovat pH vody, aby se udrželo v doporučeném rozmezí. Obdobně je pH ovlivněno například koupajícími se osobami například potem nebo opalovacími krémy. pH ovlivní i používané chemické prostředky pro dezinfekci vody a čištění bazénů, které mezi sebou mohou různě reagovat. Pokud tedy voda v bazénu nečekaně změní svou kvalitu, tím prvním co byste měli udělat, je kontrola pH.

Když se pH vody v bazénu dostane mimo doporučené rozmezí (7,2 - 7,8), mohou nastat nežádoucí problémy. Představme si nejdříve situaci, kdy je pH příliš nízké, což znamená, že voda je kyselá. V takovém případě mohou chlorové tablety nebo jiné dezinfekční prostředky používané v bazénu být méně účinné. To znamená, že voda není řádně dezinfikována a může se objevit zákal, zelené řasy, nečistoty a bakterie, které mohou způsobit zdravotní problémy. Majitelé bazénů se pak často snaží řešit tento problém tím, že přidávají více chloru nebo jiných dezinfekčních prostředků, což může vést k přechlorování vody. Přechlorovaná voda je nepříjemná pro koupání, dráždí oči, pokožku a sliznice.

Naopak, když je pH vody příliš vysoké, což znamená, že je voda alkalická, také se mohou vyskytnout problémy. Chlorové tablety nebo jiné dezinfekční prostředky jsou v této situaci opět méně účinné při zabíjení bakterií a udržování čistoty vody. Voda může zůstat zakalená a mohou se v ní vytvářet usazeniny minerálních látek. Navíc, voda s vysokým pH může dráždit oči, pokožku a sliznice koupajících se osob.

Koupání v takové vodě může vést ke svědění, zarudnutí očí a podráždění pokožky. Někteří lidé mohou mít dokonce alergické reakce na nevyváženou vodu. Navíc, bakterie a nečistoty, které se mohou vyskytovat ve špatně udržované vodě, mohou způsobit infekce nebo jiné zdravotní problémy, zejména u citlivých jedinců.

Aby byla zajištěna bezpečnost a pohodlí pro koupající se osoby, je důležité pravidelně testovat a upravovat pH vody v bazénu. Existují různé testovací sady, které vám umožní sledovat pH vody a provádět příslušné úpravy pomocí prostředků pro snížení nebo zvýšení hodnoty pH. Pravidelná údržba bazénu a dodržování správného pH jsou klíčové pro prevenci problémů a zajištění zdravého a příjemného prostředí pro všechny uživatele bazénu.

Samotné udržování správného pH vody v bazénu je proto důležité nejen z estetického hlediska, ale zejména z hlediska zdraví koupajících se osob.

Celkově lze říci, že správná údržba pH vody v bazénu je zásadní pro zajištění čistoty, bezpečnosti a komfortu pro všechny uživatele. Pravidelné testování a úprava pH pomáhá zabránit nežádoucím problémům, jako je zákal vody, přebytky chloru nebo bakterií, a zajišťuje zdravé a příjemné koupání. Majitelé bazénů by měli pravidelně monitorovat pH vody, a případně přijmout opatření k jeho vyvážení, aby se zajistilo optimální prostředí pro relaxaci a zábavu ve vodě.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.