Jak vybrat solární panely k bazénu

09. 06. 2023

Jak vybrat solární panely k bazénu

Také se někdy nemůžete od jara dočkat, až slunce rozehřeje vodu v bazénu na přijatelnou teplotu? Z vlastní zkušenosti vím, že především děti jsou nedočkavé a do bazénu naskáčou často v době, kdy voda nemá ani 20 °C. Bohužel než se voda v bazénu dostatečně prohřeje, může podle jeho velikosti trvat i několik dní. Solární panel tuto dobu může zkrátit na několik hodin.

Existuje samozřejmě více způsobů, jak zvýšit teplotu vody v bazénu. Tou nejlevnější variantou jsou solární plachty, které plavou na hladině a přes den zachytávají teplo ze slunečního záření, v noci naopak brání úniku tepla z vody. Nevýhodou je složitější manipulace. Vhodné jsou zejména pro nadzemní bazény. U zapuštěných bazénů se může solární plachta stát velice nebezpečnou pastí pro zvířata a děti, které by na ní spadly.

Pokud vynecháme energeticky náročné systémy napájené pouze elektřinou, případně finančně náročné tepelné čerpadla, vyjde nám jako optimální řešení pro ohřev vody v bazénu plochý solární panel. Jeho nevýhodou je potřeba prostoru pro jeho umístění, avšak je možné zavěsit je například na plot, nebo je položit na střechu.  Aby byly co nejúčinnější, měly by směřovat kolmo ke slunci. To znamená, že panel by měl být otočen na jih a se zemí svírat úhel okolo 30 - 40 °. Samozřejmostí je, že musí být umístěn na slunci, ve stínu by absorboval jen zanedbatelné množství tepla ze vzduchu, které by se na teplotě vody projevilo jen minimálně.

Velikost plochy solárního panelu by měla být úměrná objemu vody v bazénu. Pro malé bazény do objemu 5 cm3 postačí i panel o ploše necelého 1 m2. Na dvojnásobný objem vody pak cca dvojnásobnou plochu panelu atd. Nejedná se však o naprosto striktní doporučení. Záleží také na oblasti, ve které žijete. V chladnějších horských oblastech budete chtít asi vodu ohřívat více, než v kupříkadi teplejších jihomoravských nížinách.  Většina solárních panelů umožňuje vzájemné propojení, neměl by proto být problém kdykoli přidat další panel a vodu ohřívat více.

Vodu v solárních panelech pohání filtrace, musí k tomu ovšem mít dostatečný výkon. Solární panely znamenají poměrně velký odpor průtoku vody, proto její oběh mohou při nedostatečném výkonu čerpadla zpomalit natolik, že filtrace bude neúčinná. Pokud tedy teprve plánujete pořízení bazénu s filtrací a solárním ohřevem, při výběru filtrace zohledněte i potřebu vyššího výkonu pro provoz panelů.

 

Jak panely využívat co nejefektivněji?

Panely absorbují teplo ze slunečního záření, z tohoto důvodu jsou černé, aby pohltily co nejvíce tepelné energie ze slunečních paprsků. Díky tomu mohou vodu ohřát i na vyšší teplotu, než je teplota vzduchu.  Proto jsou nejúčinnější za slunečného počasí v přibližně v době od 10.30 do 15.30 hodin, kdy je slunce na obloze dostatečně vysoko.  Jedná se však jen o orientační čas, doba východu a západu slunce se v průběhu roku mění.  Spouštět průtok vody v panelech od časného rána, kdy na ně slunce dostatečně nesvítí, však postrádá smysl.  Při nízkých ranních teplotách by panely dokonce vodu ochlazovaly.  Ze stejného důvodu panely nepoužívejte ani večer nebo v noci. Nejsnadnější je spouštění filtrace pomocí spínacích hodin v nastavený čas.

Nastavením polohy dvoucestného ventilu je možné pustit vodu přes panely, nebo okruhem mimo

Mohou však nastat situace, kdy potřebujeme, aby voda cirkulovala mimo solární panely, pouze mezi filtrací a bazénem. To je třeba například ve chvíli, když je třeba rychle vyčistit vodu v bazénu a nepotřebujeme, aby panely brzdily její průtok. Stejně tak uprostřed léta může nastat takové horko, že by panely vodu přehřívaly a koupání už by nebylo osvěžující.  Pro takové případy je dobré mezi panely a filtraci zařadit dvoucestný ventil, pomocí kterého lze otočení páky vodu nesměrovat mimo panely.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.