Čistá voda v bazénu: Je to snadné při dodržení základních pravidel

09. 06. 2023

Čistá voda v bazénu: Je to snadné při dodržení základních pravidel

Průzračná a čistá voda je zásadní podmínkou pro příjemné a pohodlné využití bazénu. Mnoho lidí se však potýká s problémem zkalené nebo zelenající vody, která jim radost z koupání kazí. Přitom správná údržba bazénové vody není žádnou vědou, stačí se zaměřit na tři důležité faktory: pH vody, správné použití chloru a správnou údržbu filtrace.

Hodnota pH vody je měřítkem její kyselosti nebo zásaditosti. V ideálním případě by mělo být pH bazénové vody mezi 7,2 a 7,6. Hodně lidí podceňuje význam správného pH a to může mít vážné následky. Pokud je pH příliš vysoké (zásadité), dochází k usazování minerálů na stěnách bazénu a filtru, což způsobuje zkalení vody. Naopak příliš nízké pH (kyselé prostředí) může způsobit podráždění očí a pokožky. Navíc v případě, že je pH vody příliš vysoké nebo naopak nízké, razantně se snižuje účinnost chlóru. Proto je důležité pravidelně pH vody měřit testerem a případně ho upravit pomocí správné bazénové chemie.

Chlór je nejčastěji používaný prostředek k dezinfekci bazénové vody. Jeho účelem je zabít bakterie, viry a řasy, které by mohly způsobit zdravotní problémy. Pokud se však podcení úprava pH vody, mnoho lidí pak přidává do bazénu příliš mnoho chloru ve snaze udržet vodu čistou.  Nejenže to stojí zbytečně peníze, ale také to vede k přechlorování vody. Přechlorovaná voda může dráždit oči, pokožku a sliznice a způsobovat nepříjemné pocity. Voda je potom  také chlórem nepříjemně cítit a zapáchající bazén od koupání spíše odradí. Je proto důležité dodržovat správnou dávku chloru podle objemu vody v bazénu a pravidelně kontrolovat jeho hladinu. Pokud předepsané dávkování nestačí, hledejte chybu jinde – zpravidla to bývá právě špatné pH vody. 

Samotná chemie však udržet vodu křišťálově čistou nedokáže. Důležitá je správně zvolená filtrace a její důsledná údržba. Filtr musí být pravidelně čištěn a prověřován, zda správně funguje.

Malé kartušové filtrace vyžadují častější proplachování filtru a v případě jeho poškození nebo nadměrného zanesení nečistotami filtr okamžitě vyměnit. Protržený filtr by nečistoty nezachytil, zanesený filtr snižuje průtok vody a filtrace tím ztrácí účinnost.

U pískových filtrací může při správné údržbě vydržet písková náplň i několik let provozu. Křemičitý písek na sebe běžně až na výjimky neváže žádné nečistoty a pokud jej budete pravidelně proplachovat, může jej být nutné vyměnit jednou za 4 – 5 let. Hodně také záleží na typu bazénu a kvalitě vody.  Napouštíte-li bazén ze studny vápenatou vodou, písek se může zanést vodním kamenem už po jedné sezóně a bude nepoužitelný. Ovšem hlavním důvodem proč je nutné písek čas od času měnit je skutečnost, že proudící voda ve filtraci postupně obrušuje ostré hrany zrnek písku. Takový písek nedokáže zachytit nečistoty a tím jak k sobě obroušená zrnka těsněji doléhají, snižuje se i průtok filtrace. 

Někdy se ale může stát, že i když všechny postupy a údržbu provádíte správně, voda v bazénu se zakalí. Většinou to bývá způsobeno tím, že jsou ve vodě tak drobné částice, které filtrace nedokáže zachytit. V takovém případě můžete použít vločkovač. Ten drobné částice vysráží do vloček, se kterými si filtrace poradí. Při dávkování vločkovače ale buďte obezřetní. Raději méně než více a v případě potřeby trochu vločkovače přidejte. Pokud byste do vody dali vločkovače hodně, začne nejprve vysráží nečistoty a pak doslova začne vločkovat sám sebe. V takovém případě je řešení poměrně jednoduché, i když to může znít hodně neobvykle. Do vody přidejte drobné nečistoty, například prach z vysavače. Vločkovač se na ně naváže a filtrace jej v vody odstraní. 

K tomu, abyste udrželi vodu v bazénu čistou opravdu nemusíte být raketový inženýr. Určitě se nevyplatí žádné experimentování, stačí pouze dodržet prověřené postupy a údržbu nezanedbávat. Pak si bazén budete moci vychutnávat naplno. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Hnědne vám voda v bazénu po přidání chloru? Víme proč!

Hnědne vám voda v bazénu po přidání chloru? Víme proč!

07. 05. 2024

Udržet křišťálově čistou vodu v bazénu může být někdy problematické, ovšem pokud je voda v bazénu zakalená nebo začne…

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…