Jak (ne)řezat řetězovou pilou?

27. 07. 2021

Jak (ne)řezat řetězovou pilou?

Základní princip motorové pily asi pochopí každý z pouhého pohledu na ni. Nicméně i když se mnohým mohou zdát následující řádky nošením dříví do lesa, příspěvky a dotazy v různých diskusních fórech svědčí o tom, že někteří majitelé řetězových pil mají jen minimální, nebo prakticky žádné povědomí o tom, jak pilu používat bezpečně a jak jí zajistit alespoň základní péči a údržbu.

Ne, určitě si nebudeme vysvětlovat, jak správně pokácet  vzrostý strom. Takovou práci vždy nechte zkušenému odborníkovi, který dobře ví co dělá. Naštěstí si zpravidla drtivá většina lidí pořizuje svou první řetězovou pilu jen k tomu, aby si nařezali pár špalků dřeva na topení. Ovšem i tady se dá udělat spousta fatálních chyb.

Asi není třeba zdůrazňovat, jak nebezpečná může řetězová pila být. Před každým řezáním ji proto důkladně zkontrolujte. Prohlédněte, zda nejsou některé její části uvolněné, zejména zda je dobře utažená lišta a správně napnutý řetěz. Vyzkoušejte, jestli správně funguje bezpečnostní brzda, doplňte olej pro mazání řetězu a prověřte, jestli pila správně maže lištu a řetěz. To zjistíte snadno tak, že krátce rozběhnete pilu například nad stránkou starých novin. Pokud maže správně, z řetězu na špičce pily budou odstřikovat drobné kapky oleje. Pila, která nemaže, rychle opotřebí řetěz i lištu.

Řetěz udržujte ostrý. Není to žádná věda, návod jak řetěz brousit bývá uveden v uživatelském manuálu dodávaném s pilou. Tupý řetěz špatně řeže, nutí vás na pilu zbytečně tlačit. Zbytečně tím zatěžujete motor, opotřebováváte lištu, řezání je namáhavější a zdlouhavější, zároveň se zvyšuje riziko, že tím jak na pilu tlačíte, budete mít potíž ji bezpečně udržet, jakmile projde řezaným materiálem. Pila s dobře ostrým řetězem se prořízne dřevem prakticky sama.

Pokud pila nedrží otáčky, špatně startuje, na volnoběh motor zhasíná, rozhodně se nepokoušejte sami seřídit karburátor. Tuto práci raději přenechte odborníkovi, který dobře ví, co dělá. Není nic neobvyklého, že pila potřebuje čas od času trošku „poladit“. Především nové pily, když se po nějaké době „zajedou“ mohou vyžadovat jemné seřízení.

Nepodceňujte ani palivo. Dvoutaktní motor je poháněn směsí benzínu a oleje. Olej slouží k mazání motoru. Pokud olej do benzínu zapomenete přimíchat, s naprostou jistotou se motor zadře během několika sekund. Dodržujte poměr oleje a benzínu doporučený výrobcem pily. Zároveň vždy používejte jen čerstvě namíchané palivo. Olej totiž v benzínu rychle degraduje. Namícháte-li si palivo do zásoby, již za 14 dní olej v benzínu citelně ztrácí mazivost. Po několika dalších týdnech již nemaže prakticky vůbec. Proto raději vylijte nespotřebované palivo i z pily, pokud víte, že ji nebudete déle používat.

Vždy používejte jen čerstvě namíchanou palivovou směs...

Řetězová pila je v šikovných rukách dobrý sluha. Když si pro práci s pilou vypěstujete základní návyky a za všech okolností budete maximálně obezřetní, není třeba se pily bát. V první řadě se nikdy nepřeceňujte, pokud se budete cítit unavení, raději práci přerušte a odpočiňte si. Když s pilou pracujete, dbejte na to, aby se ve vaší blízkosti nikdo zbytečně nezdržoval, zejména pak děti. Nikdy neřežte vrchní stranou, ani špičkou lišty. Pokud by se řetěz v řezu zakousl, může dojít k tzv. zpětnému vrhu pily. Pila je pak velkou silou vymrštěna vzhůru, zpravidla lištou proti rameni nebo hlavě obsluhy. Pilu vždy držte oběma rukama předepsaným způsobem za obě madla. Tak se při případném zpětném vrhu uplatní bezpečnostní brzda. Ruka držící pilu za přední madlo totiž při pohybu pily vzhůru zatlačí na páku brzdy a řetěz se okamžitě zastaví. Proto je funkční bezpečnostní brzda tak důležitým prvkem pily.

Pokud pilu držíte oběma rukama, při zpětném vrhu pily hřbet levé ruky aktivuje bezpečnostní brzdu...

Hodně podceňované jsou při práci s pilou bezpečnostní pomůcky. Často vídáme, jak někdo řeže s pilou na zahradě jen v pantoflích a kraťasech. Pocit, že pro uříznutí jednoho polínka do krbu stačí jen dávat více pozor na práci, se už nejednomu člověku vymstil. Rozhodně se vyplatí chránit si oči brýlemi, nebo ještě lépe celý obličej štítem. Asi není třeba vysvětlovat, jak nebezpečné je, když v rukách držíte nastartovanou pilu a do očí vám vletí piliny. Benzínové pily jsou velice hlučné, proto mají význam i chrániče sluchu, tedy tzv. sluchátka. Pokud vám po práci bude pískat v uších, je to známka začínajícího poškození sluchu. I kvalitní rukavice mají svůj smysl a rozhodně se vyplatí i neprořezné kalhoty a boty. Ty se dají totiž v případě nehody vždy koupit nové.

Pro řezání dřeva si pořiďte i kvalitní kozu, do které špalek stabilně upevníte. Při řezání dobře upevněného dřeva můžete stát vzpřímeně ve stabilní a bezpečné poloze. Nepotřebujete nikoho dalšího, aby vám jakkoli asistoval a přidržoval řezané dřevo. Nejhorší co můžete udělat je, že se budete snažit řezat volně položené dřevo na zemi. V předklonu nemáte při práci takovou stabilitu, budete nuceni řezat nebezpečně špičkou pily, dřevo vám bude ujíždět… Zkrátka neustále budete něčím rozptylováni a budete se moci dostatečně věnovat bezpečné práci s pilou.

Naučíte-li se s pilou pracovat správně a bezpečně, najdete v ní zdatného pomocníka, který vám ušetří spoustu těžké práce.

TIP: Pro ztrátové mazání lišty a řetězu jsou dnes používány ekologické oleje na biologické bázi. Takový olej se v přírodě rychle rozloží a neznečisťuje prostředí. Pokud jej však v pile ponecháte několik týdnů, může začít degradovat a ztuhnout. Může tak ucpat a zničit olejové čerpadlo. Pokud se chystáte pilu na delší čas uložit, vylijte z ní ekologický olej a propláchněte ji například libovolným syntetickým oleje. Do olejové nádrže jej stačí nalít nepatrné množství a následně krátce pilu protočit, aby se syntetický olej nasál do čerpadla. Při uložení pily vždy počítejte s tím, že z lišty a řetězu může olej odkapávat. V některých případech může olej mírně prosakovat i čerpadlem, což je další důvod, proč olej před uložením pily vypustit.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.