Dezinfikujte hlínu v květináčích a truhlících!

07. 09. 2023

Dezinfikujte hlínu v květináčích a truhlících!

S podzimem přichází doba, kdy je třeba postarat se o rostliny pěstované venku v truhlících a květináčích, Některé trvalky bude třeba přesadit, jiné na zimu přestěhovat do míst kde nemrzne. Pokud však v nádobách pěstujete jednoletky, nebo třeba zeleninu na balkóně, zbude vám po nich spousta poměrně kvalitní zeminy. Co s ní ale udělat?

Někdo to možná neřeší a zeminu použije další rok pro vysazení nových rostlin. Jiný zeminu vysype do záhonu nebo do skleníku a na jaře si pořídí novou. V obou případech se však jedná o velkou chybu, která se může vymstít.

Asi se shodneme na tom, že zbavovat se kvalitní zeminy by byla škoda. Jenže na konci sezóny může být hlína plná škůdců, plísní a chorob. Zejména v případě, že jste v nádobě na balkónu pěstovali nějakou zeleninu, jako jsou rajčata nebo okurky, může být půda kontaminována chorobami, které v ní klidně přezimují a napřesrok by napadly nové rostliny.


V zemině, ve které jste pěstovali na balkóně zeleninu, může být spousta zárodků chorob a plísní...

Existuje však několik způsobů, jak půdu dezinfikovat. Nejjednodušším způsobem je dezinfekce pomocí chemie, jenže když v zemině pěstujete zeleninu nebo bylinky, chemická dezinfekce není úplně vhodná. V takovém případě je lepší půdu dezinfikovat tepelně. 

Dezinfekce zeminy v troubě

Připravte se na to, že budete muset pořádně vyvětrat. Pečená hlína se umí řádně "rozvonět". Zeminu dejte na starý plech nebo pekáč, rozehřejte troubu na 90 °C a nechte v ní zeminu důkladně prohřát alespoň 45 minut. Tím se zlikvidují veškeré zárodky chorob, plísní, larvy a vajíčka škůdců, ale i zanesená semínka plevele. 
Počítejte s tím, že pečená hlína bude proschlá, proto ji bude nutné po vychladnutí provlhčit. Na zimu ji uskladněte v uzavřené nádobě, aby se do ní nemohli nastěhovat žádní škůdci. 

Dezinfekce zeminy v páře

Budete potřebovat velký hrnec a napařovací síto. Na dno hrnce nalijte co nejvíc vody, aby dosahovala až pod napařovací síto. Počítejte s tím, že vodu budete vařit cca hodinu, tak jí musí být dostatečné množství, aby se nevyvařila. Na síto položte plátno, nebo třeba netkanou textilii, aby zemina nemohla propadnout do vody. Hrnec zeminou neplňte až po okraj, je třeba aby pod pokličkou bylo trochu místa pro unikající páru.

Pod pokličkou nechte po dosažení varu na napařovat alespoň hodinu. Vařící pára prostupující zeminou spolehlivě zničí vše, co by mohlo rostlinám škodit. Zeminu nechte vychladnout do druhého dne a uskladněte přes zimu v uzavřené nádobě.

Na jaře nezapomeňte do zeminy dodat potřebné živiny ve formě hnojiv, nebo promísením s kvalitním kompostem. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.