Proč je důležitá vertikutace?

26. 09. 2022

Proč je důležitá vertikutace?

Kvalitní trávník vyžaduje spoustu péče. Nestačí jen pravidelné sečení, důležité je i zalévání v suchých obdobích, hnojení a dodávání minerálních živin, ale i vertikutace. A právě nyní je vhodná doba a na podzimní vertikutaci. Další vertikutaci provádějte až na jaře.

Co to vlastně vertikutace je?

Vertikutace je spojení anglických slov vertical – svislý a cut – řez. Ano, při vertikutace opravdu dochází ke svislému prořezávání trávníku. Jakkoli to ale zní drasticky, trávníku to pomáhá.

Průřez provzdušňovačem ukazuje nože

V průběhu roku trávník dostává poměrně zabrat. Ze zbytků posečené trávy a plevele se na zemi pod trávníkem tvoří plsť. Množí se v něm různé plevele a mech, vrchní část země je udusávána tím, jak po trávníku chodíme. Skrz tuto udusanou slupku s plstí do půdy špatně proniká voda, do země se nedostává ani kyslík. Nože vertikutátoru tuto krustu rozruší, vyřežou mech a plevel a zároveň prořežou mladé výhonky trávníku. Tím se podpoří jeho bujení. Do půdy se pak snadněji dostává voda i kyslík. Po vertikutaci sice trávník vypadá jak po bitvě, ale velice rychle se vzpamatuje a zhoustne.

Vertikutaci je ideální provádět ve dvou směrech. Nejprve přejedete celou zahradu v pásech v jednou směru a následně křížem v druhém směru. Důležité je však vertikutovat v době, kdy není trávník po dešti přemokřený, nože by jej mohly vyhrabat. Zároveň by nemělo být úplné sucho. Vertikutátor nastavte tak, aby nože půdu prořezávaly maximálně do hloubky 2 – 3 mm.

TIP:
Pokud je však trávník hodně zanedbaný, může být odpadu tolik, že byste museli koš prakticky nepřetržitě vysypávat. Důvodem je, že vyhrabaný odpad je načechraný noži vertikutátoru, a tak koš rychle zaplní. V takovém případě je snazší odpad nesbírat do koše vertikutátoru a po vertikutaci jej posbírat klasickou sekačkou. Nůž sekačky totiž vyřezanou plsť pomele  a do koše se tak vejde podstatně víc materiálu.

 

Po vertikutaci můžete využít toho, že je vrchní půda rozrušená, což je ideální pro pískování, hnojení a dosévání travního semene. Pískováním se zlepšuje propustnost půdy, je však třeba používat ostrohranný křemičitý písek o zrnitosti cca 0,5-2 mm. Pro rovnoměrné pískování můžete použít například posypový vozík.

Na podzim používejte výhradně podzimní hnojiva s vyšším obsahem draslíku, fosforu a minimálním, nebo žádným obsahem dusíku. Takové hnojivo nepodporuje růst, ale pomáhá k vyzrání pletiv.

Suchá místa doplňte kvalitním osivem, nebo travní záplatou. Půdu před tím lehce nakypřete, aby se semínka mohla zapracovat cca 1 cm pod povrch.

 

Autor: PST

Související kategorie:

PROVZDUŠŇOVAČE
VERTIKUTÁTORY

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.