Jaký typ motoru je v sekačce lepší? Aneb fámy o elektrických sekačkách

15. 09. 2017

Jaký typ motoru je v sekačce lepší? Aneb fámy o elektrických sekačkách

V moderních elektrických sekačkách se dnes používají v podstatě jen dva typy elektromotorů. Klasický indukční (přesněji „asynchronní indukční motor“), nebo komutátorový. Běžný uživatel typ motoru moc neřeší, ti zkušenější však mnohdy lamentují nad tím, který motor je lepší. Mnohdy v tom nemají jasno ani samotní prodejci. Jak to tedy doopravdy je?

O konstrukci motorů (trocha opakování ze základky)

Abychom pochopili výhody a nevýhody obou typů motorů, vysvětlíme si alespoň v základech jejich princip a konstrukci. Oba motory jsou napájeny střídavým proudem a k tomu aby se roztočily, využívají rotační magnetické pole generované vinutím cívek. Tento základní princip by měl asi znát každý z hodin fyziky na základní škole.

Asynchronní indukční motor má vinutí buzené střídavým proudem. Laicky řečeno, střídavý proud budí v cívkách vinutí statoru střídavé magnetické pole, které pak roztáčí rotor. V praxi je to sice poněkud složitější, ale pro pochopení základního principu si nyní vystačíme.

Komutátorový motor je poněkud složitější. Jak z označení vyplývá, obsahuje komutátor. Komutátor je vlastně rotační přepínač. Je umístěn na hřídeli rotoru uvnitř motoru. V podstatě se jedná o několik kontaktních ploch, ke kterým jsou připojeny cívky vinutí rotoru. Na tyto plochy pak doléhají uhlíky, na které je přivedeno napětí. Princip je jednoduchý. Uhlíky přenesou proud do dvojice kontaktů, které jsou připojeny k jedné z cívek ve vinutí rotoru. Tato cívka pak indukuje magnetický tok, který otočí rotorem. Společně s rotorem se však otočí i komutátor a uhlíky tedy dolehnou na další kontaktní plochy, ke kterým je připojena další cívka. Ta opět indukuje magnetický tok, který pootočí rotorem a s ním se opět pootočí i komutátor. Jak se tedy rotor otáčí, postupně se díky komutátoru připojují i jednotlivé části vinutí, což se opakuje neustále dokola. A výsledkem je točivý pohyb rotoru.

Nyní tedy známe první zásadní rozdíl mezi tzv. indukčním a komutátorovým motorem. Indukční motor má jen minimální tření, jeho rotor se otáčí pouze v ložiscích. U komutátorového motoru dochází ke tření na komutátoru, kde se pomalu obrušují doléhající uhlíky, a tím je životnost do jisté míry omezená. Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že komutátor je nevýhodný. Jenže…

Asynchronní indukční motor

Asynchronní indukční motor má oproti komutátorovému hned řadu nevýhod. Aby se roztočil, potřebuje zpočátku nějaký impuls. K tomu je zpravidla využíváno pomocné vinutí s kondenzátorem, které motor roztočí požadovaným směrem. Ovšem než motor dosáhne potřebných otáček, nemá prakticky žádnou sílu. U sekačky to pak znamená, že se ve vysoké trávě motor třeba vůbec neroztočí.  Stejně tak pokud motor nadměrně zatížíte, rychle se zastaví. Aby asynchronní motor podával dostatečný výkon, musí být i několikanásobně větší a těžší než motor komutátorový. Samozřejmě je tedy zpravidla i o poznání dražší. Jeho zásadní výhodou je tedy dlouhá životnost, protože nepotřebuje komutátor, je to však na úkor vysoké hmotnosti a nízkého točivého momentu především v nízkých otáčkách.

Komutátorový motor

Je již tedy zřejmé, že hlavní slabinou komutátorového motoru je komutátor. Mnohdy je uváděno, že jeho životnost je natolik omezená, že sekačka přežije sotva záruku. Často se uvádí, že komutátorové motory jsou vhodné jen pro občasně využívané motory ve vrtačkách, mixérech apod. Proto někteří na tyto motory pohlížejí nedůvěřivě, a i někteří odborníci rádi tvrdí, že jsou do sekaček na trávu nevhodné. Nikdo z nich už ale neuvádí, že komutátor naleznete i ve vysavačích, automatických pračkách (které jsou využívány mnohdy několik hodin týdně), ale co může být pro některé hodně překvapivé, komutátor je i v alternátoru v automobilu, kde bez problémů vydrží i desítky tisíc najetých kilometrů.

Je nějaký důvod využívat v sekačce komutátorový motor?

Komutátorový motor je při stejném výkonu o poznání menší a lehčí než motor asynchronní. Nicméně není dost dobře možné porovnávat výkon těchto motorů. Komutátorové motory dosahují vyšších otáček, proto je v sekačkách nutné otáčky na nůž sekačky převodovat. Nejčastěji se to provádí převodem s klínovým řemenem. Sekačka má pak díky vlastnostem komutátorového motoru a převodu vysoký točivý moment již v nízkých otáčkách. Jednoduše řečeno – ve vysoké trávě se tak snadno nezadusí, má větší sílu.

Jaká je reálná životnost komutátorového motoru?

Na tuto otázku není snadné odpovědět. V sekačce by se uhlíky měly kontrolovat v rámci servisních prohlídek, nejlépe jednou za sezónu. Jejich opotřebení je však závislé na četnosti použití i zatížení sekačky. Běžně však uhlíky vydrží i více než 3–4 roky. Životnost udržovaného motoru je v 99 % případů větší, než je životnost celé sekačky.

Výhody a nevýhody obou typů motorů (v sekačkách)

Sekačka s asynchronním motorem:  Sekačka s komutátorovým motorem: 

+ Nižší opotřebení, prakticky bezúdržbový

– Vyšší hmotnost a rozměry

– Nemá sílu v nízkých otáčkách

– Snadněji se zadusí ve vysoké trávě

+ Má sílu i v nižších otáčkách

+ Je lehčí, menší

+ Lépe seká i lehce přerostlou trávu

– V rámci pravidelné údržby je třeba občas měnit uhlíky v motoru

Podtrženo sečteno

Oba motory mají pro použití v sekačkách svá opodstatněná pro a proti. Proto se logicky budou lišit i názory jednotlivých uživatelů. V zásadě však není důvod ani jeden z motorů nějak zamítat. Nejčastější výtkou komutátoru je jeho omezená životnost, tato námitka je však neopodstatněná. Jak již bylo uvedeno, stačí vzpomenout, kolik hodin týdně používáte běžný vysavač, automatickou pračku, kolik hodin denně se točí alternátor v automobilu. Vzpomínáte, kdy jste v těchto zařízeních měnili uhlíky nebo selhal komutátor?

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.