Tropické léto po chladném jaru: Jak na úspěšnou sklizeň zeleniny?

20. 07. 2023

Tropické léto po chladném jaru: Jak na úspěšnou sklizeň zeleniny?

Letos díky dlouhému a chladnému jaru přichází doba sklizně trochu později než v minulých letech. Teploty ze dne na den vyskočily prakticky o 20 stupňů a deštivé jaro se proměnilo v suché, tropické léto. Chceme-li se dočkat nějaké úrody, nezbývá nic jiného než se chopit konve a hadice. 

Pravidelnost je klíčem

Pravidelná zálivka je pro úspěšné pěstování zeleniny v letních měsících stěžejní. Během horkých dnů se půda rychleji vysychá, a proto je důležité rostliny zásobovat vláhou pravidelně. Doporučuje se zalévat zahrádku ve stejnou dobu každý den, ideálně brzy ráno nebo večer. Pravidelnost zajistí, že rostliny nebudou trpět nedostatkem vody a vyvarujete se problémů s vadnutím.

Zalévejte kořeny, ne listy

Pamatujte na to, že při zalévání byste měli zaměřit svou pozornost na kořeny rostlin, nikoli na listy. Zvlhčování listů v horkém slunci může způsobit jejich spálení nebo napadení plísní. Snažte se dostat vodu až k podnoži rostliny, kde jsou kořeny a nechte půdu vodou dostatečně nasáknout. To umožní rostlinám využít vláhu efektivněji.

Předejděte praskání rajčat

Rajčata jsou obzvláště náchylná k praskání kvůli náhlým změnám vlhkosti. Abychom tomu předešli, je klíčové zalévat rajčata pravidelně a postupně. Dopřejte jim dostatek vody, aby si udržela rovnoměrnou vlhkost půdy, a vyhněte se zalévání velkým množstvím vody najednou. Rajčata se za to odmění nádhernými hladkými plody.

Vyvarujte se přelévání

I když je zálivka nezbytná, příliš mnoho vody může být také škodlivé. Přebytečná vlhkost může vést k hnilobě kořenů a snížit odolnost rostlin proti chorobám. Sledujte pečlivě půdu i zeleninu a zalévejte jen tehdy, když je to opravdu potřeba. I když může být na ostrém letním slunci povrch půdy vyschlý, pod tenkou krustou může být vláhy dostatek. Udělejte jednoduchý test prstem – zapíchněte prst do půdy a pokud je vlhký, počkejte s dalším zaléváním.

Mulčování – váš nejlepší přítel

Mulčování je skvělým pomocníkem. Pokrytí půdy mulčem sníží odpařování vody a udrží půdu déle vlhkou. Mulč také působí jako izolace a chrání kořeny rostlin před extrémními teplotami. Použijte slámu, trávu, nebo speciální mulčovací fólii.

Pamatujte, že správná zálivka je klíčovým prvkem pro úspěšnou sklizeň a v tropickém létě to platí dvojnásobně. Dodržujte pravidelnost, zalévejte kořeny, vyhněte se přelévání a nezapomínejte na mulčování. Vaše zahrádka vám za vaši péči zaručeně poděkuje hojnou a kvalitní úrodou. Ať se daří vašim rostlinkám a užijte si krásné letní chvíle na zahrádce!

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.