Berete psa na výlet? Jak na jeho bezpečnou přepravu v autě

23. 08. 2023

Berete psa na výlet? Jak na jeho bezpečnou přepravu v autě

Ať už svého čtyřnohého parťáka berete autem na výlet, nebo s ním jedete třeba jen k veterináři, je velice důležité v autě zajistit jeho i vaši bezpečnost.

V české republice sice aktuálně neexistuje žádný zákon, který by přepravu psa v autě nějak přesně specifikoval, uvedeno je pouze že:
Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

V podstatě je tedy na vás, abyste našli bezpečný způsob, jak pejska v autě zajistit. Důležité je pejskovi znemožnit volný pohyb po autě. Někdo by sice mohl namítnout, že jeho pes je na cestování v autě zvyklý a užívá si jízdu na zadním sedadle, aniž by jakkoli zlobil nebo obtěžoval, jenže nikdy nevíte, co může udělat třeba i při drobné dopravní nehodě. Vystresovaný se může začít chovat zcela nepředvídatelně. Může napadnout osádku vozu, nebo z vozidla uteče a na silnici ohrozí provoz nebo jej srazí auto.

Nezajištěný pes může být také při nárazu vržen dopředu neskutečnou silou a může vážně poranit jak sebe, tak cestující ve vozidle.

Volně pohybující se pes může řidiče při řízení rozptylovat a chvilka nepozornosti může být příčinou neštěstí. Známý je i případ, kdy pes vylekaný hlučným klaksonem kamionu vlezl řidiči pod nohy a znemožnil mu nohama ovládat pedály auta. 
Navíc pokud hlídka policie při silniční kontrole usoudí, že pes není řádně zajištěn, můžete na místě dostat pokutu až 2000 Kč.

Jak tedy na bezpečnou přepravu?

Nabízí se sice například přepravní box, jenže uzavřený prostor může být pro psa stresující a bude vás při jízdě rozptylovat kňučením a štěkáním. Jestliže váš pes přepravní box špatně snáší, zvolte jiný způsob.

Pořiďte speciální postroj, kterým psa připoutáte k bezpečnostnímu pásu na zadním sedadle. Postroj mu umožní do jisté míry volný pohyb po sedadle, zabrání mu ale, aby prolézal dopředu a obtěžoval řidiče. Při nehodě postroj psovi poskytne i jistou ochranu. Nevhodné je v autě psa poutat za obojek, na něm se pes při nehodě může uškrtit.

Pokud jezdíte se psem na výlety častěji, naprosto ideálním způsobem je vozidlo kombi, kde oddělíte zavazadlový prostor sítí nebo mříží. Svému parťákovi tam můžete dát jeho oblíbenou deku a hračky, aby se cestou zabavil.

Na trhu jsou dostupné i speciální deky, které se připevní na opěradlo zadních sedadel a přes zadní sedadlo se zvednou a zavěsí za opěradla předních sedadel. Tím se pejskovi vymezí prostor, ve kterém se může pohybovat a zároveň se tím ochrání zadní sedadlo. Ovšem i na této dece je vhodné psa připoutat do postroje.

V neposlední řadě také myslete na reflexní obojky nebo postroje, které jsou důležité ve chvílích, kdy se s pejskem pohybujete okolo vozidla. Když například podvečer zastavíte na pauzu na odpočívadle u silnice, může pes nečekaně vyběhnout z auta do cesty a reflexní prvky můžou zabránit neštěstí.

Čeho se při přepravě psa v autě vyvarovat?

Nikdy psa nenechávejte v autě samotného, a to zejména v letních měsících. Teplota v autě může velice rychle vystoupat i přes 60 °C a pro psího kamaráda může být i krátký pobyt v takovém prostředí velice nebezpečný. Pokud jedete na nákup nebo kamkoli jinam, kam s sebou psa nemůžete vzít, nechte jej raději doma.

Vezete-li v autě psa, nepouštějte hlasitou hudbu, jeho uši jsou mnohem citlivější než lidské.

Psa nikdy nevozte na předním sedadle, a to ani s bezpečnostním postrojem. Úplně nejhorším nápadem pak je vozit psa při řízení na klíně. I když to asi většinu lidí ani nenapadne, možná byste byli překvapení, kolikrát byly zejména některé dámy přistižené, jak na klíně při řízení vezou svého drobného psího kamaráda.

Při delších jízdách nezapomínejte dělat přestávky na venčení. Pes se proběhne, protáhne, vykoná potřebu. Nezapomeňte mu při každé zastávce také nabídnout misku s vodou.

Na delší cesty také nezapomeňte na psí žrádlo. Naprosto ideální jsou granule, které v se snadno přepravují i při běžné teplotě v autě a nekazí se. Vybírejte jen takové, které obsahují všechny živiny, které pes potřebuje. Některé levné granule ze supermarketů často mají velice nízkou výživovou hodnotu. Psa sice zasytí, ale nedají mu prakticky žádnou energii, kterou bude právě na výletě potřebovat více než doma.

Podceňovat bezpečnost při přepravě psa v autě se nemusí vyplatit. Zajistěte svého parťáka takovým způsobem, abyste oba do cíle dorazili bez problémů a výlet jste si mohli naplno užít. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.