Pomozte ptákům přezimovat: Postavte ptačí budky

29. 09. 2023

Pomozte ptákům přezimovat: Postavte ptačí budky

Ptačí budky máme většinou spojené s hnízděním a vyváděním mladých. Proto pro někoho může být překvapivým zjištěním, že spousta ptáků využívá budku i v zimě, jako úkryt před chladem a nepohodou.

Právě podzim je nejlepší doba k instalaci nových ptačích budek. Někteří ptáci již od podzimu vybírají místa, ve kterých budou na jaře hnízdit a jak již bylo podotčeno, někdy v těchto budkách i přezimují.

Vyrobit ptačí budku není žádná složitá věda. Zvládne to i začínající kutil. Potřebovat budete jen vrtačku, pilu a kladivo. Lépe se vám ale bude pracovat, pokud máte v dílně kotoučovou pilu – lidově mafl, a vibrační, nebo pásovou brusku.

Jako materiál budete potřebovat jen několik prken a spojovací materiál: vruty nebo hřebíky. Prkna by měla být silná alespoň 2 cm.

Při konstrukci budky je důležité dodržet pár zásad. Především zapomeňte na bidýlko o vstupu budky. Ptáci jej nevyužívají, a tak by sloužilo jen predátorům. Malé bidýlko naopak můžete dát pod otvor z vnitřní strany budky, pomůže mladým při prvním vylétnutím z hnízda.


Budku vždy umístěte tak, aby k ní nemohli predátoři!

Další podmínkou je dno budky zasadit mezi stěny. Pokud by bylo připevněno pod stěny, mohla by do budky zatékat voda.

V neposlední řadě je nutné zajistit, abyste do budky měli přístup. Ptáčkové jsou velice čistotní, proto je důležité budku každý podzim vyčistit. Když v budce zůstanou zbytky po loňském hnízdění, ptáci si raději vyberou jiné místo, navíc ve starém materiálu mohou zůstávat různí paraziti.

Inspiraci na konstrukci budky si můžete vzít z obrázku:

V této konstrukci se dá střecha snadno sejmout a budku můžete vyčistit, na zadní stěně je prkno sloužící k připevnění na strom a dno je vsazené mezi stěnami. Stříška může být klopená dozadu, nebo dopředu, je to jedno, ale musí mít přesah alespoň 2 cm, aby dešťová voda mohla stékat mimo budku

Velikost budky závisí od ptáků, kteří v ní maní hnízdit. Sýkorkám stačí dno 12 x 12 cm, výška budky 20–25 cm a vletový otvor o průměru 2,8 cm. Otvor udělejte 5 cm od horního okraje. Pro větší ptáky je třeba otvor i vnitřní rozměry budky přiměřeně zvětšit. 

Budku z vnější strany obruste do hladka, z vnitřní strany to není nutné. Naopak, pokud jsou vnitřní stěny „chlupaté“ pomůže to mláďatům vyšplhat k otvoru při vylétnutí z hnízda.

Budku buď nechte nenatřenou, nebo použijte nějakou nezávadnou barvu na vodní bázi, která ptákům nebude vadit. Volte jen nenápadné odstíny, které budou splývat s okolní přírodou. 

Budka by měla být umístěna nejméně 2 metry vysoko a to tak, že na stromě v její blízkosti nesmí být žádné větve, které by k ní umožnily přístup kočkám, kunám a jiným predátorům.

Nebojte se na zahradu umístit budek i víc, ale nikdy nedávejte na jeden strom víc než jednu. Když ptáčkům poskytnete přístřešek a přilákáte je do své zahrady, příští rok vám za odměnu pomohou v zahradě likvidovat různé škůdce.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.