Mech na střeše: Romantický, ale nebezpečný nepřítel

12. 07. 2023

Mech na střeše: Romantický, ale nebezpečný nepřítel

Střecha pokrytá mechem může působit pohádkově a romanticky. Jeho zelená vrstva může dodávat budově určitý šarm. Bohužel, tato idylická scenérie skrývá nebezpečí, které může vést k vážnému poškození střešní krytiny a její funkčnosti.

Mech je rostlina, která se ráda usazuje na vlhkých a stinných místech. Pokud se usadí na střeše, je to zpravidla na její severní straně. Jeho negativní důsledky se však netýkají jen střešní krytiny. Uvolňující se mech dělá nepořádek kolem budovy a uspává okapy. 

Na střeše mech zadržuje vlhkost, přičemž může prorůstat spárami a spoji ve střešní krytině a vlhkost předávat pod střechu. To pak může působit trouchnivění krovů a ostatní střešní konstrukce. 

Kořeny mechu mohou také pronikat do mikrotrhlin v taškách. Jak kořeny rostou a rozšiřují se, rozrušují povrch krytiny, která se časem začne rozpadat. 

Zapomínat se nesmí ani na to, že mech může střešní krytinu zvedat a pak pod ní bude zatékat. Proto je nutné jednat ihned, jakmile se mech na střeše objeví. 

Jestliže je mechu na střeše málo, půjde snadno odstranit mechanicky kartáčem nebo špachtlí. Problém ale bude v tom, že ve spárách mohou zůstat kořeny, a tak se mech může po nějaké době znovu objevit. 

Druhou účinnější variantou je proto aplikace chemického postřiku. Na trhu jsou dostupné různé prostředky, ale mech poměrně účinně odstraníte roztokem modré skalice (síran měďnatý). Doporučuje se rozpustit cca půl kilogramu síranu v deseti litrech vody. 

Přestože je modrá skalice při správném používání považována za bezpečnou, určitě je vhodné používat potřebné ochranné prostředky. 

Aplikaci roztoku na střechu můžete provést běžným zahradním postřikovačem. Pracovat byste měli za naprostého bezvětří a samozřejmě na suché střeše. Modrá skalice může být toxická pro vodní organismy a rostliny, pokud se v nadměrném množství dostane do vody nebo do půdy.

Pokud zachytáváte vodu ze střechy k zalévání, určitě by bylo raději vhodné vodu po prvním dešti raději k zalévání nepoužívat. Spláchnutý síran by mohl rostlinám ublížit. 

Při práci na střeše dodržujte bezpečnostní zásady, nikdy nepracujte bez patřičného jištění. V každém případě, pokud nejste v práci ve výškách kovaní, raději práci svěřte odborníkům.

Skalice má poměrně rychlý účinek. Měď, kterou skalice obsahuje rychle zahubí mech i s kořeny.  Pokud se roztok vsákne do pórovitého povrchu střešní krytiny, může být její účinek i dlouhodobější. Déšť ji však časem pravděpodobně vypláchne, a tak se mech může po nějaké době opět objevit.

Chcete se machu na střeše zbavit trvale? Zkuste starý a osvědčený trik Připevněte na hřeben střechy měděnou pásku. Jak bude na dešti oxidovat, bude se z ní uvolňovat nepatrné množství měděnky, která bude stékat po střeše. I když se jedná prakticky o zanedbatelné množství, nech si raději zvolí místo, kde se mu bude dařit lépe. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.