Evropa se připravuje na zimní výpadky elektřiny

25. 11. 2021

Evropa se připravuje na zimní výpadky elektřiny

Současný stav na trhu s elektrickou energií má již nyní dopad na všechny. Ceny elektřiny šplhají vzhůru, do kapsy proto budeme muset sáhnout citelně hlouběji. A jak ukazuje část Evropy, může být ještě hůř.

I když asi není nutné hned malovat čerta na zeď, je vždy lépe být připraven na nejhorší. Například v Rakousku již v polovině listopadu prováděli cvičení pod názvem „Energie 21“, kdy se testovaly různé scénáře postupu v případě přerušení dodávek elektřiny. V Německu byly vydány pokyny pro případ výpadku, kdy je doporučeno zejména předzásobit se pitnou vodou, potravinami a teplými přikrývkami.

V Česku je sice stále energetická situace stabilní, ale i tak je dobré být připraven. Zatím co v zahraničí se předpokládají výpadky zejména z důvodu jejího nedostatku v souvislosti s nerozvážnou odstávkou neekologických elektráren dříve, než byla zajištěna jejich náhrada, u nás se s výpadky setkáváme zatím jen z důvodu plánovaných krátkodobých odstávek spojených s údržbou, nebo při kalamitě, kdy námraza nebo padající stromy potrhají elektrické vedení.

Před pár desítkami let výpadek elektřiny velký problém nebyl. Zapálili jsme svíčky nebo petrolejky a zatopili v kamnech. Dnes je však situace jiná. Výpadek elektřiny v zimě znamená v mnoha domácnostech problém s vytápěním. A to se netýká pouze těch, kteří mají elektrické kotle, ale i těch, kteří mají moderní kotle na tuhá paliva, nebo kotle plynové. Ty jsou totiž řízeny elektronikou a pro správný chod vyžadují i zpravila pohon elektrického čerpadla, které žene vodu do radiátorů, nebo podlahového topení. Bez elektrického napájení nefungují, a jestliže vypadne čerpadlo a v systému přestane cirkulovat voda, dokonce může dojít k jejich poškození. Smůlu můžete mít i v případě, že máte krb nebo kamna s tepelným výměníkem, protože i ten má zpravidla čerpadlo a tak v nich často není možné topit bez napájení elektřinou, aniž by hrozilo poškození.
Další problém může nastat pokud jsme odkázáni na vodu z vlastní studny nebo vrtu. V případě studny lze sice v krajním případě vytáhnout vodu vědrem, jako za starých časů, u vrtu však tato možnost není. Pokud používáme elektrický sporák, nemůžeme ani vařit. Jaké jsou možnosti řešení?

Pokud vaříte na elektřině, je vhodné mít v záloze plynový kempinkový vařič. Vytápíte-li dům elektrickým kotlem nebo přímotopy, bylo by pošetilé nemít v záloze kamna, krbovou vložku nebo krb. V případě kotlů na tuhá paliva a kotlů plynových je nutné zajistit záložní zdroj elektřiny. Ten můžete zároveň využít i jako zálohu pro napájení čerpadla ve vrtu nebo studni.

Jaké jsou typy a možnosti záložních elektrických zdrojů?

Nebudeme se zde zabývat fotovoltaickými systémy, které mají vlastní specifika a jsou samostatnou kapitolou. Většina obyvatel je stále odkázána na některého z dodavatelů elektřiny.
V současnosti se objevují na trhu různé akumulátorové záložní zdroje, které mohou být výhodné zejména při krátkodobých výpadcích. Jejich kapacita je omezená a proto mohou dodávat omezený výkon maximálně po několik hodin. Jakmile dojde k vybití akumulátorů, tak není bez přívodu elektřiny žádná možnost jak je opět dobít a tak jsou při po delším výpadku elektřiny nepoužitelné. Z tohoto pohledu jsou proto stále nejlepší volbou elektrocentrály se spalovacím motorem, do kterých lze kdykoli doplnit palivo a tak mohou fungovat prakticky po neomezenou dobu. Můžete jimi v případě nouze dobíjet i zmiňované akumulátorové záložní zdroje. Snad jedinou zásadní nevýhodou generátoru je, že je hlučný, nelze jej proto použít například v paneláku, kde by na balkóně rušil sousedy. Při použití generátoru jsme omezeni prakticky jen jeho výkonem a zcela logicky: čím vyšší výkon – tím vyšší spotřeba paliva. Rozhodně tedy není vhodný pro napájení elektrické varné desky nebo trouby. Neekonomické by bylo i ohřívání vody v elektrickém bojleru. Zde bude vždy lépe používat záložní plynový kempinkový vařič, a to i přes možná omezení spojená s množstvím teplé vody pro osobní hygienu.

Generátor elektřiny však můžete využít zejména pro napájení čerpadel a elektrických systémů pro řízení kotlů. Můžete s nimi dobíjet záložní baterie, telefony, notebooky, napájet jimi i světla v domě. Pokud se vám ovšem hlavou honí myšlenka, nakolik se to vyplatí, věřte že generátor je opravdu vhodný jen jako záložní zdroj. Průměrný generátor s výkonem 3,6 kW při plném zatížení spotřebuje i necelé dva litry benzínu za hodinu, pokud by měl běžet nepřetržitě 24 hodin, provoz se řádně prodraží. V nouzi je však jako zdroj elektřiny pro opakované krátkodobé použití nenahraditelný. Při delším výpadku může být vhodný například pro opakované dobíjení záložních baterií. Pokud jste začali zvažovat pořízení generátoru, bylo by zároveň vhodné vědět, jak vybrat ten nejvhodnější.

Ve většině případů budete volit generátor jednofázový, třífázový generátor má smysl jen v případě, že potřebujete napájet nějaké třífázové zařízení a ty dnes v běžné domácnosti prakticky nenajdete. Jestliže byste totiž zvolili například třífázový generátor s výkonem 6000 W, při připojení jednofázového spotřebiče máte k dispozici maximálně třetinu výkonu, tedy 2000 W. Paradoxně proto jednofázový generátor s výkonem 3600 W umožní napájení jednofázového spotřebiče s příkonem mnohem vyšším (3600 W). Při výběru generátoru je rovněž nutné zohlednit příkon spotřebičů, které k ní plánujeme připojit najednou. Jednoduše sečtěte jejich příkony a přidejte rezervu alespoň 10%, nebo ještě lépe 20%.

Při výběru generátoru vás asi napadne i otázka, jaký je rozdíl mezi invertorovým generátorem a generátorem s AVR regulací? Z pohledu laika v ceně, protože invertorové centrály bývají zpravidla o něco dražší. Rozdíl je však podstatnější a pokusíme si to vysvětlit laicky:
Aby nedošlo k poškození připojených spotřebičů, je nutné zajistit na výstupu centrály zajistit stabilní a konstantní napětí. Pokud je k centrále připojeno více spotřebičů, může při jejich zapínání a vypínání docházet ke kolísání napětí, což může některé citlivější spotřebiče poškodit. Proto jsou centrály vybaveny regulací napětí, která má tomuto kolísání zabránit. AVR regulace je přitom relativně jednoduché a levnější řešení, ovšem nedokáže reagovat zpravidla tak rychle a účinně jako invertor. Invertorová centrála zpravidla také pracuje o něco účinněji, proto mívá nižší spotřebu, a to zejména v případě, že aktuálně není využíván plný výkon elektrocentrály. Proto je invertorová centrála vhodná pro napájení i citlivějších elektrických spotřebičů, kterými mohou být i řídící jednotky kotlů, notebooky apod. Pokud si nejste zcela jistí, zda volit invertorovou nebo AVR centrálu, určit by to měl vždy výrobce konkrétního spotřebiče, který plánujete k centrále připojit.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.