Je ideální doba na vysazení trvalkových záhonů

22. 09. 2023

Je ideální doba na vysazení trvalkových záhonů

Pokud toužíte po zahradě, která po většinu roku nádherně kvete a je zelená i v zimě, je nyní nejvyšší čas pustit se do práce. Plánujte, připravujte, sázejte. Jak na to?

Důležitá je příprava. Naplánujte záhon tak, aby rostlinám poskytoval dostatek prostoru. Důležité je půdo dobře prokypřit, prohnojit a zbavit se plevele.

Bohužel neexistuje žádný univerzální návod, jak vytvořit dokonalý trvalkový záhon. Výběr vhodných rostlin záleží zejména na stanovišti záhonu a typu půdy. Jestliže se v potřebách rostlin dostatečně nevyznáte, v každém dobrém zahradnictví vám dokáží s jejich volbou poradit.

Nebojte se kombinovat rostliny tak, aby zahrada průběžně kvetla po většinu roku, ovšem nezapomínejte na to, že každá rostlina má jiné nároky na typ půdy, hnojení nebo zavlažování. Kdybyste vedle sebe zasadili rostliny s rozdílnými potřebami, nebylo by možné všem zajistit správné podmínky pro růst a některé by mohly brzy uhynout.

Dříve než rostliny zasadíte, rozestavte je v květináčích do plánovaného záhonu, abyste viděli, jak bude kompozice vypadat. V případě cibulovin a hlíznatých rostlin budete muset zapojit představivost. Z pohledového směru by měly být blíže vždy nižší rostliny, vyšší sázejte dozadu.

Důležité je také hustotu sázení podřídit tomu, jak moc se budou jednotlivé rostliny rozrůstat. Nesmí být tedy ani moc hustě, ani příliš řídce. V prvním případě by silnější a vyšší rostliny dusily ty menší, v druhém případě by v řídké výsadbě začal bujet plevel a údržba takového záhonu by byla časově náročná. Růst plevele lze omezit tak, že záhon mezi rostlinami vysypete dostatečnou vrstvou mulčovací kůry.

Zvolte takové druhy, aby se v záhoně promísily podle toho, jak od jara postupně kvetou. Oblíbené jsou dnes i různé traviny, které mohou růst v nádherných trsech. Přirozeněji působí, když každou rostlinu v záhonu zasadíte v několika kusech. Vzrostlejší dřeviny můžete sázet i jako samostatné.

U dřevin je dobré, když vyberete i nějaké stálezelené. Může to být třeba oblíbená bobkovišeň, cesmíka, nebo kalina, důležité však je, vybrat takové kultivary, které vzrůstem budou vhodné pro váš záhon. Stálezelené keře je sice někdy nutné zalévat i v zimě, ovšem odměnou za to vám bude kousek zelené přírody i v zimě. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…

Jak střihat živý plot jako profík?

Jak střihat živý plot jako profík?

09. 05. 2024

Živé ploty neslouží jen k tomu, aby vám v zahradě poskytly soukromí. V zahradě vytvářejí i příjemné mikroklima, které…