Jak nejlépe zavlažovat trávník?

13. 07. 2017

Jak nejlépe zavlažovat trávník?

Chcete se pyšnit reprezentativním trávníkem? V suchých letních dnech se tedy nevyhnete zavlažování. Pokud necháte trávník zaschnout, může jeho obnova do původního stavu trvat i několik týdnů. Nechcete-li stát v období sucha denně dlouhé hodiny na zahradě s hadicí v ruce, bude nutné poohlédnout se po jiném způsobu zavlažování. Připravili jsme pro vás pár tipů – čím, kdy a jak zavlažovat trávník nejlépe...

Jaký zavlažovací systém vybrat?

V současné době existují různá řešení automatických podzemních zavlažovacích systémů, jejich konstrukci je však vždy lepší přenechat odborníkovi. Propočítat správný počet postupně spínaných větví potrubí napájejících automatické trysky s ohledem na jejich rozmístění a možnosti napájení je složité. Špatný výpočet může mít za následek, že trysky nebudou stříkat rovnoměrně, a zatím co bude část pozemku přemokřená, zbytek bude trpět suchem. Vzhledem k tomu, že náklady na vybudování podzemního automatického zavlažování mohou být vysoké, rozhodně se nevyplatí riskovat – pokusy s vlastním návrhem zapojení zde nejsou na místě. Raději se tedy budeme věnovat jiným řešením závlahy.

V současné době nalezneme na trhu nespočet přenosných zavlažovacích rozstřikovačů, které můžeme jednoduše umístit doprostřed trávníku a stačí jen připojit hadici. Výhodami těchto přenosných zavlažovacích zařízení jsou právě jejich přenositelnost a snadné použití bez složité instalace. Využít je můžete jak pro závlahu trávníku, tak pro některé typy záhonů.

Postřikovače jsou podle konstrukce schopny zpravidla kropit v kruzích, v kruhových výsecích, existují však i typy s možností kropit obdélník. Kruhové rotační zavlažovače zpravidla rozstřikují vodu relativně nízko nad zemí, proto nejsou tolik citlivé na vítr, který by vodu odnášel jinam, než chceme. Bohužel zahrady mají zpravidla pravoúhlé tvary, okolo budov a podél plotu tedy kruhový rozstřik nemusí být zrovna ideální. Dobře prolít trávník v rohu pozemku je bez toho, abyste nekropili i sousední zahradu, s kruhovým rozstřikem nemožné.

Jednou možností je pořízení zavlažovače, který umožní nastavit i různé výseče kruhu, ve kterých bude stříkat vodu. Pokud jej tedy umístíte do rohu zahrady a nastavíte zalévání ve výseči 90°, neplýtváte vodu na zalévání sousedova pozemku nebo silnice před plotem. Nevýhodou ovšem je nutnost častěji kropič přemísťovat, nastavovat a správně zaměřovat směr zalévání.

Tento problém může vyřešit překlápěcí – kývavý zavlažovač. Sada trysek se překlápí ze strany na stranu, voda je rozstřikována takřka v přesném obdélníku. U některých je dokonce možné nastavit i úhel, ve kterém se trysky překlápějí, máte tak možnost přesně vymezit velikost plochy. Zdálo by se tedy, že toto řešení je nejdokonalejší. Bohužel i zde narazíme na drobnou nevýhodu. Voda je při překlápění stříkána chvílemi také kolmo vzhůru i do výšky 2–4 metry. Vše funguje dokonale, pokud nefouká vítr. Silnější vítr však vodu snadno odnáší mimo oblast požadovaného zavlažování. Pokud nechcete plýtvat vodou na okolní pozemky, používejte tento systém jen za bezvětří nebo při slabším větru.

Zavlažujte trávník jako „profíci“

Trávník bychom neměli zalévat v době, kdy se do něho opírá plné slunce. Prudkým zchlazením ledovou vodou by totiž mohl utrpět šok. Ideální je tedy zavlažovat s rozbřeskem, když jsou trávník i půda vychladlé, a voda se tak nebude zbytečně odpařovat. Ne každému se však chce ráno přivstat, většina z nás tak bude trávník nejspíše zavlažovat v podvečer, se zapadajícím sluncem. Zavlažovat bychom měli dostatečně vydatně, doporučováno je alespoň 5 litrů vody na 1 m2.

Výrobce by měl u produktu uvádět tabulku průtokovosti, ze které snadno odvodíte, jak dlouho nechat kropič zapnutý. Někteří výrobci uvádějí, kolik vody je rozstřikovač schopen aplikovat na metr čtvereční za jednu hodinu. Jiní uvádějí průtok a velikost zavlažené plochy v závislosti na tlaku vody v systému. Zde se pak nevyhneme troše počítání. Pokud průtok vydělíme plochou, ihned zjistíme, kolik vody je aplikováno na metr čtvereční.

Příklad:

Zavlažovač má při tlaku vody 2 bary průtok 11 l/min. Zároveň víme, že při tomto tlaku zavlaží plochu 133 m2.  Výpočet tedy je:

11 : 133 = 0,08

Za jednu minutu je tedy na metr čtvereční aplikováno 0,08 litrů vody. Pokud chceme aplikovat 5 litrů, snadno vypočítáme dobu v minutách, po kterou musí zavlažování kropit trávník:

5 : 0,08 = 62,5

Pro dokonalé zavlažení tedy musí systém zalévat cca hodinu.

Důležité upozornění na závěr

V posledních letech jsou zásoby pitné vody stále nižší. Zalévat trávník a záhony pitnou vodou je v době, kdy je její hodnota v některých částech světa vyvažována takřka zlatem, neskonalý luxus. Je nutné si uvědomit, že hladina spodní vody bývá různými prameny propojena na dlouhé kilometry. Na zavlažení 100 m2 trávníku je třeba 500 litrů vody, průměrné plochy trávníku u domů jsou však několikanásobně vyšší. Běžná spotřeba se pak může pohybovat okolo 1500 až 2500 litrů vody za den. Uvědomte si, že zatímco má vaše studna stále dostatek vody, soused bydlící o několik desítek metrů dále může mít se svou zásobou kvůli vaší spotřebě velké problémy. Zásoba spodní vody není neomezená. Při dlouhotrvajícím suchu pak může být nejen z důvodu solidarity se sousedy nutné dočasně obětovat část trávníku.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.