Sekačky s elektrickým startérem

22. 12. 2016

Sekačky s elektrickým startérem

Při rozhodování o pořízení nové sekačky může být pro mnohé uživatele zásadním problémem startování benzínového motoru pomocí táhla. Především pro některé seniory může být obtíží svižné zatažení za táhlo startéru sekačky. Řešením tak může být elektrický startér a zapalovací skříňka obdobná té, kterou naleznete v každém automobilu.

To, že většina majitelů pozemků preferuje sekačky s benzínovým pohonem před sekačkami elektrickými, je celkem pochopitelné. Technologie akumulátorů zatím ještě nepokročila natolik, aby bylo možné realizovat cenově dostupnou akumulátorovou sekačku s dostatečně dlouhou výdrží, rozumnou cenou, přijatelnými rozměry a hmotností. Přestože jsou elektrické sekačky několikanásobně lehčí a prakticky bezúdržbové, nutnost vláčet za sebou přívodní kabel je pro mnoho uživatelů dostatečný důvod k pořízení sekačky s benzínovým motorem, a to i přes složitější údržbu, vyšší hmotnost a nepříjemné startování pomocí startovacího táhla.

Právě problém se složitým startem znepříjemní a často i znemožní práci s motorovou sekačkou především seniorům. Rychlé zatažení za lanko vyžaduje jistou sílu, ale i zručnost, což může být u starších osob problematické.

Především na ně mysleli ovšem vývojáři sekaček značky Hecht, když po zdlouhavém vývoji a testování uvedli na trh sekačky s elektrickým startérem. V současné době je možné vybírat z modelů Hecht 548 SWE, Hecht 5484 SXE a Hecht 5484 SWE.

Všechny tři sekačky mají velice podobný design - rozdíl je pouze, v dostupných funkcích a výkonu. Nejlevnější model Hecht 548 SWE je tak vybaven elektrickým startérem, vlastním pojezdem, funkcí Edge Cutting, umožňující pohodlné sečení podle plotů a zdí, možností sečení do koše, bočním výhozem a možností mulčování. Motor o obsahu 135 cm3 spolehlivě zajistí sečení s nožem o záběru 46 cm.

Pokud si připlatíte pár stokorun, můžete pořídit model Hecht 5484 SXE, který je navíc vybaven možností nastavení rychlosti pojezdu ve čtyřech stupních. To obsluha ocení především při sečení pozemků s různou kvalitou a délkou trávy. Pro pravidelně udržované trávníky lze nastavit nejvyšší rychlost a práce pak rychle ubíhá. Pokud je však nutné posekat zanedbaný a přerostlý trávník, při nastavení pomalejšího převodu pojezdu mají nože dostatek času zpracovat velké množství trávy a sekačka se nehltí.

Pokud sáhnete do kapsy nepatrně hlouběji, můžete pořídit model Hecht 5534 SWE, který má všechny vlastnosti předchozích modelů, navíc je však vybaven silným motorem o obsahu 173 cm3, díky kterému je pracovní záběr této sekačky skvělých 51 cm. Tato sekačka je vhodná pro pravidelné sečení trávníků na pozemcích až do 1600 m2.

Hlavní předností těchto sekaček je však jejich odlišnost od většiny běžných motorových sekaček – již zmiňovaný elektrický startér. Na  první pohled si pravděpodobně žádného rozdílu v porovnání s podobnou sekačkou nevšimnete. Nějakou rozměrnou skříň nebo kryt ukrývající těžký akumulátor byste hledali marně. Ten je totiž ukryt přímo v panelu na madle sekačky. Stejně tak na motoru budete marně hledat alternátor, který by ubíral z tolik potřebného výkonu a navyšoval hmotnost sekačky. Akumulátor je nutné pravidelně dobíjet dodávanou miniaturní nabíječkou, podobně jako třeba mobilní telefon. I když by se mohlo zdát, že takováto konstrukce je nepraktická, opak je pravdou. Akumulátor i přes své kompaktní rozměry vystačí svou kapacitou v ideálních podmínkách až na 100 startů, běžně lze nastartovat a 60-80x, to znamená potřebu dobíjení jen několikrát za sezónu. Nejen že tedy absence alternátoru citelně sníží hmotnost sekačky, zároveň je podstatně usnadněna údržba akumulátoru v zimních měsících, mimo sezónu. Během dobíjení není nutné akumulátor vyndávat ze sekačky, pro připojení kompaktní nabíječky slouží malý konektor přímo na panelu madla sekačky. Nabíjení je díky tomu skutečně jednoduché, stačí sekačku parkovat například v dílně nebo  garáži v dosahu elektrické zásuvky a akumulátor můžete udržovat nabitý i mimo sezónu, čímž podstatně prodloužíte jeho životnost.

Pro startování je použita skříňka s klíčkem. Tím je zajištěno, že parkující sekačku v nestřežené chvíli nespustí například děti. Postup startování je naprosto totožný, jako u každé jiné běžné benzínové sekačky. Motor je vybaven sytičem a primerem pro ruční napumpování paliva. Rozdíl je jen v tom, že místo namáhavého potažení za táhlo startu, stačí otočit klíčkem podobně, jako když startujete například automobil. Pokud by jste však zapomněli baterii dostatečně dobít, zůstalo zde zachováno i startování pomocí táhla.

Všechny tři sekačky mají velice snadnou obsluhu, díky možnosti nastavení výšky madla se přizpůsobí každému. Ovládací prvky jsou pohodlně dostupné. Páky pojezdu i motoru jsou vedené po celé šířce madla, a díky tomu je možné sekačku vést pohodlně levou i pravou rukou. Nastavení výšky sečení se provádí centrálně pákou za pravým zadním kolem. Pro sečené vyšší trávy je možné zvolit režim s bočním výhozem. Na pravé straně šasi je pružný pant krytu bočního výhozu. Ten stačí jednoduše zvednout a na otvor pod ním nasadit tunel bočního výhozu. Pružina krytu pak tunel zajistí proti uvolnění. Z výroby je všechny sekačky osazeny univerzálním nožem, umožňujícím jak běžné sečení, tak mulčování.

k sekačkám dodáván tzv. mulčovací klín. Ve skutečnosti se vlastně jedná o záslepku tunelu zadního výhozu. Jejím nasazením je tunel uzavřen a prostor nože získá ideální tvar, díky kterému aerodynamika nože pod sekačkou působí specifické víření vzduchu. Posečená tráva tak nepadá okamžitě na zem, ale proud vzduchu ji několikrát dopraví před rotující ostří nože, čímž je posekána na skutečně drobné kousky. Ty pak propadnou až ke kořenům trávníku, kde během jednoho až dvou dní zetlejí. Tento mulč tak nezpůsobuje plsťnatění, naopak zadržuje v půdě vlhkost a působí jako přirozené hnojivo.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.