Proč nekupovat krmivo pro psy v supermarketu?

30. 04. 2021

Proč nekupovat krmivo pro psy v supermarketu?

Pokud kupujete krmivo v supermarketu, zpravidla je to proto, že vás oslovila jeho cena. Takové krmivo bývá často označováno jako ekonomické, ale je skutečně levné?

I když ne vždy platí, že co je levné, musí být špatné, v případě krmiva s výrazně nízkou cenou bychom měli zpozornět a důkladně prostudovat jeho složení. Ekonomická krmiva často mají nízký podíl masa, jsou přibarvována a dochucována, aby našim mazlíčkům chutnala. Obsah masa a živin, které pejsek potřebuje, však bývá velmi nízký a mnohdy jsou granule doplněny surovinami, jako je například sojový protein, které pes neumí strávit. Při krmení takovými granulemi pes nezřídka produkuje větší množství výkalů, přičemž může mít potíže s vyprazdňováním. Nedostatek živin pak způsobí, že je pejsek podvyživený, i když paradoxně může přibývat na váze. Takovéto levné granule pejska ani řádně nezasytí, může se tak stát, že bude vyžadovat větší dávky a úspora na krmení nebude tak velká, jak by se mohlo na první pohled zdát. Případné zdravotní obtíže se pak mohou prodražit při návštěvě veterináře. Šetrnost se vám tedy nemusí vyplatit. Daleko horší ovšem je, že můžete svému domácímu mazlíčkovi zbytečně zůsobit zdravotní problémy.

 

Jak tedy poznat kvalitní granule?

Poctivé, standardní krmivo bývá zpravidla označováno jako prémiové. Základní energetickou složku činí živočišné bílkoviny. Složení krmiva najdete vždy na obalu, suroviny přitom musí výrobce uvádět v množství, v jakém jsou zastoupeny. Především se nikdy nenechte nalákat na líbivý obal s obrázkem masa, které nakonec může být v krmivu zastoupeno jen v minimálním množství. Kvalitní krmivo poznáte tak, že na prvním místě má uvedeno buď čerstvé, nebo sušené maso. Zapomenout nesmíme ani na stopové prvky, vitamíny a další potřebné látky prospěšné zdraví.

Pes je masožravec, což na jedné straně neznamená, že musí být krmen výhradně masem, na straně druhé by však krmivo mělo obsahovat právě výrazný podíl masa. Pokud krmivo obsahuje například živočišné tuky, je to samozřejmě dobře. Není však na škodu, jestliže jsou v něm zastoupené i rostlinné tuky obsahující zdraví prospěšné Omega 3 kyseliny. Zcela v pořádku je i rozumný podíl rostlinných surovin, které dodají potřebné uhlohydráty. Významným zdrojem uhlohydrátů mohou být některé obiloviny, od kterých se však v posledních letech postupně ustupuje. Nicméně pokud je v krmivu zastoupena například rýže, která má skvělou stravitelnost, rozhodně to není na škodu. V současnosti se jako zdroj uhlohydrátů využívají především různé druhy brambor, zeleniny a luštěnin, které jsou naprosto v pořádku.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…

Jak střihat živý plot jako profík?

Jak střihat živý plot jako profík?

09. 05. 2024

Živé ploty neslouží jen k tomu, aby vám v zahradě poskytly soukromí. V zahradě vytvářejí i příjemné mikroklima, které…

Hnědne vám voda v bazénu po přidání chloru? Víme proč!

Hnědne vám voda v bazénu po přidání chloru? Víme proč!

07. 05. 2024

Udržet křišťálově čistou vodu v bazénu může být někdy problematické, ovšem pokud je voda v bazénu zakalená nebo začne…

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem.