Kupujete svou první sekačku? Vysvětlení základních pojmů

27. 07. 2023

Kupujete svou první sekačku? Vysvětlení základních pojmů

Vlastníte-li dům se zahradou, neobejdete se bez sekačky na trávu. Pokud však kupujete svou první sekačku a nemáte s jejím používáním žádné zkušenosti, může být vaše představa o jejích možnostech omezena jen na požadavek, že má sekat trávu.  Moderní sekačky ale mají mnoho rozšiřujících funkcí, které vám mohou sečení výrazně usnadnit. Proto si dnes pokusíme některé z nich popsat a vysvětlit.

Sečení do koše

Tohle je asi funkce, která nikoho nepřekvapí. I když první modely zahradních sekaček trávu jen posekaly a nechaly ležet, většina moderních zahradních sekaček umí sbírat trávu do koše. Trávu pak můžete využít na kompost, nebo na mulčování záhonů.

Pojezd

Někomu tento pojem může být jasný, ovšem jsou i tací, kteří neví, co si pod tím představit. Běžně se toto slovo používá k něčemu, co má kola. V případě sekačky to však znamená, že jsou kola poháněna motorem. Zejména motorové sekačky mohou vážit i více než 20 kg a když se k tomu připočte koš plný vlhké trávy, vyžaduje manipulace se sekačkou značné úsilí. Většina lidí si ani neuvědomí, že při sečení najezdí na průměrné zahradě se sekačkou i víc než 1 km. Věřte, že tlačit na takovouto vzdálenost těžkou sekačku po trávníku dá opravdu zabrat. U sekačky vybavené pojezdem stačí stisknout páku na madle a sekačka se sama rozjede rychlostí chůze.

Centrální nastavení výšky sečení

V průběhu sezóny budete pravděpodobně požadovat měnit výšku trávníku. Na jaře se zpravidla seče trávník nižší, naopak v létě, když je horko a sucho je lepší trávník nechávat vyšší, aby lépe zadržoval vláhu a snadněji odolával letnímu slunci. K tomu je třeba změnit nastavení sekačky. U některých základních modelů sekaček se nastavení provádí tak, že odšoubujete kola a osadite je zpět do jiných otvorů. To zabere nějaký čas a vyžaduje to jistou technickou zručnost. Pokud má sekačka centrální nastavení výšky, stačí jen posunout páku do požadované pozice.



Mulčování

Ne vždy je nutné trávu sbírat do koše. Jestliže sečete opravdu pravidelně a nechcete řešit co dělat s posečenou trávou, funkce mulčování je možná to, co hledáte.  Při mulčování sekačka posečenou trávu poseká na drobné kousky, které propadnou pod trávník na zem. Tam během krátké doby uschnou a zetlejí, čímž poslouží jako hnojivo pro trávník. Při sečení tedy trávník zároveň hnojíte a nevzniká žádný odpad.

Boční výhoz

Někdy se může stát, že posečenou trávu z nějakého důvodu nechcete sbírat do koše. Boční výhoz zajistí, že je tráva vyhazována vedle sekačky. Při sečení v ní nešlapete. Boční výhoz navíc umožní sekat i lehce přerostlou trávu. Je proto ideální pro sečení pozemků, kde nechcete udržovat dokonalý trávník, a tak nemusíte sekat tak často. Ovšem lehce přerostlá tráva neznamená kvetoucí louku vysokou několik desítek centimetrů. Na takové sečení jsou určeny jiné stroje.


Více rychlostí pojezdu

Jak asi správně tušíte, tato funkce umožní nastavit rychlost, jakou se bude sekačka pohybovat. Tuto funkci oceníte v průběhu roku při měnící se kvalitě trávníku. Na jaře, když hustý trávník roste doslova před očima se může stát, že se bude sekačka při vyšší rychlosti pojezdu hltit a nebude stíhat plnit koš. Stačí zařadit nižší rychlost a je po problému. Naopak v létě, když je trávník suchý a potřebujete jen nastřihnout jeho konečky, zvolíte vyšší rychlost a za chvíli máte hotovo.
Možnost nastavení rychlosti pojezdu často ocení i senioři a osoby se sníženou pohyblivostí, kterým by ovládání rychle se pohybující sekačky mohlo činit potíže.

 

Elektrický startér

Klasická motorová sekačka se běžně startuje zatažením za startovací lanko. Sekačka vybavená startérem se startuje podobně jako auto otočením klíčku nebo stisknutím tlačítka startéru. Tuto funkci opět ocení zejména osoby se sníženou pohyblivostí, kterým by rychlé zatažení za startovací lanko mohlo činit potíže.

 

Tříkolové sekačky

Pokud máte zahradu plnou okrasných záhonů tvořící nepravidelné křivky, může být sekačka tříkolka tím, co potřebujete. Volně do stran pohyblivé přední kolo umožní plynule obkroužit okraje záhonů. Ovšem jen za předpokladu, že máte i stejně dobře upravený trávník. Tříkolka je nevhodná pro pozemky, kde není zem pod trávníkem dokonale srovnaná a přední kolo by mohlo zapadávat do nerovností.


Edge Cutting

Při sečená trávy podle záhonů, plotů, zdí a dalších překážek nedokáže žádná rotační sekačka posekat trávu až na samý okraj. Vždycky podél zbyde pruh neposečené trávy, který se musí posekat vyžínačem. Sekačky s funkcí Edge Cutting jsou konstruované tak, aby byl tento pruh trávy co nejužší (2–3 cm) a následné dosečení vyžínačem bylo co nejsnazší.

Závěr

Při pořízení nové sekačky je velice důležité zvážit, které z nabízených funkcí využijete. Jestliže později zjistíte, že jste se rozhodli špatně a některou z funkcí postrádáte, dokoupit jí nejde.  


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.