Praktická příručka pro majitele řetězové pily

06. 02. 2023

Praktická příručka pro majitele řetězové pily

Pro všechny, kteří pracují se dřevem, je řetězová pila nepostradatelným pomocníkem. Využijí ji nejen profesionální dřevorubci, ale také kutilové a zahrádkáři k přípravě palivového dřeva nebo prostřihávání stromků. Nevíte, jak vybrat motorovou pilu a jak se o ni správně starat? Přečtěte si praktickou příručku, která vám zodpoví všechny otázky.

Typy řetězových pil: jak vybrat motorovou pilu

Řetězová pila nejčastěji slouží k přípravě palivového dřeva, prořezávání keřů a stromů, při stavebních pracích nebo práci v dílně. Vybíráte motorovou pilu? Předem si promyslete, jak budete pilu používat, jestli s ní budete pracovat spíše venku, či uvnitř a zda budete mít k dispozici elektřinu.

  • Elektrická řetězová pila – hodí se k občasnému řezání palivového dřeva nebo lehčím pracím na zahradě. Je velmi tichá a díky absenci výfukových plynů s ní s klidem můžete pracovat i uvnitř. Na druhou stranu vás limituje napájecí kabel a nižší výkon.
  • Akumulátorová řetězová pila – je ideální pro menší práce okolo domu. Odpadá starost o napájecí kabel, ale jste omezeni kapacitou akumulátoru.
  • Benzínová řetězová pila – vyznačuje se největším výkonem, ale je také hlučná. Nehodí se pro práci v uzavřených prostorách, ale kvůli absenci napájecího kabelu ji můžete vzít i do lesa. Je dokonalou volbou pro časté a náročné používání.

Zjistěte, jak vybrat řetěz na pilu.

Tipy, jak řezat s motorovou pilou

Práce s motorovou pilou může být nebezpečná zejména pro někoho, kdo nemá příliš zkušeností. Seznamte se se základními pravidly, jak správně používat řetězovou pilu.

Nástroj v dobré kondici

Pila musí být vždy v dokonalém technickém stavu. Před každým použitím ji tedy důkladně zkontrolujte.

  • Ujistěte se, že je řetěz dostatečně ostrý (řezání s tupým řetězem je velmi namáhavé a zatěžuje motor) a správně napnutý, aby se nesesmeknul. Poznáte to tak, že sedí po celém obvodu lišty. Pokud ho uchopíte a lehce potáhnete, měl by být volný jn tak, aby šel z drážky v liště povytáhnout přibližně na polovinu vodítek řetězu.
  • Vyzkoušejte, jestli správně funguje bezpečnostní brzda a jestli pila dobře maže lištu i řetěz, aby nedošlo k rychlému opotřebení. Jaký olej použít pro mazání řetězové pily?
  • Motor pily musí být správně seřízený. Pokud pila nedrží otáčky, špatně startuje nebo na volnoběh motor zhasíná, nechte ji seřídit odborníkem.
  • U benzínové pily používejte jen čerstvě namíchané palivo s olejem k mazání motoru.

 

Bezpečné startování

Při startování musí pila ležet na rovné ploše, špičkou boty si stoupněte do zadní rukojeti a jednou rukou pilu pevně přidržte. Druhou rukou pak pilu pomocí lanka nastartujte. Nikdy pilu nestartujte z ruky.

Ochranné pomůcky

Používejte veškeré ochranné pomůcky. Oči ochraňujte brýlemi, nebo bezpečnostním štítem. Při kácení stromů nebo prořezávání větví je důležitá i pracovní přilba. Pokud pracujete s benzínovou pilou, nepodceňujte ani chrániče sluchu (sluchátka). Vybavte se dlouhými pracovními kalhotami a blůzou, pracovními rukavicemi i pevnými uzavřenými botami. Oblečení nesmí být příliš volné, aby je pila náhodně nezachytila. Zároveň vás ale nesmí omezovat v pohybu.

TIP: Vždy zajistěte, aby byl v dohledu někdo další, kdo v případě potřeby zajistí první pomoc a přivolá lékaře.

 

Bezpečná práce s pilou

Nikdy pilu nepoužívejte na blátě, sněhu nebo ledu, abyste minimalizovali riziko uklouznutí. Na práci si zvolte pevné místo, na kterém udržujte pořádek – při řezání palivového dřeva průběžně polena odklízejte, abyste o ně nezakopli. Dejte si pozor na dřevo, které by mohlo skrývat hřebíky, šrouby, kusy betonu nebo kamene.

Pilu vždy držte oběma rukama za madla. Tak se při případném zpětném vrhu spustí bezpečnostní brzda. Ruka, která drží pilu za přední madlo, totiž při pohybu pily vzhůru zatlačí na páku brzdy a řetěz se okamžitě zastaví. Nikdy neřežte vrchní stranou pily ani špičkou lišty.

 

Nepodceňte pravidelnou údržbu

Pravidelnou údržbou prodloužíte řetězové pile životnost a zajistíte, aby správně fungovala. Servis provádějte vždy na vypnuté pile (vyjměte akumulátor nebo svíčku, odpojte přívodní kabel).

Po každém řezání pilu dokonale očistěte. Nejvíce se zanáší pod krytem v místě řetězky. Při odstraňování hrubějších nánosů pilin a prachu zvolte vhodně seříznuté dřívko, nepoužívejte kovové nástroje, abyste předešli poškrábání a poškození. Nezapomeňte vyčistit i odstředivou spojku a mazací kanálek. Otřepy na liště opatrně obruste jemným pilníkem.

U benzínových pil se podívejte také na vzduchový filtr, těsnost víčka palivové nádrže a zapalovací svíčku. Černý povlak na svíčce znamená, že v motoru dochází ke špatnému spalování. Servis provádějte podle pokynů výrobce. Větší údržbu a seřízení svěřte odborníkovi.

 

Mohlo by vás zajímat

Jsou řetězové pily bezpečné?

Řetězové pily jsou doplněny o bezpečnostní prvky, jako je bezpečnostní brzda, zubová opěrka, zachycovač řetězu apod. Přesto se jedná o nebezpečný stroj, pokud se nepoužívá správně. Pila musí být v dokonalém stavu, při nestandardním zvuku nebo chování, práci s ní okamžitě ukončete. Nepodceňte ani používání ochranných pomůcek a vhodného oblečení.

K čemu slouží bezpečnostní brzda?

V určitých případech může dojít k tzv. zpětnému vrhu, kdy se rotující řetěz „kousne“ v řezu a vyhodí pilu lištou vzhůru. Páka bezpečnostní brzdy je proto umístěna před předním madlem na pile takovým způsobem, že při zpětném vrhu a vytočení pily směrem vzhůru narazí do hřbetu ruky obsluhy. Tím dojde k její aktivaci a okamžitému zastavení řetězu.

Co mám kontrolovat před každým řezáním?

Před každým řezáním se ujistěte, že je správně napnutý řetěz, musí dokonale sedět po celém obvodu lišty. Pokud správně napnutý řetěz v polovině lišty uchopíte mezi prsty a mírnou silou potáhnete, měl by být jen tak volný, aby šel z drážky v liště povytáhnout přibližně na polovinu vodítek řetězu. Zkontrolujte, zda je v pile dostatek oleje pro mazání řetězu a lišty a jestli správně funguje bezpečnostní brzda.

Co mám udělat s pilou po řezání?

Nejprve pilu dobře očistěte. Sundejte kryt řetězky, pod kterým se zpravidla drží piliny slepené olejem od lišty. Zkontrolujte kanálek, kterým se vhání olej do lišty. U motorových pil nezapomeňte na vzduchový filtr a svíčky.

Jak mám správně nabrousit řetěz?

Nejjednodušší je nechat si řetěz nabrousit u profesionálů. Pokud to chcete vzít do svých rukou, nejdůležitější je použít pilník se správným průměrem a při broušení držet správný úhel ostření a úhel vedení (sklon) pilníku. Průměr pilníku, úhel a skon broušení závisí na konkrétním typu řetězu. Přečtěte si tipy, jak na broušení řetězu.

 

Lihovým fixem si označte první broušený zub, abyste věděli, kde přestat brousit. Pilník zasuňte do zubu tak, aby cca 20 % jeho průřezu bylo nad hranou břitu. Bruste jen tahy ven (u udržovaného řetězu stačí zpravidla jen 3–4 tahy). Nejprve bruste jen liché zuby, následně sudé zuby, abyste nemuseli neustále měnit sklon pilníku. Snížení omezovací patky provádějte po broušení řetězu. Patka bruste pod pravým úhlem plochým pilníkem.

Jaký je správný poměr palivové směsi?

V současnosti evropská norma stanovuje, že u nových dvoutaktních motorů musí být poměr palivové směsi nejvýše 1:50. To znamená, že na 50 dílů benzínu připadá 1 díl oleje. U starších motorů může být poměr oleje v benzínu vyšší. Poměr vždy zjistíte v návodu pro použití stroje. Palivové směsi vždy připravte jen tolik, kolik aktuálně spotřebujete. Olej v benzínu rychle degraduje, ztrácí mazivost a při použití 14 dní staré směsi již hrozí zadření motoru.

 

Pro výpočet množství oleje, které máte přidat do konkrétního množství benzínu můžete použít kalkulačku:

Jaké jsou nejčastější chyby při používání pily?

  • Nejzásadnější chybou je, že si uživatel neprostuduje návod k použití. Každý model má totiž svá specifika.
  • Pokud se u elektrické pily aktivuje bezpečnostní brzda, motor se neroztočí a pila po stisknutí spínače nic nedělá. Nejedná se o závadu, stačí jen pohnout pákou brzdy.
  • Řetěz musí být nasazen správným směrem tak, aby se zuby posouvaly ostřím dopředu.
  • U vybraných modelů pil je pro studený start nutné správné používání sytiče nebo primeru pro nástřik paliva. Dodržujte postup uvedený výrobcem.
  • Nalévání čistého benzínu do palivové nádrže bez správného poměru přidaného oleje způsobí téměř okamžitě zadření motoru.
  • Špatné skladování, kdy se v pile dlouhé týdny ponechá palivo a olej pro mazání lišty, rovněž způsobí problémy. Ekologicky odbouratelné oleje mají krátkou životnost a po čase degradují. Olej v palivu ztratí mazivost a motor se při spalování několik měsíců staré směsi může zadřít. Nespotřebované palivo z nádrže vypusťe, pilu nastartujte a nechte motor spálit i zbytky paliva z karburátoru.
  • Olej pro ztrátové mazání lišty a řetězu dlouhodobě ponechaný v pile může zdegradovat a poškodit olejové čerpadlo. Před uložením pily vypusťte olej z nádrže pro mazání řetězu, nalijte malé množství minerálního oleje a pilu krátce protočte, aby se olej dostal do čerpadla a kanálků pro mazání lišty.

Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…