Jak vybrat správný bazén

31. 07. 2017

Jak vybrat správný bazén

Naše republika se celosvětově řadí mezi bazénové velmoci. I když byste dnes jen těžko hledali nějakou zahradu, ve které není alespoň starší pozinkovaná vana s vodou připravená pro osvěžení v horkých ledních dnech, stále se najde mnoho lidí, kteří se rozhodli pro pořízení svého prvního bazénu. A právě jim je věnován tento článek.

Ne, nebudeme se zde zabývat konstrukcí velkých podzemních bazénů. Tuto práci je jistější přenechat na tuto věc specializovaným firmám. Ovšem jakkoli se to nezdá, i výběr vhodného nadzemního bazénu, který si na zahradě postavíte svépomocí, může mít svá úskalí.

Dětský nafukovací bazének

Asi každý z nás pamatuje z dětství nějaký ten nafukovací bazének, ve kterém skotačil na chalupě nebo u babičky. Tento typ nafukovacích bazénů na trhu naleznete dodnes. Čistě nafukovací bazény různých tvarů a rozměrů ovšem mají jedno úskalí. Zpravidla do nich nelze připojit žádnou filtraci, a vodu je tedy nutné pravidelně měnit. Tyto bazény jsou určeny zpravidla pro nejmenší děti, kde chemicky upravovaná voda není vhodná a samotná filtrace vodu čistou neudrží. Vzhledem k jejich objemu však není problém vodu pravidelně kompletně měnit.

Nafukovací rodinné bazény bez filtrace

Na trhu naleznete i větší nafukovací rodinné bazény s objemem do 1000 litrů vody, bez možnosti připojení filtrace. Tento typ bazénu je určen nejen pro malé děti, osvěžení nabídne i dospělým. Takovéto bazény jsou vhodné především na chaty, kde není možné zajistit nepřetržité čištění vody. Důvodem může být jak nedostupnost elektrické energie, tak i skutečnost, že chatu navštěvujete jen nepravidelně o víkendech. Bazén je nafouknutý za pár minut a jeho naplnění z běžné studny je rovněž otázkou chvíle. Voda v bazénu vydrží bez problému 1–3 dny, sluníčko ji rychle ohřeje. Relativně malé množství vody lze snadno oželet, jednoduše vypustit nebo využít na zalévání. Před odjezdem z chaty je bazén rychle uklizen. Výhodou je rovněž skutečnost, že bazén není nutné plnit až po okraj. To oceníte, především pokud máte malé děti. (Samozřejmostí však je, že malé děti nesmíte nechat bez dozoru, ani kdyby v bazénu bylo jen pár centimetrů vody!)

Bazény s nafukovací přírubou

Bazény s nafukovací přírubou mají hned několik výhod. Jejich provoz je nenáročný, velké plus je i v tom, že nafukovací okraj bazénu je měkký, a skotačící děti se tak nemohou uhodit. Jejich stavba není náročná, stačí najít dostatečně velkou vodorovnou plochu. Ideální je podsypat bazén pískem, nebo použít vhodnou podložku. Pokud se o bazén staráte, vydrží několik let, proto se vyplatí věnovat pozornost ploše pro jeho umístění. Především je nutné, aby byl bazén umístěn na dokonale vodorovné ploše, jinak jej voda bude naklánět a může dojít k vylití. Na rovné ploše je však bazén stabilní a poskytne dokonalé osvěžení i spoustu zábavy. Na podzim stačí bazén vypustit a uklidit do prostor, kde nepřemrzne. Pro tyto bazény vystačíte i s kartušovou filtrací, která je v některých případech rovnou součástí bazénu dodávaného jako set. Pokud není dodávána s bazénem, její pořízení je otázkou několika stokorun. Filtr pak stačí pravidelně proplachovat a při větším poškození se dá snadno zakoupit nový.

Bazény s pevnou konstrukcí

Nadzemní bazény s pevnou konstrukcí se dají rozdělit na celoroční a sezónní.

Sezónní bazény je opět třeba po ukončení sezóny rozebrat a uklidit do prostor, kde je nepoškodí mráz. Celoroční bazény není třeba na zimu uklízet, je však nutné je pečlivě zazimovat. To zpravidla znamená částečně upustit vodu tak, aby skimmer byl nad výškou hladiny a nemohl být roztržen mrznoucím ledem, a zároveň použít vhodnou zazimovací chemii. Na začátku sezóny pak stačí bazén dopustit a zprovoznit filtraci.

Výhodou bazénů s pevnou konstrukcí je relativně vysoká stabilita a odolnost. Vnitřní plachtu je možné v případě poškození snadno zalepit, jestliže je však poškození tak rozsáhlé, že oprava není možná, dá se vyměnit velice snadno celá plachta. Někdy se setkáváme s tím, že uživatelé tyto bazény zakopávají do země. To ovšem v zásadě nedoporučujeme. Problémem totiž může být především spodní nebo dešťová voda držící se v jámě okolo bazénu. Nejen že výrazně snižuje životnost kovových částí konstrukce, ale na jaře příval vody z tajícího sněhu může částečně upuštěný bazén dokonce vyplavit z jámy.

Vzhledem k objemu vody v těchto typech bazénů již nemusí kartušová filtrace spolehlivě stačit k vyčištění vody. Proto je vhodnější použít filtraci pískovou, ovšem vždy se orientujeme podle průtoku filtrace a objemu bazénu. Průtok filtrace by měl být takový, aby stačil minimálně za 6–8 hodin přečerpat celý objem bazénu. Ovšem pokud je bazén nadměrně zatěžován v horkých letních dnech, je výhodou, pokud filtrace zvládne jeho objem přečerpat i za méně než 4 hodiny.

Filtraci je zároveň nutné správně zazimovat. Mrznoucí voda by mohla poškodit čerpadlo i filtrační nádobu. Proto je třeba filtraci na zimu odpojit, vypustit vodu a uklidit jí do prostor, kde teplota neklesá pod bod mrazu.

Co všechno k bazénu potřebujeme?

Jako součást bazénů je důležité pořídit i další příslušenství. Základem je kvalitní síťka pro sběr nečistot. V průběhu sezóny do bazénu může padat hmyz, zaváté listí a semínka rostlin. Pokud je z bazénu nevyberete, začnou rychle hnít a kazit vodu. Proto je důležité alespoň 2x týdně všechny nečistoty vysbírat. Abyste si ušetřili práci, je dobré použít i krycí plachtu. Nejen že zabrání padání nečistot do bazénu, v noci může posloužit i jako tepelná izolace, voda tak rychle nevychladne a druhý den je rychleji prohřátá. Chcete-li si koupací sezónu prodloužit a filtrace má dostatečný výkon, lze filtrační okruh doplnit o panely solárního ohřevu. Panely za slunečného počasí zvládnou vodu ohřát i o několik stupňů, bazén je tak možné začít využívat o několik týdnů dříve a koupat se v něm ještě dalších několik týdnů poté, kdy průměrná teplota vzduchu neumožní vodu prohřát na přijatelnou teplotu. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že i s malým panelem o rozloze 1 m2 se teplota vody u dvou stejně velkých bazénů s objemem 3600 l může lišit až o 5 °C.  Ke kontrole teploty pak dobře poslouží plovoucí teploměr.

Naprostou samozřejmostí je bazénová chemie, bez které není možné vodu udržet dlouhodobě čistou. Důležité je pravidelně pomocí testeru kontrolovat pH a obsah chloru ve vodě a podle potřeby stav vody neustále upravovat. Pokud toto zanedbáte, ve vodě se mohou rychle začít množit řasy. Přítomnost řas nebo nesprávné množství chemikálií ve vodě pak může být příčinou zdravotních problémů. Provádět kontrolu vody je proto vhodné 2x týdně (nejméně však alespoň 1x týdně). Kromě chloru můžete použít například i přípravky na bázi aktivního kyslíku („kyslíkové“ přípravky obvykle bývají šetrnější k lidskému organismu, životnímu prostředí a také k materiálům bazénu); nepoužívejte více typů desinfekčních prostředků najednou. V našem článku „Jak upravíme vodu v bazénu“ si můžete přečíst více o bazénové chemii a úpravě vody.

Jestliže to vaše filtrace umožní, údržbu podstatně usnadní i vysavač nečistot. Pomocí hadice se zpravidla připojí pomocí redukce přímo do skimmeru. Vysavač bývá opatřen kartáči, které uvolní nečistoty ze dna a stěn a vysavač je nasaje do filtrace, kde jsou zachyceny. 

Nedělejte kompromisy

Mít na zahradě vlastní bazén tedy není jen o osvěžení, neobejde se to bez práce a investic do údržby vody. Při výběru bazénu tedy není vhodné dělat nějaké kompromisy. Důležité je dobře se rozhodnout pro správný typ, který dokážete dobře udržovat. Mít na chatě, kterou navštěvujete jen nepravidelně o víkendech, velký bazén, který není možné pravidelně udržovat, může být problém. Nakonec k čemu je bazén, ve kterém začnete v pátek po příjezdu na chatu čistit vodu, abyste se v neděli po obědě před odjezdem mohli krátce vykoupat. Na zahradě u domu se pak nemusí vyplatit malý a levný bazén, ke kterému není možné připojit filtraci, a tak budete co tři dny muset měnit vodu.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…