Elektrokolo – jezděte jako vrcholoví sportovci

20. 07. 2017

Elektrokolo – jezděte jako vrcholoví sportovci

Nedávno mi vyprávěl kamarád, který se dlouhé roky pravidelně věnuje cyklistice, zajímavou historku. Na jedné ze svých cyklotras potkal pod kopcem cyklistku pokročilého věku. Těsně před stoupáním ji předjel, avšak v polovině kopce s údivem zjistil, že ačkoli s vypětím veškeré energie šlape do pedálů, žena nejen že mu s přehledem stačí, ale dokonce jej začala předjíždět! Zahanbeně sledoval, jak se mu žena bez sebemenší únavy začíná vzdalovat a po chvíli mizí za horizontem… Ne, babička opravdu nebyla kouzelná, jen využila trošku té moderní technologie.

O elektrokolech – tedy těch moderních...

Ne každý má dostatečné předpoklady k tomu, aby mohl na kole jezdit bez ohledu na terén. Někteří mohou mít nějaký zdravotní hendikep a jiní prostě nemají dostatečnou vytrvalost, aby si vypěstovali dokonalou fyzičku. Jízdní kola s akumulátorovým pohonem nejsou na trhu žádnou novinkou, ovšem vždy se zpravidla jednalo o nevzhledné stroje s velkou „bednou“– akumulátorem umístěným u sedlové tyče.

Moderní lithiové akumulátory pojmou relativně velké množství elektrické energie, přitom jsou lehké a skladné. Akumulátor tak může být zcela ukrytý v rámu. Stejně tak elektromotor včetně planetového převodu může být skryt ve středu zadního kola. Díky tomu je možné vyrobit moderní sportovní kolo, u kterého si mnozí ani při delším zkoumání neuvědomí, že si prohlížejí stroj s akumulátorovým pohonem. Prozradit toto velké tajemství tak může maximálně několik nezvyklých kabelů a tachometr udávající mimo jiné i stav akumulátoru. Taková jsou v současnosti například kola od společnosti HECHT, a to typ COMPOS („skládačka“, kterou můžete pohodlně sbalit do kufru auta nebo do karavanu – na kratší výlet nebo třeba celou dovolenou – a výborně se hodí i do města) a GRIMIS (fortelné outdoorové kolo).

Motor včetně převodů je ukrytý ve středu zadního kola


Využijte elektrokolo naplno

Na těchto kolech nenajdete žádné „ultrasložité ovládací prvky“ – motor se zkrátka aktivuje automaticky ve chvíli, kdy šlápnete do pedálů. Nejedná se tedy o stroj, který by vás bez námahy odvezl kamkoli podobně jako motocykl. Elektromotor zde slouží jako významný pomocník při šlapání. Přitom však motor pomáhá natolik, že i při jízdě do kopce stačí šlapat tak lehce, jako byste jeli po rovině s větrem v zádech. Dojezd na plně nabitý akumulátor pak může přesahovat až 50 km. No a pak je velice pravděpodobné, že spoustě zapálených profi cyklistů přivodíte malý šok stejně jako kamarádovi zmíněná paní z příběhu v úvodu článku.

Akumulátorové kolo (familiárněji mu můžeme říkat třeba „elektrokolo“ nebo „aku kolo“) vám umožní navštívit místa, na která byste se bez vycepované fyzičky dostávali jen těžko. Celá republika je dnes protkána cyklostezkami. Stačí jen naplánovat okruh, nabít akumulátor a vyrazit. Přitom si můžete být jisti, že nezahlédnete pohrdavé pohledy „sportovců“, kteří aku kola chápou jako dopravní prostředek pro „nesportovce“. Nakonec právě aku kolo může být cestou k tomu, jak se pomalu dostat do kondice a po čase se vrátit ke sportu. A akumulátorové kolo pak může v rodině využívat například děda nebo babička, kteří nepřestanou udivovat okolí svou vitalitou.


Elektrokolo – i pro sportovce?!

Aku kolo oceníte i v případě, že máte kondičku zcela vynikající. Pokud sportujete nebo děláte delší cykloturistické výlety krajinou s výšlapy do velkých kopců, elektrokolo vám umožní lepší výkony a do cíle dojedete vždy plni energie a bez zbytečné nadlimitní zátěže kloubů a svalů. Záleží jen na vás, kolik síly do šlapání vynaložíte.


Hurá do města

Elektrokolo není pouze sportovním náčiním, ale také jedinečným dopravním prostředkem. Umožní vám dostat se vlastními silami a za pomoci elektromotoru tam, kam byste jinak museli hromadnou dopravou nebo autem. Elektrokolo má ve srovnání s klasickým kolem výhodu, že se při jízdě zbytečně nenadřete a můžete na něm dorazit do práce nebo do školy, aniž byste se po cestě zapotili. Pro jízdu na elektrokole nepotřebujete řidičský průkaz.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…