Zahradní stavby bez peněz a námahy?

16. 08. 2017

Zahradní stavby bez peněz a námahy?

Při pořizování nového domu je zahrada v rozpočtu většinou až na posledním místě. Na cesty, parkovací plochy a oplocení peníze být musí. Na smysluplný návrh, který by reflektoval naše potřeby, a na to, co nám umožní zahradu obývat a využívat s rodinou a přáteli už často peníze nezbývají. Existuje ale široká škála možností, jak uplatnit vlastní nápady, tvořivost a šikovnost a vytvořit si svoje zahradní stavby s minimálními náklady a často i s minimálním úsilím. Navíc to může být i zábava. Nevěříte? Tak se na to koukneme...

 

Zásadní je nechtít všechno hned a pružně reagovat na proměňující se potřeby obyvatel zahrady. Pro malé děti je možné udělat malé pískoviště z několika prken a trochy písku. Z provazu a prken snadno vytvoříme stromovou houpačku, z čerstvých vrbových prutů prolézačky, týpí nebo bludiště. Výborné je dělat tyto věci spolu s dětmi, opravdu je to hodně baví.

Skvělou zábavou je také mělké jezírko, brouzdaliště; stačí jen mělká díra v zemi a pár konví s vodou. Děti se aspoň naučí pořádně umazat. Moje maminka vždycky říkala, že čisté dítě je nemocné dítě. Myslím, že měla pravdu, při kontaktu s přírodou se v dětském věku buduje dobrá imunita.

Další oblíbenou zábavou dětí je lezení po stromě, dobré je ale naučit je nejdřív zásadám bezpečnosti. K tomu, aby na stromě mohly i pobývat, je dobré udělat žebřík a sedátka nebo rovnou stromový dům. Ten si větší děti rády udělají samy z pár trámků a prken, buď doma na zahradě, nebo z větví v lese. Dá se z něho krásně pozorovat zahrada, kout pikle s kamarády, obírat zralé ovoce nebo jen tak koukat do nebe.

V poslední době jako houby po dešti na zahradách přibývají dětské domečky, chatky a chaloupky, za což asi děti většinou vděčí dědečkům. Je vidět, že tvořivost v našem národě nevymřela.
 
Dospělí si rádi posedí na lavičce, něco opečou u ohně nebo si poleží v houpací síti. Posezení s rodinou a přáteli u ohniště ohraničeného kameny má pořád své kouzlo, jeho kruhový tvar lidi spojuje. Dá se u něho zpívat a hrát na kytaru nebo dlouho do noci povídat. Stačí k tomu pár kamenů a špalků a může to být opravdu krásné místo. Nevěříte? Jeďte se podívat na zahradní expozice do dolnorakouské zemské zahrady Die Garten v Tullnu a budete žasnout jako před léty já.

Další kapitolou zahradních staveb jsou venkovní koupelny. U nás nejsou moc obvyklé, ale pokud máte na zahradě jen trochu soukromí, můžeme vám je vřele doporučit. Zkuste třeba „bušní vanu“, kterou používají novousedlíci na Novém Zélandu.

Její kouzlo tkví v tom, že je postavena venku na zahradě na ohništi, ve kterém si zatopíte a ohřejete si vodu na příjemnou teplotu. Potom do ní vhodíte čerstvé byliny a okvětní plátky vašich oblíbených květin, vlezete do ní, nejlépe ve dvou a se sklenkou dobrého vína,...a relaxujete. Pohled z voňavé teplé vody na hvězdnou oblohu je jedním z nezapomenutelných zahradních zážitků.

Bušní vanu pořídíme snadno, vyřazených van je všude spousta, na ohniště stačí staré cihly spojené jílem, vodu dodá okap nebo hadice. Použitou vodu vypouštíme až chladnou a je dobré si předem rozmyslet kam vanu postavíme, abychom „šedou vodu“ využili k zálivce.

Letní spaní pod hvězdami je také kouzelný zážitek, i nám léty zchoulostivělým k němu dobře poslouží obyčejné skládací zahradní lehátko za pár stovek. Jednoduchý přístřešek si nad něj můžeme postavit, pokud žijeme v klimatu s hojnou rosou nebo s častými dešti. Není to ale nutné, pokud nám nevadí zpestření noci útěkem před bouřkou.

Další atraktivní stavbou pro dospělé je altán, který může sloužit jako pracovna pro psavce, výtvarníky nebo ajťáky... nebo jako místo meditace, odpočinku, čtení pro starší členy rodiny. Oblíbená místa v zahradě můžeme osadit jednoduchými lavičkami, na kterých můžeme lenošit mezi prací, kochat se krásou zahrady nebo povídat se sousedy. Lavičky mohou být jen ze dvou špalků a rozpůleného kmene nebo silnější fošny.

Malá kůlna na zahradní nářadí je nutností, může být poblíž domu, aby se do ní nářadí snadno vracelo. I pro větší zahradu stačí rozměr 2 x 2–3 m, malá střecha vybízí k vyzkoušení realizace extenzivní zelené střechy. Ta může mít jen 3 cm zeminy a může být osázená třeba netřesky, které vystačí s minimem vody a živin.

Dalším oblíbeným prvkem v zahradě je skleník, který si snadno můžete pořídit z vyřazených oken, v rozměrech, které vám vyhovují. To už ale vyžaduje zkušenějšího stavitele a je dobré se o tom s někým poradit. Mou oblíbenou stavbičkou je malý fóliovník pod verandou, který je vyrobený z kuchyňského regálu s policemi, přidali jsme na něj jen dvířka z latěk a igelitu, která se zavírají na obrtlík. Teplo bere ze zdi domu, dá se snadno zalévat a vypěstovala jsem v něm spoustu sazenic zeleniny, bylin a květin.

My si už nedokážeme život představit bez letního pobývání venku, a tak jsme si vybudovali víceúčelovou zahradní stavbu o rozměrech cca 5 x 12 m, zvanou Bouda, která je na obrázku k článku. V Boudě jen tak sedíme u kávy a čaje sami nebo s návštěvami, sušíme prádlo, jíme, spíme, píšeme, čteme. Také v ní navrhujeme zahrady, učíme kurzy, promítáme filmy, pořádáme bylinkové čajovny, zahradní slavnosti a moštování. Dá se v ní jíst v 16 lidech a spát v 8 lidech, takže nám slouží jako zázemí pro pobytové akce. Je v ní také zahradní kůlna na velké nářadí a všechny ty drobné věci které potřebujeme k hospodaření. Její stavba nás stála asi čtyři tisíce korun za dřevo a elektromateriál. Na střechu jsme použili plechy sundané ze střechy domu, podlahy jsme vyložili cihlami z bouraček, starým linoleem a koberci. Stěny vyplňují rákosové rohože a závěsy z recyklovaných látek a zařízena je vysloužilým nábytkem.

Nejžhavějšími novinkami našich zahradních staveb jsou bytelná houpačka na jabloni a venkovní šachy ze zbylých dlaždic, s figurkami ze švestkového a lipového dřeva.

Musím přiznat, že v tomto článku jsem se tak trochu chlubila cizím peřím. Hlavním realizátorem zahradních staveb v naší zahradě a geniálním recyklátorem všech možných materiálů je totiž můj muž. Tento článek, který pro vás doufám bude inspirací k tomu, jak dělat věci jednodušeji, levněji a zábavněji, mu chci věnovat jako dík za jeho vynalézavost, kreativitu a úsilí o zvelebení naší zahrady. Zkusíte to jinak i na vaší zahradě?

V Růžďce 15. 8. 2017


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…