Slavnostní příležitosti a květiny

16. 08. 2017

Slavnostní příležitosti a květiny

Léto a květiny k sobě neodmyslitelně patří. Oslavy kulatých výročí, svatby, zahradní slavnosti a jiné sváteční chvíle pořádáme nejčastěji právě v létě a květiny na nich být musí. Přitom květiny našich zahrad a luk většinou opomíjíme a volíme výzdobu z dovážených květin a zeleně. Je to tak zvykem, ale je to škoda. Květiny mohou zdobit náš život nejen v létě, ale od brzkého jara do pozdního podzimu. Je jich tolik, že vám představím jen pár možností z každého ročního období.

 

Květiny nás mohou provázet i chvílemi obyčejnějšími, malá miska nebo vázička s tím, co nám právě kvete na zahradě, může zpestřit nedělní stůl. Darováním květin si každý muž získá „body“ u své milé, a nemusí to být k jen k výročí nebo v rozhlasovém pořadu Válka růží. Kytička sněženek v předjaří nebo podléštěk zjara potěší určitě každou ženu a kytice ji potěší kdykoliv jí chcete udělat radost.

S jarem přicházejí bledule a petrklíče, ty jsou ale vzácné a ve volné přírodě chráněné. Na naší zahradě je jich hojnost, ale raději je obdivujeme venku, do vázičky je trháme jen symbolicky. Z petrklíčů si vaříme voňavý jarní čaj s medem, to je velká dobrota. Zato po zahradě rozséváme jejich semena, aby neubývaly, ale množily se. Je to pro nás vždycky taková malá slavnost jara.

V dubnu přicházejí narcisy a tulipány. Obojí jsou vhodné jako hlavní květina na svatební kytice a výzdobu, musíme ale počítat s tím, že moc dlouho kvést nevydrží. Narcisy můžeme doplnit třeba modřencem a tulipány konvalinkami nebo tím co zrovna kvete ve stejnou dobu. K zajímavému aranžování můžeme využít hlavně svěží jarní zeleně. Skutečně atraktivním dárkem ke kulatým narozeninám může být třeba kytice padesáti tulipánů, obzvlášť když je nápaditě uvázaná. Uvažovat můžeme také o větvičkách růžových sakur, které kvetou začátkem května. Hezky uvázat se dají i dobře vybarvené šeříky, na stůl jsou ale příliš voňavé.

Koncem května se nabídka květin posunuje ke kosatcům a liliím, které jsou velmi vhodné pro svatební kytice i oslavy. Lilie se nehodí na slavnostní stůl, jejich vůně je příliš silná a jsou také dost velké, ale v menším množství je můžeme dát do kytic v prostoru. Na stůl můžeme využít misky s plochým aranžmá květů kosatců doplněných drobnějšími bílými květinami, které právě kvetou, u nás například sasankami.

V červnu nastupuje královna květin růže, která se ve vhodných kombinacích dá použít úplně ke všem slavnostním příležitostem. Je skvělá na svatební kytice, do váz na stůl, do prostorových kytic i velkých aranžmá, z popínavých růží jsou krásné girlandy.

Většinou už také kvete pivoňka, která je v kytici skutečně překrásná. Aby slavnost vydržela, je nutné ji řezat ve stavu poupěte s jedním či dvěma otvírajícími se lístky. Do druhého dne se nádherně rozvine a umí nadělat velkou parádu. Kytici z pivoněk je ale třeba vázat tak, aby vynikl květ, tedy spíš jen se zelení. Její lístky jsou úžasné, když jsou rozsypané na cestě před svatebním párem nebo oslavencem, neuvěřitelně zjemní a decentně provoní atmosféru. Z lučních květin si můžeme vybrat třeba kombinaci kopretin a zvonků, které jsou krásné na venkovní slavnosti, třeba k ukončení školního roku.

V červenci přichází ke slovu velké množství letních květin. Pestrá paleta barev nabízí beladonu, eremurus, topolovku, sléz, flox, ale také měsíček, řebříček, chrpu, třapatku, krásnoočko, slunečnici a mnoho dalších. V této době nebývá kvůli horku mnoho svateb, dají se ale pořádat překrásné zahradní slavnosti. Teď si můžeme dovolit květinami přímo hýřit. Kombinace a způsoby aranžování jsou libovolné, proto mám toto období nejraději. Nyní je možné využít i hodně atraktivní zeleň jako zahradní lebedu v zelené i červené variantě. Do menších kytic je krásná také nať kadeřavé petržele a dost velké jsou už i listy kapradin a nádherné listy hosty ve spoustě velikostí i barevných kombinací.

Příprava zahradní slavnosti je vhodná příležitost pro sousedské a přátelské výpomoci. Na naše vesnické zahradní slavnosti si květiny můžeme nařezat i v zahradách několika spřátelených zahradnic a pomáhají nám dobrovolnice. Proto si občas dopřejeme opravdu luxusní květinovou výzdobu, velké kytice rozestavěné v prostoru, girlandy, kytice pro vzácné hosty a květinu na přivítanou místo welcome drinku. Opravdu kvalitní květinová výzdoba jakékoli větší slavnosti je sice otázkou dlouhého rozmýšlení a pečlivých příprav, ale je to také činnost neuvěřitelně tvůrčí a naplňující. Výzdobu jakékoliv slavnosti si můžete pořídit za minimální cenu z květin, které u nás v daném období rostou.

Všechno záleží na správném načasování, a to vyžaduje alespoň základní zkušenosti. Plánovat datum slavnosti na přesnou dobu, kdy vaše oblíbené květiny kvetou, je sice možné, ale většinou jsou pro událost zvoleny jiné priority. Bývá to den blízký datu narození, astrologický výpočet nebo památné datum. Pak se musíme trefit do správného období alespoň s hlavním druhem květin a ostatní improvizovat podle možnosti. Vhodné je si také předem zjistit, jak dlouho uříznutá květina vydrží a v kolik hodin se její květ otvírá a zavírá. Hodně krásných květin to může z výběru úplně vyřadit. Třeba denivka, jinak úžasné tvarově bohatá a barevně různorodá květina, kvete krátce a zavírá se už brzo odpoledne.

Je třeba pamatovat na to, že květiny můžeme řezat nanejvýš den předem, nejlépe v pozdním odpoledni, a že výzdoba dá dost práce. Je dobré si ji užít, ne být ve stresu z práce navíc. Proto ji dělejte, jen když vás to opravdu naplňuje, na výsledku je to hodně vidět. Pokud víte, že nebudete mít dost času nebo pomocnic, udělejte raději jednoduchou výzdobu z jednoho typu výrazných větších květin, třeba z pivoněk nebo růží a girlandy z popínavých rostlin, třeba z povíjnice, fazolí nebo hrachoru.

V srpnu přicházejí ke slovu mečíky a jiřiny. Vždycky znovu mě udivují vynalézavá a pečlivá květinová aranžmá v kostelích. Ženy z farních sborů si často květiny samy pěstují a zakládají si na vkusném aranžování a právě období mečíků bývá nejkrásnější.

Naopak nabídka svatebních kytic mi v současné době připadá poněkud málo kreativní. Fádní mi připadá hlavně nabídka dekorační zeleně. Naše starší dcera, která bude mít za měsíc svatbu na louce u lesa, se může těšit na opravdu netradiční kytici s jehličnatou zelení, kterou jí s radostí uvážu z větviček jehličnanů na naší zahradě.

Na podzim je nabídka našich řezaných květin skromnější, ale chryzantéma ji zachraňuje pestrostí variant i délkou kvetení. Nikdy se mi nepodaří zapomenout nádheru výstav chryzantém, kterou jsme kdysi ve škole každoročně pořádali. No a v zimě už můžeme obdivovat snad jen rychlené květy třešní, zvané barborky, nebo ledové květy, které mráz kreslí na našich oknech. Oblíbené jsou adventní věnce, které si můžeme uvázat sami z lesního nebo zahradního chvojí, hezké jsou třeba z tmavě zeleného tisu. Tím náš květinový rok končí, aby mohl začít nový.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.