Jak bojovat se sněhem efektivně?

22. 11. 2019

Jak bojovat se sněhem efektivně?

Ti dříve narození jistě pamatují doby, kdy jediným dostupným nářadím pro úklid sněhu byla hliníková lopata na uhlí a vlastnoručně vyrobené hrablo z násady a kusu širšího prkna. Ty časy jsou již naštěstí pryč a na současném trhu najdeme nepřeberné množství hrabel a lopat určených speciálně pro úklid a odhazování sněhu. Na první pohled se liší především cenou a rozměry – ovšem na co dát pozor, aby nářadí fungovalo efektivně a my jen nevyhodili peníze za kus neužitečného plastu na násadě?

Pozor na levné lopaty!

S počátkem zimního období dnes hrablo zakoupíte i v leckterém supermarketu. Obchody se předhánějí s cenovými nabídkami, není tak problém nějaké hrablo zakoupit i za méně než 200 korun. S první sněhovou nadílkou vás však může čekat nepříjemné překvapení. Hrablo se různě kroutí, a ať se snažíte, jak chcete, stále za vámi zůstává pruh neseškrábnutého sněhu. Ve snaze přimět hrablo fungovat na něj různě tlačíte, a nakonec jediné, čeho dosáhnete je, že přemrzlý plast praskne a hrablo putuje do odpadu.

Jak se nenechat napálit?

detail hrany hrabla

První, na co je třeba dávat pozor, je pevná spodní hrana lopaty hrabla. Tato hrana je nejvíce namáhána, právě ona seškrabuje sníh z podkladu. Nejlevnější hrabla mají tuto hranu plastovou. Plast se rychle obrušuje, prohýbá se, a takovéto hrablo se hodí maximálně na tenkou vrstvu čerstvého prašanu na dokonale rovné ploše. Stačí 15 cm mokrého sněhu a hrablo se začne prohýbat, kroutit a je nepoužitelné. Hrana kvalitního hrabla musí být kovová, i zde je však třeba dávat pozor: Někteří výrobci na hranu nalisují proužek přehnutého tenkého plechu. Ten se ovšem velice rychle přebrousí o chodník a odpadne. Ovšem ještě dříve, než odpadne, se zpravidla ohne a prohnutá hrana hrabla doléhá k chodníku pouze na okrajích, hrablo za sebou nechává uprostřed tenký pruh sněhu. Pro odklizení se pak musíte opakovaně vracet a sníh doslova seškrabujete ve dvou úzkých proužcích.

Náběžná hrana kvalitního hrabla proto musí být z kvalitního kovu. Ideální je hliníková lišta, která je k hrablu pevně přinýtovaná. Hliník má ideální tvrdost, nepoškodí zámkovou dlažbu, pomalu se sice obrušuje, ovšem životnost hrabla podstatně prodlouží. Díky pevné liště hrablo drží svůj tvar a pak přiléhá k podkladu po celé šířce.

uchyceni nasadyStejnou pozornost bychom měli věnovat i tvaru a konstrukci lopaty hrabla. Pokud se o ni opřeme, neměla by se extrémně kroutit, zároveň by však neměla být úplně tvrdá. Plast musí mít určitou pružnost, protože v mrazech se jeho pružnost snižuje a pak by se mohl stát křehký do té míry, že by praskl. Pokud je lopata z tenkého plastu a kroutí se příliš, opět hrozí, že dojde k brzkému opotřebení a prasknutí. Vybírejte tedy tak, aby lopata byla dostatečně robustní a zároveň přijatelně pružná.  Dobrou volbou pak může být například hliníkové hrablo.

Dobře si prohlédněte, jak je připevněna lopata k násadě. U levných hrabel je často násada pouze přiložena v prolisu lopaty a zajištěna dvojicí šroubků. Veškeré namáhání je přenášeno do plastu v okolí těchto dvou šroubků a je takřka jisté, že lopata v tomto místě praskne a od násady odpadne.  Kvalitní lopata má pevný úchyt, do kterého se násada zasune a zajistí. Různá vylisovaná žebrování pak neslouží pro ozdobu, ale pomáhají rozložit zátěž mezi spojem.

Násada by pak měla být rovněž z kvalitního materiálu. Plastová násada je sice lehká, pokud však není z mrazuodolného plastu, hrozí její prasknutí. Dřevo je zárukou pevnosti, ovšem zvyšuje celkovou hmotnost hrabla. Kompozitní materiály zase zvyšují cenu. Pokud je násada z hliníkové slitiny, hrablo je lehké, ovšem hliník patří mezi nejlepší tepelné vodiče. V mrazech proto bez rukavic hliníkovou násadu dlouho neudržíte.

Důležité: Volba velikosti hrabla

Pokud potřebujete prohrábnout a proházet úzký chodníček, vystačíte běžně s hrablem o šířce okolo 40–50 cm. Prohazujete-li pravidelně parkovací plochu nebo příjezdovou cestu, poohlédněte se po hrablech se šířkou okolo 60–75 cm. Na jeden záběr snadno shrnete širší pás, ovšem je nutné si uvědomit, že pokud napadne přes noc větší vrstva mokrého sněhu, je takovéto hrablo nepoužitelné. Pro takový případ je dobré mít sněhovou frézu. Velké hrablo použijete v případě, že nasněží malá vrstva sněhu. Nemusíte tak plýtvat energií na pohon frézy. Hrablem tenkou vrstvu odhrnete často rychleji, než by to zvládla fréza. Fréza pak přijde na řadu až ve chvíli, kdy si hrablo s velkou vrstvou sněhu neporadí. Zároveň však doporučuji k větším hrablům pořídit i lopatu na sníh, abyste v případě potřeby mohli proházet cestu i tam, kam se s velkým hrablem nedostanete.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…