Jídlo v zimě

22. 11. 2017

Jídlo v zimě

Máme pro vás tipy na zimní jídla a recepty... Zima v našich krajích začíná s počátkem listopadu. Kolem příchodu Dušiček se počasí rychle mění z přívětivého podzimu na větrné plískanice. Člověk by nejraději ani nevystrčil nos z domu. S počínajícím adventem pak přichází čas rozjímání nad životem. V tuhle dobu rozhodně není dobré držet diety. V zimě se tělo potřebuje bránit proti chladu, tmě a tíze, a tak ho můžeme trochu rozmazlovat. Jedna moje starší kamarádka, velmi moudrá porodní bába tvrdí, že nejlepším antidepresivem je cholesterol. V zimním období si, podle její rady, máme dopřát sádlo, škvarky, klobásu i červené maso, slivovici. Samozřejmě všeho s mírou...

Zabijačka je v našich zeměpisných i kulturních podmínkách přirozenou součástí života. Prasátko, slovensky krásně zvané „ošípané“ a po valašsku „mašík“ je součástí našeho potravinového řetězce odedávna. Vhodnou potravinou pro chladné zimní dny jsou ale i ovesné vločky, které obsahují hodně tuku. Přiznám se, že jsem nikdy neměla ráda ovesnou kaši, a tak jsem ji vylepšila. Ráda se s vámi podělím o recept.

Jemná ovesná kaše

Ovesné vločky namočíme, nejméně půl dne předem. Změklé vločky důkladně promixujeme ručním mixérem. Přivedeme k varu a asi minutu vaříme. Do horké kaše nasypeme sušené rostlinné mléko, přidáme med, sladěnku nebo přírodní cukr, případně skořici. Na talíři zdobíme rozinkami, ořechy a sušeným ovocem. Je to rychlá, sytá a výtečná večeře, po které budete dobře spát.

Součástí jídelníčku dříve bývala, zvlášť v zimě, pohanka. Pohanku je dobré kupovat světlou, tmavá je sice chutnější, ale cenný rutin, dobrý na cévy, je v ní znehodnocen omíláním za vysokých teplot. Celá zrna pohanky propláchneme, zalijeme studenou vodou a uvaříme do měkka. Pohanka se nemusí namáčet a je uvařená za pár minut. Pro inspiraci uvádím několik svých oblíbených receptů.

Pohanka s povidlím a ořechy

Uvařenou pohanku na talíři polijeme povidlím, rozmíchaným v trošce teplé vody a trochou rozpuštěného másla. Bohatě posypeme nahrubo nalámanými vlašskými ořechy.

Pohanka se slaninou a kysaným zelím

Cibulku dozlatova osmažíme na dobré masité slanině, nakrájené na malé kostky. Uvařenou pohanku tím posypeme a jíme ji s kvašeným zelím.

Pohankový prejt

Pokud chceme přece jen vynechat vepřové, osvědčí se nám uvařenou pohanku upravit jako prejt. Osmaženou cibulku, utřený česnek, pepř, sůl, majoránku a kmín smícháme s uvařenou pohankou, dáme na vymazaný plech a zapečeme v troubě, až povrch křupe. Můžeme podávat s dýňovou nebo křenovou omáčkou, ale nejlépe chutná s bramborami a kvašeným zelím. Tak se zavděčíte i strávníkům, zvyklým jíst každý den maso.

Pohankové palačinky

Připravujeme stejně jako normální palačinky, jen místo pšeničné mouky dáme najemno pomletou pohanku. Tradiční francouzské palačinky se dělají z pohankové mouky, mleté i se slupkami. Pokud máte mlýnek na obilí, můžete vyzkoušet. Pokud ne, pohankovou mouku koupíte v obchodě se zdravou výživou.

Pohanková pomazánka

Vychladlý zbytek vařené pohanky smícháme s najemno nakrájenou cibulkou, najemno nastrouhanou okurkou a dobrým olejem. Koření a sůl přidáme podle chuti. Nebo můžeme nakrájet jen nahrubo a pomazánku rozmixovat. Je výborná na celozrnném chlebu.

Leckde je ještě stále oblíbenou potravinou kvašené zelí, které si snadno můžeme naložit doma sami, v množství potřebném na celou zimu. Učila jsem se to dělat až na vesnici, a tak se o postup ráda podělím s těmi, kdo ho třeba ještě neznají. Potřebujeme k tomu jen hrnec zelák a struhadlo na zelí, které dostaneme koupit v domácích potřebách. Na podzimní zelí je dobré si počkat do konce října, to dřívější hůře kvasí a není tak dobré.

Zelí nakrouháme, přidáme 3 % (váhy zelí) soli s kmínem, promícháme a natlačíme do hrnce. Necháme v teple, třeba v kuchyni. Za pár dní začne bublat a vydávat vůni podobnou tvarůžkům. Když bublání ustane a odér se zmírní, nastal čas zelák přemístit do chladu, třeba do chodby nebo předsíně. Pokud vyzkoušíte můj následující recept, určitě vám zelí do jara nevydrží.

Zelný salát s jablky a křenem

Syrové kvašené zelí smícháme s nahrubo nastrouhanými jablky a najemno nastrouhaným křenem. Podáváme jako samostatný pokrm s celozrnnými plackami nebo jako zeleninovou přílohu k hlavnímu jídlu.

Znám jen málo lidí, kteří na Vánoce dodržují důsledně zásady správné výživy, ani naše rodina není výjimkou. Ne každý má ale rád smaženou rybu a bramborový salát. Já nesnáším rybí polévku, a tak ji nevařím. Chci se s vámi podělit o pár receptů, které uspokojí chutě, ale nepřidají na váze.

Kapr namodro

Kapra uvaříme ve vodě s mořskou solí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem, maso obereme. Na sucho opražíme jemnou špaldovou mouku, přidáme kousek másla, povidlí, rozředíme vývarem z ryby a vaříme asi 10–15 minut do konzistence hustší omáčky. Do omáčky vložíme rybí maso. Podáváme s opečenými plátky knedlíku, nejlépe celozrnného.

Polévka „jako rybí“

Mrkev, petržel a celer najemno nastrouháme a opečeme na trošce másla. Zalijeme studenou vodou, přidáme mořskou sůl, případně dobrou sojovou omáčku. Zahustíme trochou na sucho opražené jemné špaldové mouky, rozmíchanou předem ve vlažné vodě. Krátce povaříme, asi 10–15 minut. Před koncem varu přidáme podle chuti vločkované řasy Nori. Po odstavení přidáme hrst nasekané petržele nebo celeru, necháme chvíli spařit pod pokličkou. Polévku na talíři doplníme nasucho opraženými kostkami chleba.

Zdravější sladkosti

Med je v malém množství vynikajícím lékem. Jako s lékem by se s ním mělo zacházet, aby nám byl ku prospěchu. Ve větším množství podporuje hromadění energie tíhy, a tím i předjarní rýmy a nemoci z nachlazení. Pokud si ho dáme do horkého čaje, možná si pochutnáme, ale zničíme jeho léčivé účinky. Na pečení cukroví se nehodí vůbec.

Dobrou náhradou za mísy cukroví jsou ořechy, vlašské i lískové, a také sušené švestky, broskve, meruňky, jahody, hrušky, jablka. To všechno si můžeme během roku nasušit sami, ať už v domácí v sušičce, nebo na podzim na topení. Rozinky, mandle, kokos, fíky, datle, ale také ananas, banány, mandarinky a pomeranče k Vánocům prostě patří. I když jsou z dovozu, pokud je koupíme jen na Vánoce, nic tak strašného se s naší ekologickou stopou nestane. Našemu zdraví a pohodě určitě prospějí víc než cukroví.

 

Dobrou chuť Vám přeje Alena Suchánková

V Růžďce 16. 11. 2017


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…