Zima v zahradě

29. 12. 2016

Zima v zahradě

Zima je obdobím, kdy rostliny v našich zahradách odpočívají. Rtuť teploměru, často nečekaně putující z hodnot nad nulou hluboko pod bod mrazu, neumožní žádné složitější práce nebo úpravy. Mnoho majitelů zahrad však svou zimní činnost omezuje pouze na odhazování sněhu z přístupových cest a na péči, kterou zahrada potřebuje i v zimním období často zapomínají. Co tedy můžeme v zimním období dělat na zahradě a čeho bychom se měli vyvarovat?

 

Pokud máme na zahradě skleník, pravidelně z něho odstraňujeme sníh. To platí jak pro polykarbonátový, tak i klasický skleník. Skleník může poškodit nejen samotný sníh svou hmotností, pokud se často střídají teploty, tající voda vyplní všechny plochy a špatně utěsněné spáry a při následném opětovném zamrznutí může konstrukci skleníku poškodit. Jestliže máme skleník vybavený automatickými otvírači oken, je vhodné je odmontovat před příchodem prvních mrazů, pokud jste na to zapomněli na podzim, udělejte to nyní a doufejte, že mráz již otevírače nepoškodil. Okna po demontování otevíračů vhodně zajistěte.  

Trávník jsme na zimu připravili už na podzim, v zimních měsících se o něj mnoho starat nemusíme. Je nutné dávat pozor a na trávník zbytečně nevstupovat při oblevě, abychom jej chůzí po přemokřené měkké půdě nepoškodili.  Je-li to možné, pohybujte se během oblevy jen po zpevněných cestičkách a chodníčcích. Jestliže je zima suchá, je dobré trávník i mírně zvlažovat. Zabráníme tím vyčerpání vláhy, která bude tolik potřebná hlavně na jaře.
Pakliže máte na zahradě menší přezimující rostliny, není od věci je před příchodem sněhu vyznačit vhodně vysokými tyčemi tak, aby byla jejich poloha zřejmá i pod vysokou vrstvou sněhu. Pokud se v zimě na zahradě pohybují hrající si děti, mohly by neoznačené rostliny v hlubokém sněhu snadno polámat.  Podobně je vhodné označit i hranice záhonů a jezírek. Přezimující listnaté i jehličnaté dřeviny pak ještě pravidelně zaléváme do prvního zamrznutí.  

Do prvního sněhu ještě shrabujeme poslední spadané listí, které můžeme kompostovat.  Kompost využijeme k zazimování některých trvalek a okrasných dřevin tak, že jej rozmístíme jejich okolí. Tím částečně zabráníme promrzání půdy, zároveň voda při oblevě ke kořenům dopraví z kompostu potřebné živiny. Ze stromů odstraňujeme poslední listí a plody, které by mohly sloužit jako úkryt škůdců.

Před příchodem prvního sněhu se opět ujistíme, že jsou všechny všechny rostliny správně připraveny a zazimovány.  Pokud je zima suchá a o vláhu se nepostará sníh, budeme muset některé rostliny i nadále zalévat. Neopadavé keře a trvalky budeme mírně zavlažovat, tedy ne tolik jako v době plné vegetace, nemělo by však dojít k jejich vyschnutí. Nejlepší doba pro zalévání je kolem poledne, kdy je nejtepleji, aby se voda do večera stačila vsáknout dříve, než klesne teplota pod nulu.

Když napadne .dostatek sněhu, můžeme jím zahrnout záhony. Vrstva bílé nadílky rostliny ochrání před mrazem a dodá jim dostatek vláhy

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

10. 04. 2024

Plevel - nenáviděný nepřítel každého zahrádkáře. Nejenže kazí vzhled záhonů a chodníků, ale také může zabraňovat růstu…