Péče o trávník

21. 12. 2016

Péče o trávník

Základním předpokladem zdravého trávníku je již jeho správné založení. Pokud chceme mít na zahradě skutečně hustý pažit, nikdy jej nevypěstujeme pouze pravidelným sečením a hnojením. I správně založený trávník je ovšem nutné čas od času doplnit vhodným semenem, přihnojit a zbavit plevelů.

Mnoho majitelů zahrad předpokládá, že při péči o trávník vystačí s kvalitní sekačkou. Ačkoli je dobrá sekačka při údržbě trávníku základem, pokud chceme na zahradě skutečně zdravě vypadající travnatý povrch, neobejdeme se bez pravidelné vertikutace – provzdušňování. Vertikutace se provádí dvakrát do roka, nejlépe na jaře a na podzim, vždy po sečení trávníku, ve stavu plné vegetace. Správně nastavené nože vertikutátoru prořezávají vrchní vrstvu zeminy do hloubky 2 – 3 mm. Při tom nejen rozrušují tvrdou vrstvu zeminy, ale zároveň odstraní z povrchu plsť, která brání přísunu vzduchu, vláhy a živin.

Některé provzdušňovače mají možnost výměny běžného nožového válce za drátový. Zatím co nožový válec využijeme zpravidla jen 2x do roka, drátovým válcem můžeme kdykoli v průběhu sezóny citlivě odstranit z trávníku nečistoty, mechy, jemně rozrušit zhutnělou půdu a pomoci tím výměně půdních plynů a zlepšit příjem vláhy.

Se sečením trávníku zpravidla začínáme v polovině března, samozřejmě s ohledem na aktuální počasí podle průběhu zimy. Vodítkem pro první sečení nám může být výška, pokud chceme opravdu kvalitní trávník, nikdy bychom neměli sekat více jak 1/3 jeho délky. Tomu tedy musíme přizpůsobit i pravidelnost sečení po dobu celého roku.  Pokud se však stane, že trávník například během dovolené přeroste, je lépe jej nejprve posekat na vyšší střih, nechat jej 2-3 dny odpočinout  a následně posečeme na požadovanou výšku.

Častým sekáním sekačkou se sběrem trávy do koše dochází k vysilování půdy odebíráním potřebných živin. Pokud sečeme trávník pravidelně, řešením může být sekačka s mulčovací funkcí. Speciálně tvarované nože sekačky posečenou trávu dále na drobný mulč, který propadne ke kořenům trávníku, kde během 1-3 dnů zetleje a tím působí jako přirozené hnojivo. Nejen že tím podstatně omezíme četnost hnojení, zároveň se tím zbavíme i problému, kam s posekanou trávou.

Pokud sečeme pravidelně se sběrem do koše a chceme mít opravdu kvalitní trávník, měli bychom jej přihnojovat přibližně 1x za měsíc. Abychom zajistili rovnoměrnou aplikaci hnojiva, je lépe použít dávkovací vozík.

Samostatnou kapitolou je plevel v trávníku. Při sebelepší péči se výskytu plevele v trávníku zamezit nedá, jeho rozrůstání můžeme pouze omezit. Různé větší náletové plevele, jako jsou bodláky a podobně můžeme jednoduše odstranit mechanicky, je však důležité odstranit je se všemi kořeny. Pro drobné plevele a souvislé vrstvy jetele, pampelišek apod. je lépe použít chemické ošetření, které hubí pouze dvouděložné rostliny. Chemické prostředky bývají neúčinnější koncem jara, prostředek se po aplikaci nechá působit přibližně týden, v této době by se měl maximálně omezit vstup na trávník. Zároveň je nutné v této době zabránit vstupu na trávník domácím mazlíčkům.  

Důležité je trávníku zajistit dostatek vláhy. Pokud chceme skutečně exkluzívní trávník, vyplatí se investice do automatického podzemního zavlažovacího systému, pokud nechceme v suchých měsících trávit denně dlouhé hodiny ručním zavlažováním, řešením může být i vhodný přenosný kropič. Během delšího sucha bychom měli mít na paměti, že 1 m2 bychom měli denně zalévat přibližně 5-ti litry vody.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.