Rady pro zahradu, dílnu a dům

Alena Suchánková - blogerkaNarodila jsem se v roce 1964 v Brně.

Moje zahradnické zaměření má počátky v dětství, na kouzelné lesní zahradě mého dědečka Waltera Vaňka.

Vystudovala jsem Střední zemědělskou školu, obor zahradnictví. Pracovala jsem jako zahradnice v ZOO Brno. V dalších letech jsem se věnovala výchově dětí a péči o několik rodinných zahrad.

Od roku 1998 se zabývám designem permakulturních zahrad a feng  shui zahrad.

Od roku 2012 se podílím na realizací ukázkové permakulturní Vodnářské zahrady v Růžďce na Valašsku, kterou můžete znát z dokumentárního filmu Žít změnu, televizního pořadu Dobré ráno, nebo Pravý domácí časopis .

Napsala jsem brožuru Přírodní zahrada, přispívala jsem do permakulturního časopisu Klíčová dírka, sborníku Klíč k soběstačnosti a časopisu Vital plus. Nyní píšu knihu Česká permakultura. V současné době vyučuji kurzy permakultury a praktické kurzy Líná zahrada.

Mou vášní jsou lidé a příroda. Obojí je součástí zahrady. Učím lidi v zahradě tvořit design jejich života tak, aby byl v souladu s přírodou.


Alena Suchánková

hecht blog 24 250px

Dnešní doba je dobou odborníků. Máme experty na všechno a nejvíc na to, jak pustit vítr do vaší peněženky. Nemám nic proti penězům, ale nerada je vydávám za zbytečnosti. Nejlepším expertem na váš vlastní život jste vy sami. Zahrada je okolím vašeho domu a o obojím víte nejvíc vy, kteří tam žijete.

V dřívějších dobách si stavěli lidé své domy sami, v pozdějších to pro ně dělali místní řemeslníci. Věděli dobře o tom, kde je vhodné dům postavit, aby ho nespláchla voda, nebyl podmáčený nebo na špatných zónách. Rozuměli tomu, jak dům postavit, aby měl dost dobré pitné vody, využil sluneční teplo a světlo nebo se vyhnul prudkým větrům. Také zahradu si lidé zakládali sami a věděli co a proč dělají. S příchodem specializace jsme předali tyto kompetence do rukou odborníků.

Číst dál: Nechce se vám platit zahradního architekta? Navrhněte si zahradu sami. Víme, jak na to

hecht blog 23 250pxJídlo je v životě důležitá věc. Obzvlášť u nás, kde se z knih nejlépe prodávají kuchařky. Debatování a přemýšlení o jídle je podle mě česká móda posledních desetiletí, která stále sílí. Jídlo má být kvalitní, chuťově vynikající, snadné na přípravu a pokud možno levné. V médiích vaří a jídlo hodnotí různé celebrity, ze kterých dobrému jídlu rozumí jen málokdo. V reálu se dnes většina národa stravuje ve školních jídelnách, v polední pauze pojídá meníčka v restauraci a v důchodu si nechává dovážet obědy z hromadných vyvařoven. Kvůli velkoprodukci, supermarketům a tlaku na nízkou cenu, stejně už kvalitní jídlo skoro nikdo z nás neumí poznat. To jsme pochopili až na Valašsku, kde je hodně potravin ještě z vlastní nebo místní produkce...

Číst dál: Potravinová soběstačnost... Móda, koníček nebo nutnost?

Jmelí již tradičně patří k Vánočním svátkům. Zavěšená větvička by tedy neměla chybět v žádné domácnosti. Mnoho lidí si ji proto kupuje, ovšem netuší, že zakoupená větvička jim žádné štěstí nepřinese!  Štěstí se koupit nedá, štěstí vám přinese pouze větvička darovaná. Jaké další legendy a tradice se ke jmelí vztahují?

Číst dál: Darujte přátelům jmelí!

Hrablo HECHT

Ti dříve narození jistě pamatují doby, kdy jediným dostupným nářadím pro úklid sněhu byla hliníková lopata na uhlí a vlastnoručně vyrobené hrablo z násady a kusu širšího prkna. Ty časy jsou již naštěstí pryč a na současném trhu najdeme nepřeberné množství hrabel a lopat určených speciálně pro úklid a odhazování sněhu. Na první pohled se liší především cenou a rozměry – ovšem na co dát pozor, aby nářadí fungovalo efektivně a my jen nevyhodili peníze za kus neužitečného plastu na násadě?

Číst dál: Jak bojovat se sněhem efektivně?

hecht blog 22 250px

Bylo těžké psát článek o jídle v zimě a nezmínit se přitom o sezónní zelenině. Dokázala jsem to proto, že jsem se těšila na tento článek, který je jí věnován celý. V zimě je chladno a mokro, a tak by se mohlo zdát, že zelenina na zahradě není. Při troše plánování a trpělivosti nám však zahrada nabízí pestrou paletu zeleniny i v této době.

Číst dál: Přezimující zelenina