Vertikutace – postarejte se o svůj trávník

01. 03. 2019

Vertikutace – postarejte se o svůj trávník

Kvalitní trávník vyžaduje kromě pravidelného sečení spoustu další péče. V sezóně je samozřejmostí důkladná zálivka v době sucha, pravidelné hnojení a zbavování se plevelů. Na přelomu srpna a září je čas provést důkladnou vertikutaci.

V průběhu vegetační sezóny se na půdě pod trávníkem usazují části odumřelých rostlin a plevelů, zbytky po sečení a mechy, které vytvářejí nepropustnou vrstvu. Tato plsť brání pronikání vzduchu, živin a vlhkosti do půdy.

Plsť také způsobí, že trávník zakoření jen v mělké vrstvě. Kořeny se rozrůstají mělce, pouze do šířky, při suchém období snadno vyschnou, a to způsobuje rychlé vysychání trávníku. Trávník pak žloutne, hyne, snadněji jej napadají choroby a plísně. Pokud tedy chcete mít na zahradě exkluzivní trávník, nezbývá nic jiného, než se této plsti pravidelně zbavovat. Všeobecně je doporučováno trávník provzdušnit 2x do roka. Hlavní termín je na jaře, ideálně na konci března nebo ještě začátkem dubna, podruhé bychom jej měli provzdušnit na přelomu srpna a září.

 

Co je to vertikutace?

Při vertikutaci dohází k odstranění plsti, jemnému prořezání vrchní části půdy a rozrušení travních výhonků. Nože vertikutátoru zároveň z trávníku vyčešou odpad, který brání mladým výhonkům ve zdravém růstu. Do půdy pak může lépe pronikat vzduch a vlhkost a prořezání trávníku podpoří jeho odnožování, a tím i zmlazení. Nebojte se toho, že po vertikutaci bude váš trávník vypadat zuboženě. Velice rychle se vzpamatuje a zhoustne.

 

Jak na to

Vertikutujeme ve vlhké půdě. Pokud by byla půda suchá, zbytečně by se tupily nože vertikutátoru a výsledek práce by za moc nestál. Stejně tak ale nesmí být půda přemokřená, protože by mohlo docházet k vytrhávání trávníku. Vertikutátor by měl být nastaven tak, aby nože prořezávaly maximálně 2–3 mm vrchní vrstvy půdy. Při hlubším prořezání dochází k rychlému opotřebení nožů, nadměrné zátěži motoru stroje a příliš hluboký prořez nesvědčí ani samotnému trávníku. Nepleťme si vertikutaci s hloubkovým provzdušněním! Vertikutace se provádí na přelomu března a dubna, následně pak na přelomu srpna a září. Termín však volíme s ohledem na počasí, aby trávník nebyl podmáčený, nebo příliš vysušený. Vertikutátorem pečlivě prořežeme celou plochu trávníku. Většina strojů je vybavena košem, do kterého je sbírán vyřezaný a vyčesaný odpad. Pokud stroj koš nemá, je nutné vyčesané zbytky vyhrabat hráběmi.

TIP: Koše vertikutátoru jsou zpravidla malé, načechraným odpadem se naplní zpravidla po několika metrech práce. Pokud vertikutátor umožní provádět práci bezpečně bez koše, můžete odpad sebrat pomocí zahradní sekačky. Její nože odpad jemně podrtí a koš se bude plnit několikanásobně lépe.

Jak jsme si již řekli, po provedení vertikutace vypadá trávník poničeně, až zuboženě. Jeho regenerace však proběhne velice rychle. Po vertikutaci je vhodné trávník přihnojit, doporučujeme provést i dosev a pískování. Nezapomeňte jej také ihned důkladně zavlažit.

TIP: Pokud vlastníte vertikutátor, ve kterém lze použít drátkový válec, můžete váš trávník pročesat i mimo doporučené termíny vertikutace. Zbavíte jej tak nečistot, mechu a uschlých zbytků. Bude prospívat o poznání lépe.

 

Autor: PST

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…